Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - Invitat: ministrul energiei, Virgil Popescu

Invitatul de astăzi al "Apelului matinal", ministrul energiei, Virgil Popescu.

Apel matinal - Invitat: ministrul energiei, Virgil Popescu
Virgil Popescu. Foto: gov.ro.

Articol de Cătălin Cîrnu, 05 Ianuarie 2022, 09:17

AUDIO: Apel matinal.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 ianuarie) - Realizator: Cătălin Cîrnu - Guvernul a analizat, împreună cu reprezentanții companiilor Transelectrica, Transgaz și Romgaz, stadiul pregătirilor pentru perioada de iarnă, fiind vizate evoluțiile din sectorul energetic.

Până în 31 martie, consumatorii casnici vor beneficia de plafonarea prețurilor la utilități și compensarea unei părți din factură. De asemenea, întreprinderile mici și mijlocii plătesc până la aceeași dată doar prețul energiei, fără taxele de distribuție sau transport.

Ce urmează, dar și în ce măsură furnizarea de gaze și energie electrică va fi asigurată pentru perioada următoare aflăm imediat de la invitatul de astăzi al "Apelului matinal", ministrul energiei, Virgil Popescu. Bună dimineața!


Virgil Popescu: Bună dimineața!


Realizator: Înainte de toate, domnule ministru, cunoaștem amănuntul: lunile ianuarie și februarie sunt, de regulă, cele mai reci, chiar dacă avem temperaturi de +17 grade de vreo trei zile, consumul crește. În acest moment, există rezerve suficiente pentru a se asigura aprovizionarea tuturor - casnici și privați?


Virgil Popescu: Sigur că da, nu avem absolut nicio problemă, cum nu am avut nici anul trecut, nici acum doi ani, nici acum trei ani, cu aprovizionarea cu energie electrică și gaze naturale. Și vreau să întăresc acest lucru, pentru că am văzut în spațiul public tot felul de discuții în funcție de temperaturi, că sunt probleme... Evident, când temperaturile scad, pot să apară probleme, pot să apară depuneri de chiciură, pot să se întâmple accidente mai dese pe liniile de înaltă tensiune, dar echipele sunt, şi de medii şi de joasă tensiune, echipele sunt pregătite să intervină în situații de acest tip și nu se pune problema să nu avem energie electrică sau gaze naturale pentru această iarnă.


Realizator: Facturile, însă, au crescut în mod semnificativ. Multe, foarte multe mesaje pe care le-am primit de la ascultători, de la românii din toate colțurile țării, cel puțin s-au dublat facturile de gaz. Unii spun că s-au triplat. În aceste condiții, cât credeți că vor mai crește prețurile la gaze și, de ce nu, cele la energie?


Virgil Popescu: Atâta timp cât, așa cum ați spus și dumneavoastră, până la 31 martie avem plafonare pentru absolut toți consumatorii, atât la energie electrică, cât și la gaze naturale, iar pentru cei care se încadrează în acea plajă de consum de 330, cu marja de 10%, de kilowați pe lună pentru energie electrică și 220 de metri cubi de gaz naturale beneficiază și de o compensare, pe lângă plafonare, de 0,291 de bani pentru energie electrică și 33% pentru gaze naturale, nu cred că vom avea probleme indiferent de prețurile la gaze naturale sau la energie electrică din piața zilei următoare, acelea pe care le vedeți dumneavoastră le prezentați la radio, la tv, în presă. Pentru că, indiferent de ofertele pe care le primesc oamenii acasă, furnizorii au obligația să factureze la preț plafonat, plus compensarea în cazul încadrării în limitele de consum. Noi am spus că în această lună, în ianuarie, ne vom întâlni în coaliție, vom face o evaluare a primelor două luni, noiembrie și decembrie, pentru a vedea exact cum a funcționat această lege, cum funcționează deconturile de la bugetul de stat pentru furnizori, pentru că îmi doresc ca și noi să fim corecți și să plătim diferențele așa cum ne-am angajat prin lege şi, în funcție de această evaluare, vom vedea cum mergem mai departe, îmbuntățim legea, prelungim perioada, nu prelungim perioada, vedem o evoluție a prețurilor./asalar/. Evident că ne așteptăm ca o dată cu terminarea acestei ierni, din cursul lunii aprilie şi probabil cu o eventuală operaționalizare a conductei Nord Stream 2, prețul gazului natural să scadă. În momentul când preţul gazului natural va scădea, vom aveam evident o scădere în jos și a prețului la energie electrică. Nu vom ajunge la nivelul anului trecut, dar vom vedea o ușoară corecție și a prețului şi la energia electrică.


Realizator: Sunt asociații din domeniu care spun că sunt unele criterii restrictive de acordare, ceea ce poate afecta o parte din clienți și chiar restrânge numărul de beneficiari, apropo de plafonare şi de compensare. Ce se întâmplă?


Virgil Popescu: Acuma nu înțeleg la ce se referă. Practic, toți clienții casnici au această protecție de plafonare plus compensare. Vorbim de întreprinderile mici și mijlocii. Aşa cum este în directiva europeană, clienții casnici de regulă sunt alăturaţi întreprinderilor mici și mijlocii. Aceste două categorii sunt clar protejate prin această lege. Legea nu protejează toți, și aici poate fi îmbunătăţită, dar e vorba şi de cât poate suporta bugetul de stat, nu este pentru toți clienții noncasnici. Vorbim de..., pe lângă întreprinderile mici şi mijlocii, vorbim de PFA-uri, de întreprinderi individuale, vorbim de spitale, vorbim de unități de învățământ, vorbim de unităţi de cult, vorbim de ONG-uri, vorbim de cei care fac prestaţii sociale şi vorbim inclusiv de CET-urile care aprovizionează cu energie termică populația în această iarnă. Sigur, marii consumatori de energie, aici vorbim, nu sunt prinși în această lege, dar acolo am avut o schemă de ajutor de stat care tocmai ce am finalizat-o anul trecut şi unde am plătit 693 de milioane de lei, inclusiv lui ALRO Slatina i-am plătit la sfârșitul lunii octombrie 390 de milioane de lei ajutor de stat, lui Azomureş i-am plătit 125 de milioane de lei în luna octombrie ca ajutor de stat pentru prețurile la energie - şi am dat două exemple mari, de două companii care au susținut ca preţurile mari nu le permit funcționarea în continuare; înţelegem acest lucru. Am semnat memorandumul pentru prelungirea schemei de ajutor de stat pe perioada 2021-2027 ca să putem notifica Comisia Europeană, și aici vorbim de marii consumatori de energie, și ne gândim şi pentru ceilalți pentru că nu sunt numai întreprinderi mici și mijlocii şi numai întreprinderile mari, mari consumatoare de energie, ne gândim şi pentru ceilalţi ce schemă de ajutor de stat putem să facem pentru a ajuta practic și întreprinderile..., companiile care nu se încadrează în aceaste două categorii.


Realizator: Revenim la problemele pe care ni le semnalează consumatorii casnici. Adrian din Cluj face un calcul simplu: dacă eu plătesc dublu factura de gaz înseamnă că cineva încasează dublu. Cine câștigă practic?


Virgil Popescu: Prețul gazului natural, am observat toți, din luna iulie, a început să crească. Prețul gazului natural, după părerea mea, crește artificial și am spus-o tot timpul, este un joc geopolitic al Federaţiei Ruse prin Gazprom. Practic este normal..., Adrian are dreptate, Adrian din Cluj, ascultătorul dumneavoastră, are dreptate, prețul este crescut artificial, bursele sunt legate între ele și prețul..., chiar dacă pe piaţa românească preţul gazului natural este un pic mai mic decât preţul burselor europene, bursele sunt legate între ele și nu putem să ne decuplăm, să zicem că România este o insulă în afara Uniunii Europene, mai ales că din producţia internă România îşi asigură cam 80%, până în 80% din consum; în perioada de iarnă necesită import. Evident că cei care câștigă sunt cei care vând gazul. Evident!


Realizator: Da, iar noi plătim. Mai sunt și anumite probleme. Ce se întâmplă, de exemplu, cu distribuitorii de energie care întrerup furnizarea către populație fără preaviz, uneori din motive accidentale, cum spuneați, amintim de chiciură, pentru că suferă multe aparate, pe lângă faptul că suferim și noi.


Virgil Popescu: Există un regulament al Autorității Naționale de Reglementare în Energie și acela trebuie aplicat. Mie mi s-a întâmplat ca acasă, cred că în urmă cu doi ani de zile, dacă nu mă înșel, doi ani, doi ani și jumătate, a fost o întrerupere mare de energie în zona mea, la Drobeta-Turnu Severin, am avut o problemă, mi s-au stricat niște aparate electrocasnice. Am luat legătura cu distribuitorul - nu eram ministru, e adevărat, eram parlamentar - am luat legătura cu distribuitorul la acea vreme, nu prea m-a băgat în seamă, am făcut o reclamație la ANRE, ca să ştiţi, ANRE-ul a trimis-o distribuitorului, după care distribuitorul m-a băgat în seamă și în baza acelui regulament stabilit și proceduri stabilite de ANRE am fost despăgubiţi. Deci oamenii trebuie să știe că pentru pentru incidente de acest tip din vina distribuitorului sau din vina furnizorului, aici contează din vina cui este, cel care a produs acest acest prejudiciu are obligația să despăgubească. Desigur, dacă vorbim de o cauză naturală, dacă vorbim de o forță majoră, atunci nu, practic... Practic, acelaşi regulament spune că nu te poate despăgubi furnizorul.


Realizator: Da, furnizorul este exonerat. Şi pe final de interviu aș vrea să ne spuneți care este strategia ministerului, ieșind din spectrul gazelor și energiei electrice, vorbind un pic despre lucrările hidroenergetice aflate în conservare, executate în proporție de 70-80 sau chiar 90%.


Virgil Popescu: Şi vorbim nu numai de lucrările hidroenergetice, mai avem şi în altă parte, dar lucrările de producție de energie electrică, acolo unde sunt realizate peste 60%, peste 70%, dorim să elaborăm un act normativ în cel mai scurt timp, în aşa fel încât acolo unde avem acest tip de lucrări să poată fi reluate şi să le finalizăm. Sunt multe probleme la lucrările hidroenergetice din cauza mediului, să zicem aşa, din cauza faptului că în acele zone, între timp, în timpul lucrărilor au fost declarate sit-uri naturale, Natura 2000 sau de alt tip, au fost oprite lucrările de către autorităţile de mediu, dar, împreună cu ministrul mediului, căutăm soluţii în aşa fel încât să finalizăm acele lucrări, pentru că este păcat că atâția bani investiți de-a lungul timpului în acele lucrări hidroenergetice să fie blocaţi, să fi conservanți, acele lucrările să nu poat fi terminate. Şi vom găsi această soluție. Inclusiv cu colegii din parlament, din acea comisie care a fost înființată pentru a stabili cauzele creşterii preţului, am discutat, şi preşedintele comisiei, senatorul Zamfir, a fost foarte receptiv şi eu cred că împreună cu parlamentul putem găsi soluția pentru a debloca practic acele lucrări.


Realizator: Să rămânem optimiști. Am fi putut vorbi și despre energia nucleară, mai ales în contextul european de astăzi și din viitorul apropiat. Vă mulțumesc pentru toate aceste precizări și sper eu că ne vom reauzi.


Virgil Popescu: Vă mulțumesc și eu.


Realizator: Ministrul energiei, Virgil Popescu, a fost invitatul de astăzi al "Apelului matinal".

(transcrierea, RADOR)

Reguli care trebuie respectate în perioada alegerilor
România 23 Noiembrie 2024, 19:36

Reguli care trebuie respectate în perioada alegerilor

Ministerul de Interne derulează la nivel național campania de informare România votează.

Reguli care trebuie respectate în perioada alegerilor
Risc de avalanșe
România 23 Noiembrie 2024, 17:07

Risc de avalanșe

Traseele turistice montane omologate care ajung la altitudini mari sunt declarate închise în sezonul de iarnă

Risc de avalanșe
A doua zi de vot în diaspora
România 23 Noiembrie 2024, 16:51

A doua zi de vot în diaspora

În Germania, românii votează în cele 86 de secții de votare organizate de MAE.

A doua zi de vot în diaspora
A murit Gabriel Cotabiță
România 23 Noiembrie 2024, 13:58

A murit Gabriel Cotabiță

Anunțul a fost făcut de cunoscutul dirijor Ionel Tudor.

A murit Gabriel Cotabiță
Stațiunea Parâng, fără energie electrică
România 23 Noiembrie 2024, 13:16

Stațiunea Parâng, fără energie electrică

În stațiune sunt cazați și turiști, care veniseră după ce pe pârtii s-a depus un strat consistent de zăpadă.

Stațiunea Parâng, fără energie electrică
Trei trenuri au fost repuse în circulaţie
România 23 Noiembrie 2024, 13:16

Trei trenuri au fost repuse în circulaţie

Traficul feroviar se desfăşoară în condiţii de iarnă, în special pe raza sucursalelor regionale Iaşi şi Braşov.

Trei trenuri au fost repuse în circulaţie
35.000 de angajaţi ai MAI asigură transportul în siguranţă a buletinelor de vot
România 23 Noiembrie 2024, 13:16

35.000 de angajaţi ai MAI asigură transportul în siguranţă a buletinelor de vot

Pe parcursul nopţii ei vor asigura măsurile de protecţie pentru secţiile de votare constituite la nivel naţional.

35.000 de angajaţi ai MAI asigură transportul în siguranţă a buletinelor de vot
Peste 60.000 de români au votat la secțiile deschise în străinătate
România 23 Noiembrie 2024, 12:14

Peste 60.000 de români au votat la secțiile deschise în străinătate

Alegătorii de peste hotare pot vota la orice secţie cu un document de identitate valabil.

Peste 60.000 de români au votat la secțiile deschise în străinătate