Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Apel matinal" - Invitat: ministrul agriculturii Petre Daea

Invitatul dimineţii de astăzi al "Apelului matinal" a fost ministrul agriculturii Petre Daea.

"Apel matinal" - Invitat: ministrul agriculturii Petre Daea
Ministrul agriculturii Petre Daea. Foto: Arhiva.

Articol de Radiojurnal, 09 August 2018, 10:04

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 august, ora 8:30) - Apel Matinal (Transcriere Rador).

Invitatul dimineţii de astăzi al "Apelului matinal" este ministrul agriculturii Petre Daea. Bună dimineaţa!
Petre Daea: Bună dimineaţa dumneavoastră şi ascultătorilor dumneavoastră!

Realizator: Probleme în lanţ pentru crescătorii de animale, conform reprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinare Botoşani. Un caz de antrax a fost confirmat la un porc, crescut într-o gospodărie din Săveni. Ce măsuri impun apariţia cazului de antrax? Vrem să ştim dacă sunt cazuri noi şi cât de mare este riscul de a se extinde?
Petre Daea: În primul rând ar trebui să intraţi mereu în contacte cu specialiştii în zonă şi Direcţiile Sanitar Veterinare care se...depozitarul, care sunt depozitarii unor asemenea informaţii şi acţiuni directe pot să vă dea informaţii de la faţa locului, pe care le puteţi obţine de fiecare dată, pentru că ei ştiu că sunt în dispozitiv, au intervenit. Din nefericire iată că sunt diverse boli, şi au fost şi iată sunt, care bântuie prin ţară, bântuie în lume, iată că bântuie şi în România, şi în Botoşani antraxul şi evident şi situaţia aceasta dificilă pe care o avem cu pesta porcină africană.

Realizator: Există acum un risc de extindere a antraxului în ţară?
Petre Daea: Nu, eu o spun că nu, iar medicii veterinari ştiu aceste lucruri şi ei acţionează ...

Realizator: Am înţeles, este doar un caz izolat...
Petre Daea: Evident că da, au proceduri specifice şi după cum vedeţi au acţionat rapid, ei şi-au făcut ce trebuie cu de altminteri au făcut şi în situaţia în care a apărut pentru prima dată pesta porcină în România.

Realizator: Da. Haideţi să vorbim acum despre pesta porcină pentru că văd că şi dumneavoastră o invocaţi. Potrivit recentului ordin ministerial, mult disputat în ultimele zile, fermierii din judeţele în care s-a confirmat existenţa virusului pestei porcine trebuie să dezinfecteze locurile infestate şi să distrugă recoltele cu risc de contaminare însă doar în zona în care se găsesc mistreţi care au virus. Care este situaţia?
Petre Daea: Haideţi în primul rând să fac un fir scurt al evoluţiei acestei molime în ţara românească. Este bine de ştiut, pentru a calma populaţia, pentru a stăpâni fenomenul şi pentru a acţiona în linişte în aşa fel încât lucrurile să poată fi duse la bun sfârşit într-o componentă a acţiunii comune, a instituţiilor statului de sus până jos în aşa fel încât aceast virus pe care nu l-a stapânit nimeni din nefericire până la această dată, ştiindu-se că este un virus care nu are antidot, care nu are vaccin şi care nu poate fi scos din corpul animalului în condiţiile în care a avut loc contaminarea, cu nici un medicament. Cu alte cuvinte, nu poate nici alina durerea sau nici să salveze viaţa unui porc, într-un cuvânt este sortit morţii. Din acest punct de vedere, datorită virulenţei şi datorită necunoaşterii modului în care se tratează că neavând instrumentele necesare, medicaţia necesară, evident că la nivelul Comisiei Europene s-a realizat un plan de contingenţă care a fost distribuit tuturor ţărilor şi care este în România cu aprobarea... prin norme juridice, prin Hotărârea de guvern 830.

Realizator: Atenţiune, a UE era încă din 2014. Ce măsuri s-au luat?
Petre Daea: Dacă mă lăsaţi, v-aş rămâne recunoscător, să dau drumul la firul acesta logic al acţiunilor în aşa fel încât populaţia să fie bine informată şi în acelaşi timp să înţeleagă pe deplin care este dimensiunea acestui fenomen şi care sunt perspectivele în condiţiile în care noi lucrăm zi de zi pentru stoparea lui şi pentru eradicarea lui.

Realizator: Exact acest lucru îl dorim şi noi, dar vrem să ne răspundeţi punctual fiindcă nu avem foarte mult la dispoziţie domnule ministru.
Petre Daea: Da, mulţumesc. Deci, în jurul României a fost acest virus şi ştiţi foarte bine că a fost în Moldova, în Ucraina, a măturat Rusia, Polonia, Lituania, Letonia, Cehia şi iată că primul semn al bolii a fost în data de 31 iulie 2017 când şi mass-media cunoştea foarte puţin despre acest virus, dar medicii veterinari, autorităţile, centrele locale de combaterea bolilor au intrat în dispozitiv şi au stăpânit acest virus în zona respectivă, motiv pentru care pe data de 15 octombrie 2017, printr-o decizie a Comisiei Europene s-a eliberat zona respectivă, s-a dat această libertate de mişcare, într-un cuvânt, s-au confirmat măsurile bune care au fost luate pentru eradicarea acestui virus în zona respectivă. Au mai apărut, este adevărat, focare izolate în zona respectivă. Situaţia complicată a apărut în momentul în care pe data de 10 iunie acest virus a intrat în Deltă. Cunoscându-se specificul zonei respective, cunoscându-se arealul respectiv, cunoscându-se condiţiile de climă în zonă, cunoscându-se faptul că în acest perimetru foarte multe animale trăiesc în semilibertate, intrând în contact cu animalele sălbatice. Într-un cuvânt există o specificitate anume, iar Delta are o abordare specială, dat fiind faptul că este o zonă de protecţie. Din nefericire a intrat virusul în această zonă şi el s-a propagat cu o viteză nemaiîntâlnită. Practic a fost ca un foc de artificii. Imediat autorităţile locale, imediat autorităţile centrale au intervenit pe baza planului acesta de contingenţă aplicând întocmai măsurile care trebuie luate în această situaţie. Şi iată că s-a ajuns la această dată ca în zonele respective, prin intervenţia umană, să purcedem la sacrificarea animalelor, fiind singura soluţie. Nu există o altă soluţie şi nu avem alternative la această boală. Factorul uman a început, din nefericire, să intre în joc în mod nu cum trebuie. Vă dau un simplu exemplu. În judeţul Brăila, un cetăţean care vroia să construiască, şi bine face că construiesc oamenii la ţară, a zidit cu ajutorul unor muncitori din alte sate, o construcţie, iar remunerarea a fost făcută pentru efortul pe care l-au depus cei doi muncitori prin acordarea a doi porci. La unul un porc, la celălalt un porc. Din nefericire în zona respectivă era virusul prezent. Nu aveau voie să scoată din zona respectivă porcii de care vorbeam. I-a dus în satul Lanurile, undeva în comuna Viziru. Şi iată cum a doua zi porcii respectivi au murit apropiind acest virus de un complex de 140 de mii de capete.

Realizator: Domnule ministru, sunt un cetăţean îngrijorat. Vreau să vă întreb: Mâncăm la iarnă şorici românesc?
Petre Daea: Categoric da. Iar cu ordinul respectiv, nu este vorba de o interpretare a lui, este vorba de o dezinformare regretabilă şi periculoasă pentru ţară. Nu poţi să pui în spaţiul public un ordin care nu vorbea despre foc sub nici o formă şi să spui că Daea dă foc la lanurile de porumb din ţară, este dezinformare periculoasă, care nu aduce liniştea în ţară şi care nu face bine în momentul acesta când toţi ne dorim să punem stăpânire pe acest fenomen.

Realizator: Evident, ordinul nu spunea că este vorba de o ardere. Era vorba de o distrugere a recoltelor cu risc de contaminare. Cum se face această distrugere a recoltelor cu risc de contaminare?
Petre Daea: Noi am spus-o foarte clar. Ordinul acesta este cu caracter intern. Ce înseamnă acest lucru? În momentul în care se depistează într-o cultură anume, fie că este porumb, fie că este soia, fie că este sfeclă, fie că este o lucernieră, sau orice alte culturi şi se depistează în zona respectivă un mistreţ, ori practic un cadavru, în prezenţa medicului veterinar care ia probele respective şi constată din analizele de laborator dacă acea moarte a survenit ca urmare a contaminării cu pesta porcină africană, atunci se iau aceste măsuri la faţa locului de dezinfectare a zonei în care a căzut animalul respectiv.

Realizator: Cum se poate şti care este exact zona unde mistreţul a lăsat urme?
Petre Daea: Simplu, foarte simplu, pentru că zona respectivă, în chinurile bolii acest animal se tăvăleşte în zona respectivă. Urinează în zona respectivă, sângerează în zona respectivă. Există vreun animal sălbatic acolo, o răzătoare care îl muşcă şi poartă o bucată din el la un metru sau doi. Toate plantele respective care sunt culcate. Pentru că este această obişnuinţă la ţară: oamenii, când văd plantele culcate, în speţă la porumb, zic: "Hai să le luăm, că tot sunt verzi, mai au şi ştiuleţi pe ele; hai să le ducem acasă".

Realizator: Bun, v-am înţeles, dar cum distrugem recolta cu risc de contaminare?
Petre Daea: Nu recolta! Să înţelegem foarte clar, că sunt cuvinte cu totul... Iată că sunt obligat să intervin la o altă tonalitate. Este imposibil să folosim...

Realizator: Suntem deja în luna august, domnule ministru. Suntem aproape de recoltă.
Petre Daea: Nu, nu, nu! Dvs ştiţi ce înseamnă recoltă?

Realizator: Cum să nu ştiu ce înseamnă recoltă?!
Petre Daea: Ei, dacă ştiţi ce înseamnă recoltă, vă rog să transmiteţi ţării ce spune ministrul agriculturii: numai plantele respective, din jurul locului unde a căzut porcul respectiv şi le-a culcat! Şi delimitează inginerul cu medicul veterinar. Nu să dea foc recoltelor! Recolta înseamnă toată producţia pe care o ai pe tarlaua respectivă. Doamne fereşte! Astea sunt cuvinte cu care nu trebuie să ne jucăm!

Realizator: Am înţeles.
Petre Daea: Îmi faceţi o plăcere deosebită când intrăm în contact, pentru a informa ascultătorii.

Realizator: Şi mie la fel! Credeţi-mă, voiam foarte puţin să abordăm această problemă, fiindcă s-a făcut prea mult tam-tam şi nu sunt de acord cu lucrul ăsta. Voiam să vă întreb despre culturile de porumb, de floarea-soarelui, de cât de mult au fost afectate de ploile recente - cât au afectat culturile -, dacă există riscul creşterii preţurilor, dar nu mai avem vreme să vorbim, pentru că dvs aţi fost cumva în defensivă şi aţi tot vrut să ne explicaţi faptul că acel ordin ministerial a fost interpretat greşit. Sunt de acord cu dvs. O să revenim şi, cu siguranţă, vom afla mai multe date.
Petre Daea: Eu nu sunt niciodată în defensivă, sunt în ofensiva muncii mele, pentru a păstra situaţia sub control în ţară, şi niciodată nu voi fi în defensivă. Iar dacă defensiva pentru dvs înseamnă să explic pentru fiecare element în parte... Este dorinţa mea de a spune foarte clar ce se întâmplă şi cum trebuie să acţionăm. Acum avem o normă sanitar-veterinară...

Realizator: Asta am şi încercat! Asta am încercat, să vă las să explicaţi, dar explicaţia cuprindea absolut toată istoria peste porcine... Nu aveam vreme pentru aşa ceva.
Petre Daea: Ceea ce este foarte important, pentru că lumea crede că România n-a fost păzită de această pestă, că noi am stat pur şi simplu pasivi. Nu-i adevărat acest lucru, şi vreau să transmit ţării că suntem într-o situaţie deosebită şi colaborarea tuturor acelora care pot să aducă o mână de ajutor în acest domeniu este absolut necesară. Iar dvs, mass-media, sunteţi şi trebuie să fiţi alături de noi cu informări corecte, la timp, exacte, şi vă mulţumim pentru acest lucru. Iar eu transmit populaţiei să fie liniştită, că nu să dă foc la nicio recoltă, nu se dă foc la lanurile de porumb, Doamne fereşte! Se izolează respectivele zone

România 21 Ianuarie 2025, 23:41

Gheorghe Flutur a anunţat că a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL Suceava

Gheorghe Flutur a anunţat că a demisionat din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, pe care a...

Gheorghe Flutur a anunţat că a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL Suceava
Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur
România 21 Ianuarie 2025, 23:31

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur

Un şofer a fost sancţionat cu 810 lei amendă şi 3 puncte de penalizare pentru că a circulat cu 23 km peste viteza legală, în...

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur
USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție
România 21 Ianuarie 2025, 21:20

USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat că parlamentarii formațiunii vor depune în Parlament o propunere...

USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție
Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD
România 21 Ianuarie 2025, 20:17

Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD

Liberalii urmează să valideze candidatura lui Crin Antonescu duminică.

Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD
Restricții de circulație pe DN 7
România 21 Ianuarie 2025, 20:11

Restricții de circulație pe DN 7

Circulația vehiculelor rutiere de mare tonaj este interzisă pe 23 și 24 ianuarie, între anumite ore.

Restricții de circulație pe DN 7
Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră
România 21 Ianuarie 2025, 19:56

Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră

În judeţele Iaşi, Bihor, Vaslui sau Braşov, din ce în ce mai mulţi pacienţi cu simptome de gripă s-au prezentat la camerele...

Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră
90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO
România 21 Ianuarie 2025, 18:34

90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO

Este un nivel record de adeziune față de Organizația Nord-Atlantică, reiese dintr-un studiu INSCOP.

90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO
Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat
România 21 Ianuarie 2025, 18:29

Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat

Inițiativa aparține președintelui Senatului, Ilie Bolojan, pentru a crea un exemplu de reformă a aparatului administrativ.

Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat