ANSVSA: Riscul de infestare cu pesta porcină africană exista de anul trecut
Autorităţile de la Bucureşti urmează să negocieze cu Comisia Europeană zona de restricţie, pentru a evita schimburile comerciale cu animale vii sau cu produse.
Articol de Radiojurnal, 01 August 2017, 18:07
Primul focar de pestă porcină africană în România a fost confirmat de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, acesta extinzându-se ulterior şi la o a doua gospodărie.
Preşedintele ANSVSA Geronimo Brănescu a explicat pentru RRA că riscul de infestare cu pesta porcină africană există încă din octombrie anul trecut, când această boală a apărut în ţările învecinate - Moldova, Ucraina, Ungaria şi Cehia -, dar autorităţile au luat toate măsurile necesare pentru a evita apariţia bolii şi pe teritoriul României.
Autorităţile de la Bucureşti urmează să negocieze cu Comisia Europeană zona de restricţie, pentru a evita schimburile comerciale cu animale vii sau cu produse.
Geronimo Brănescu a făcut câteva recomandări pentru crescătorii de porci, într-o declaraţie consemnată de Florentina Varga.
Geronimo Brănescu: Este foarte important să reuşim să localizăm zona respectivă, să putem să ţinem sub control acel focar, să nu disemineze de acolo infecţia şi nici să nu penetreze, să intre prin alte zone. Suntem prinşi ca într-un cleşte. Iată că, din nefericire, a fost penetrată şi frontiera românească şi a intrat în ţară.
Reporter: Pentru cei care au porci în gospodărie, ce sfaturi aveţi?
Geronimo Brănescu: Să respecte măsurile generale de biosecuritate, să-şi achiziţioneze animale din surse sigure.
În orice caz, să nu administreze aşa numitele fierturi, lături, în care sunt administrate în hrană resturi alimentare crude sau fierte.
De asemenea, să se evite contactul de către proprietarul de animale cu alte exploataţii de porcine care potenţial pot degenera. În situaţia în care sesizează modificări ale stării de sănătate sau comportamentale ale suinelor, să notifice de urgenţă personalul sanitar veterinar.