"Apel matinal"
"Apel matinal" - invitat: Mihaela Tănase, purtător de cuvânt şi consilier al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Articol de Florin Lepădatu, 25 Noiembrie 2020, 10:21
"Apel matinal" - invitat: Mihaela Tănase, purtător de cuvânt şi consilier al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate
Emisiunea: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican - Persoanele care plătesc asigurare de sănătate vor beneficia de analize pe tot teritoriul ţării pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, indiferent de Casa de Asigurări la care acesta are contract. Reglementarea este necesară pentru a facilita accesul asiguraţilor la investigaţiile paraclinice recomandate de medicii specialişti - spune conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Mai multe aflăm acum de la invitatul de astăzi al "Apelului matinal", Mihaela Tănase, purtător de cuvânt şi consilier al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Bună dimineaţa!
Mihaela Tănase: Bună dimineaţa! Vă mulţumesc pentru invitaţie!
Realizator: Şi noi vă mulţumim că sunteţi alături de noi. De când va intra această măsură în vigoare şi care sunt premisele de la care CNAS a plecat în luarea acestei decizii?
Mihaela Tănase: Această măsură va intra în vigoare începând cu data de 1 decembrie, dată de la care asiguraţii pot beneficia de analize de laborator şi investigaţii medicale paraclinice la orice furnizor din ţară, pentru că în prezent, de aceste servicii paraclinice pot beneficia asiguraţii doar dacă atât medicul prescriptor, deci medicul specialist care a eliberat biletul de trimitere se află în relaţie contractuală cu aceeaşi casă de asigurări cu care se află şi furnizorul care efectuează aceste investigaţii.
Realizator: Ca să înţelegem mult mai bine, v-aş întreba ce se încadrează în categoria serviciilor paraclinice?
Mihaela Tănase: În serviciile medicale paraclinice se încadrează analize de laborator şi investigaţiile medicale paraclinice, mai exact, acele investigaţii de imagistică extrem de necesare pentru monitorizarea, dar şi pentru depistarea unor afecţiuni grave. Deci toate aceste lucruri, analize de laborator şi investigaţii de imagistică - RMN, CT, radiografii, absolut toate aceste investigaţii de imagistică.
Realizator: Dar ştiţi probabil că, dacă luăm o trimitere pentru astfel de analize de la medicul de familie, să zicem pe data de 15-20 ale lunii, nu prea avem unde să le facem, pentru că, dacă ne ducem în locurile respective, ni se spune că nu mai sunt fonduri. Acestea se termină foarte repede, asta este problema. În primele zile ale lunii tot timpul este această situaţie.
Mihaela Tănase: Este foarte adevărat că fondurile nu sunt niciodată suficiente, şi nicăieri în lume nu sunt suficiente, tocmai de aceea aceste investigaţii sunt recomandate de către medicii specialişti, însă tot ei decid dacă realizarea acestor investigaţii este necesară a fi efectuată în regim de urgenţă sau se emite un bilet de trimitere, în baza căruia pacientul se adresează unui furnizor de servicii medicale, deci nu este o investigaţie care trebuie efectuată în acel moment. Însă, tocmai pentru a asigura un acces mai bun al tuturor pacienţilor care au nevoie de astfel de investigaţii, Casa Naţională a suplimentat fondurile pentru trimestrul IV, alocat acestor investigaţii, la nivel naţional. Și mai mult de atât, tot începând cu data de 1 octombrie, pentru monitorizarea unor afecţiuni precum boli oncologice, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice sau cerebrovasculare, furnizorii care se află în contract cu casele de asigurări pot deconta aceste investigaţii până la nivelul valorii realizate; deci, chiar dacă depăşesc acea valoare de contract, pentru a monitoriza aceste afecţiuni, ei pot realiza aceste investigaţii pentru toţi pacienţii care solicită, iar casele de asigurări vor deconta valoarea totală a investigaţiilor efectuate pe parcursul...
Realizator: Aţi spus începând cu data de 1 octombrie?
Mihaela Tănase: Cu data de 1 octombrie, da, da.
Realizator: Bun, acum, am să vă întreb dacă CNAS are în vedere un regim asemănător cum este cel al analizelor efectuate pe tot teritoriul ţării în baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, un regim asemănător aplicat şi pentru reţetele medicale?
Mihaela Tănase: Da, da, intenţionăm să asigurăm acelaşi regim de utilizare şi pentru prescripţiile medicale. Softul, în acest moment, se află în faza de testare. Este necesară această perioadă de testare pentru a ne asigura că, odată implementat, va funcţiona fără sincope şi sperăm ca până la finalul lunii ianuarie să putem implementa şi reţeta în acelaşi regim, adică o reţetă eliberată de un medic aflat în relaţie contractuală cu o casă de asigurări, să poate fi eliberată de o farmacie, oricare farmacie din ţară.
Realizator: Casa Națională de Asigurări de Sănătate a prelungit, de asemenea, valabilitatea unor documente până la data de 31 decembrie. Am să vă rog să ne spuneţi despre ce este vorba.
Mihaela Tănase: Există mai multe documente, mai multe bilete, printre care se află şi biletele de trimitere pentru specialităţile paraclinice. Este, din nou, un lucru important, pentru că tocmai din cauza situaţiei deosebite cu care ne confruntăm, această pandemie, accesul este uneori îngreunat în unele zone, şi atunci este foarte important ca acel bilet de trimitere emis de către un medic, medic specialist sau medic din alte specialităţi, pentru că toate biletele de trimitere emise de medici au acest regim de a putea beneficia de investigaţii la orice furnizor din ţară, să poate fi valabile până în momentul în care pacientul accesează acest serviciu.
Realizator: Şi pentru că aţi amintit de situaţia în care ne aflăm, respectiv pandemia de coronavirus, unii medici de familie au anunţat că nu semnează niciun contract cu Casa de Asigurări de Sănătate privind monitorizarea pacienţilor suspecţi cu COVID-19 până când nu vor apărea normele de aplicare ale ordonanței de urgență a guvernului; medicii spun că nu au fost consultaţi. A fost clarificată problema?
Mihaela Tănase: Ceea ce este important de menţionat este faptul că niciun medic de familie nu refuză să monitorizeze pacienţii, pentru că ei au un contract cu casele de asigurări şi indiferent dacă au semnat acest contract de monitorizare al pacienţilor cu COVID sau nu, în acest moment, toți pacienții cu COVID sunt monitorizați de către medicii de familie.Am avut consultări cu medicii de familie. Acest lucru va fi reglementat. Practic, peste 60% din aceste contracte la nivel național au fost deja semnate. Vor fi efectuate unele modificări. Am agreat de comun acord unele mențiuni referitoare la acest contract de monitorizare și această situație va fi reglată, însă ceea ce este foarte important de știut este că niciun pacient nu va rămâne fără monitorizare, pentru că medicii fac acest lucru, este extrem de important în această perioadă, în care monitorizarea medicului de familie joacă un rol foarte important.
Realizator: Pentru ultimul trimestru al acestui an, fondurile alocate pentru investigații au fost suplimentate?
Mihaela Tănase: Exact. Deci, pentru investigațiile paraclinice, la nivel național, fondurile au fost suplimentate cu peste 63 de milioane de lei, tocmai pentru a asigura un acces mai bun la aceste investigații, extrem de necesare atât pentru depistarea, cât și pentru monitorizarea unor afecțiuni.
Realizator: Și o ultimă întrebare: care este situația pentru pacienții infectați cu COVID-19, mai ales că se are în vedere vaccinarea în curând?
Mihaela Tănase: Întreg corpul medical, fie că vorbim despre medicii de familie sau medicii din spitale fac eforturi deosebite pentru ca acest pacient să beneficieze de toate îngrijirile necesare. Este însă foarte important ca fiecare dintre noi, la nivel individual, să luăm toate măsurile de a ne proteja și de a evita infectarea noastră sau infectarea celor dragi nouă, apropiaților noștri. Bineînțeles că acum, la Casa Națională, fondurile alocate pentru tratamentul necesar pacienților cu COVID reprezintă o prioritate. Avem în vedere acest lucru, însă fără a ignora celelalte patologii, care sunt la fel de importante, și ele trebuie depistate, monitorizate și tratate la timp, pentru că, este adevărat, și adresabilitatea a mai scăzut, din teama pacienților de a accesa servicii medicale; și facem acest apel ca, ori de câte ori apare o problemă medicală, fiecare dintre noi să meargă și să... să sune, în aceste condiții, nu să meargă la medic, să facă o programare, instituția programării este foarte imprtantă acum, să vadă despre ce este vorba, să depistăm orice afecțiune în fază incipientă, să nu așteptăm să apară acutizări, agravări ale acestor afecțiuni.
Realizator: Vă mulțumesc mult de tot pentru toate informațiile. Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" a fost Mihaela Tănase, purtător de cuvânt și consilier al preşedintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.