Anul şcolar debutează cu schimbări
Între modificări: schimbarea modului de calculare a mediei de admitere la liceu, introducerea evaluării la clasele a II-a,a IV-a şi a VI-a şi a simulării naţionale la clasa a IX-a.
16 Septembrie 2013, 08:49
Aproximativ 3,2 de elevi şi preşcolari îşi ocupă, de luni, locurile în bănci.
Ca de obicei, noul an şcolar aduce o serie de modificări.
Cele mai importante sunt schimbarea modului de calculare a mediei de admitere la liceu, introducerea evaluărilor la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, precum şi a simulărilor naţionale la clasa a IX-a.
Reforma manualelor şcolare, care presupune atât actualizarea conţinutului cât şi introducerea manualelor digitale, se va face, însă, treptat, pe parcursul mai multor ani.
Din anul şcolar 2013 - 2014 media de admitere în învăţământul liceal a absolvenţilor claselor a VIII se va calcula după un alt algortim decât cel existent până acum.
Astfel, ponderea mediei celor 4 ani de gimnaziu va fi de numai 25% şi nu de 50%, cum a fost pană acum trecut şcolar.
Potrivit ministrului educaţiei, Remus Pricopie, decizia a fost luată în urma rezultatelor înregistrate la evaluările naţionale.
"Decizia noastră a plecat de la situaţia înregistrată anul acesta, şi anume am constatat că avem în unele şcoli din România diferenţe de 3, 4, 5 chiar şi 6 puncte între evaluarea la clasă şi evaluarea naţională", a spus ministrul.
Evaluări naţionale la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a
În anul şcolar 2013-2014 vor fi organizate evaluări la nivel naţional la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a.
Rezultatele obţinute de elevi nu se vor lua în calculul mediei anuale.
"Vom putea afla cu mulţi ani înainte, şi nu la sfârşitul clasei a VIII-a, că un elev are deficienţe în utilizarea numerelor sau la limba română şi putem , în funcţie de aceste informaţii, să facem corecturile necesare", a explicat Remus Pricopie.
Structura examenului naţional de bacalaureat, modul de desfăşurare a acestuia, dar şi standardele de exigenţă vor fi, în anul şcolar 2013 - 2014, aceleaşi ca şi cele înregistrate în 2012.
Noutăţi înregistrează numai programele unora dintre materiile de bacalaureat.
Deşi cursurile noului an şcolar încep luni, încă mai există unităţi fără avize sanitare.
Potrivit ministrului educaţiei, şcolile respective se confruntă cu aceleaşi probleme vechi: lipsa apei potabile sau a canalizării, dar anul acesta procentul de instituţii aflate în această situaţie s-a redus cu 5%.