Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal - invitat: Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice

"Apel matinal" - invitat: Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației

Apel matinal - invitat: Ion Ștefan, ministrul lucrărilor publice
Probleme la zi. Foto: RRA.

Articol de Radio România Actualităţi, 18 August 2020, 11:07

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (18 august, ora 8:30) - Realizator: Cătălin Cîrnu - Cresc sumele pe care chiriaşii sau cumpărătorii unor locuințe ANL trebuie să le plătească - potrivit unui ordin emis recent de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Prin acest ordin valoarea de înlocuire pe metrul pătrat se majorează cu 56%. Normele în vigoare prevăd că locuințele ANL sunt destinate persoanelor cu vârste sub 35 de ani, care au venituri sub medie și nu își pot permite să închirieze ori să cumpere o locuință de pe piața liberă, cazurilor sociale și chiriașilor evacuați. În aceste condiții se pune întrebarea dacă ele vor mai fi sau nu ofertante pe viitor pentru cei cu venituri mici. Discutăm pe această temă cu ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ștefan, invitatul "Apelului matinal". Bună dimineața!
Ion Ștefan: Bună dimineața!


Realizator: Față de anul trecut valoarea de înlocuire, o repet, pe metrul pătrat a crescut cu 56%, prin ordinul emis de ministerul pe care îl conduceți. Acum, din câte știu, actualizarea prețurilor se făcea în funcție de rata inflației. De această dată însă ce criterii au fost luate în calcul, pentru că prețurile au crescut semnificativ sau vor crește semnificativ?
Ion Ștefan: Da. Într-adevăr, pe data de 29 iulie 2020, am emis ordinul prin care am stabilit valoarea de înlocuire a acestor construcții. Aş vrea să înţelegeţi că chiriile nu se vor majora. Deci, pentru toate contractele, absolut pentru toate contractele, semnate înainte de data de 3.08.2020, chiriile nu se vor majora şi nici pentru contractele ce urmează a fi semnate după data de 3.08.2020, în situaţi în care chiriașii au venituri reduse. Modificarea, majorarea așa cum spuneți dumneavoastră, a valorii de înlocuire se datorează și faptului că în anul 2018 a fost abrogat modul de stabilire a standardului de cost pentru metru pătrat de construcție. Din 2010 până în 2018, prețul pe metru pătrat era stabilit în urma standardelor de cost. În 2018 a fost abrogat acest standard de cost şi atunci am fost nevoiţi, cei din perioada respectivă au fost nevoiţi să stabilească o valoare de referință şi în anul 2019 această valoare de referință a crescut de la 1.596 de lei pe metru pătrat la 2.600 de lei pe metru pătrat. Ceea ce ne obligă legea pe noi în fiecare an să facem, să emitem ordin cu privire la această valoare de înlocuire se referă la prețurile din anul 2019. Deci, eu ca ministru nu am putut să influenţez sub nici o formă valoarea de înlocuire stabilită. Acest lucru, majorarea aceasta substanţială s-a datorat în principal Ordonanţei 114, care bine știți a dus majorări substanţiale de costuri în domeniul construcțiilor, când vorbim despre manoperă, şi aici toate au venit în lanţ, şi energia, şi manopera, şi atunci s-a ajuns la un preţ majorat. Şi ceea ce am făcut noi în 2020 nu am făcut decât să punem în practică, să aducem prețurile din 2019, așa cum ne obligă legea, ca până la data de 31 iulie, în fiecare an să emitem acest ordin.
Realizator: Încerc să fac o radiografie acum, apropo de îmi spuneaţi. Nu vor creşte chiriile, în schimb prețul apartamentelor va sălta. Și totuși, dacă nu greșesc, vreau să îmi spuneți, unul dintre coeficienții de calcul pentru chirie este chiar valoarea de vânzare a apartamentelor. Corect?
Ion Ștefan: Aşa este.
Realizator: Iar dacă valoarea de vânzare crește logic nu se majorează și chiriile?
Ion Ștefan: Valoarea de vânzare a apartamentelor în calcul chiriilor într-adevăr este luată și valoarea apartamentelor. Aşa cum spuneţi şi dumneavoastră, vorbim despre apartamentele ce urmează a fi construite. Nu vorbim despre ceea ce...
Realizator: Cele care sunt. Corect, am priceput./rpatulea/pvelisar
Ion Ştefan: Deci nu sunt afectaţi chiriașii de astăzi, viitorii chiriași. După cum ştiţi, prețurile nu sunt stabilite de ministrul lucrărilor publice, ele sunt stabilite de piaţă. Nu putem să mai construim cu 300 de euro metrul pătrat locuințe ANL și atunci ajungem în situaţia că..., asta pe care o vedem fiecare. Dat fiind că guvernarea trecută a anulat aceste standarde de cost, astăzi ne trezim în această situație și din 2010 până în 2018 nu au actualizat niciodată aceste standarde de cost. Au venit în 2019 cu această majorare substanţială.
Realizator: Am priceput. În ultimii 12 ani, statul a construit aproximativă 34.000 de locuințe, din care, până acum, a vândut cam 5.300. De altfel, construcția de locuințe prin ANL continuă, dar ritmul vânzărilor se menține totuși scăzut, cu particularități, evident, în funcție de zone. În cazul în care chiriile și prețurile de achiziție vor crește, oare nu există riscul ca în timp acestea să rămână nelocuite și astfel programul ANL să își piardă scopul?
Ion Ştefan: Aș vrea să vă repet că pentru cei cu venituri scăzute chiriile ANL nu vor crește. Persoanele defavorizate îşi menţin chiriile. Deci nu se vor..., conform legii, cei care au venituri scăzute vor rămâne cu aceleaşi chirii. Deci este vorba de 134 de lei pe lună.
Realizator: Da, şi de aici încolo rămânem optimiști, gândindu-ne totuşi că acest programul ANL va continua, pentru că eu v-am întrebat de prețuri și de situație. Chiriile, am înțeles, vor rămâne la același nivel, dar apartamentele, dacă nu se vor vinde, vor rămâne goale sau nu se va mai construi?
Ion Ştefan: Apartamentele vor rămâne în continuare închiriate. Apartamentele, ele au fost gândite și concepute pentru a fi închiriate, nu pentru a face, într-un fel sau altul, un comerţ cu aceste apartamente, adică să le cumpărăm ieftin și le vindem scump. Nu, nu despre aşa ceva este vorba. Este vorba despre tineri care nu au posibilitatea să îşi cumpere sau să plătească o chirie, o chirie a pieţei şi să poată locui în aceste apartamente, să îi sprijinim pentru a putea să ducă o viață decentă, dar de aici şi până a ajunge în situația că vor rămâne aceste apartamente goale e cale lungă. Exclus. Deci, vom fi în situaţia în care chiriile pentru cei defavorizați, pentru tineri cu venituri scăzute nu vor fi majorate, cum nici chiriile pentru cei care sunt astăzi chiriaşi ANL nu vor crește.
Realizator: Bun. Chiriaşii la un moment dat își vor dori să își cumpere aceste apartamente. De exemplu, gradul de uzură se va scădea din preț?
Ion Ştefan: Se va scădea gradul de uzură pentru apartamentele deja construite, pentru care s-a cheltuit o anumită sumă, nu va avea loc această majorare de preţ.
Realizator: Doar la cele noi.
Ion Ştefan: Doar despre apartamente, de ceea ce se va construi în continuare. Dacă noi vom construi cu un preţ ridicat, este clar că și prețul de vânzare trebuie să fie mai mare, dar pentru apartamentele construite în trecut, cu o valoare de înlocuire de 300 de euro, 350 de euro pe metru pătrat nu văd rostul să majorăm prețul acestor apartamente.
Realizator: Deci, concluzia?
Ion Ştefan: Concluzia este una simplă: chiriile ANL nu vor crește și prețul apartamentelor construite până în prezent, prin programul ANL nu îşi vor majora prețul.
Realizator: Mulțumesc! Aceasta a fost ultima promisiune pe care ne-a făcut o ministrul lucrărilor publice, dezvoltării și administrației, Ion Ștefan - nu vor crește chiriile locuințelor ANL.
Invitatului de astăzi îi mulțumim pentru toată precizările făcute la "Apelul matinal", iar dumneavoastră, celor care ne ascultați, fanilor emisiunii "Matinal", vă reamintesc: dacă întâlniți situații deosebite, nu știu, crește chiria, de exemplu, ANL sau vreţi să vă cumpărați un apartament ANL și nu reușiți, dați-ne și nouă de veste.

(RS)

MApN: resturile de drone căzute noaptea trecută pe teritoriul României nu au afectat infrastructura
România 17 Ianuarie 2025, 23:17

MApN: resturile de drone căzute noaptea trecută pe teritoriul României nu au afectat infrastructura

Nu au fost semnalate pagube materiale.

MApN: resturile de drone căzute noaptea trecută pe teritoriul României nu au afectat infrastructura
ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale
România 17 Ianuarie 2025, 23:14

ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale

Estre programat ca primul tren nou să sosească în România la vară.

ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale
Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri
România 17 Ianuarie 2025, 22:13

Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri

Ministrul sănătăţii Alexandru Rafila susţine că sunt 21.000 de medici rezidenţi români.

Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri
SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România
România 17 Ianuarie 2025, 19:56

SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România

În intervalul iulie-august, România a fost vizată de mai multe tentative de sabotaj abandonate, afirmă Serviciul într-un...

SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România
Acces mai ușor în piață pentru producătorii români
România 17 Ianuarie 2025, 19:26

Acces mai ușor în piață pentru producătorii români

Ministerul Agriculturii va începe săptămâna viitoare discuţii cu marile lanţuri de magazine pentru ca producătorii români să...

Acces mai ușor în piață pentru producătorii români
Mihai Zlat: Poliţiștii nu vor mai fi motivați să lucreze în afara orelor de program
România 17 Ianuarie 2025, 19:21

Mihai Zlat: Poliţiștii nu vor mai fi motivați să lucreze în afara orelor de program

Mii de poliţişti şi alţi angajaţi din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au protestat în Capitală faţă de...

Mihai Zlat: Poliţiștii nu vor mai fi motivați să lucreze în afara orelor de program
Ministrul sănătăţii le cere spitalelor, indiferent de specializare, să-i trateze pe bolnavii de gripă
România 17 Ianuarie 2025, 16:31

Ministrul sănătăţii le cere spitalelor, indiferent de specializare, să-i trateze pe bolnavii de gripă

El recomandă ca triajul epidemiologic în școli să se facă riguros, iar copiii care au simptome de răceală sau gripă să stea...

Ministrul sănătăţii le cere spitalelor, indiferent de specializare, să-i trateze pe bolnavii de gripă
Marcel Ciolacu: Problema orelor suplimentare va fi rezolvată cu prioritate
România 17 Ianuarie 2025, 16:20

Marcel Ciolacu: Problema orelor suplimentare va fi rezolvată cu prioritate

Premierul a punctat că protestele sunt normale întrucât România este un stat democratic.

Marcel Ciolacu: Problema orelor suplimentare va fi rezolvată cu prioritate