Angajații din administrația locală solicită ca salariile lor să nu se mai stabilească „în funcție de indemnizaţia viceprimarului”
Sindicatele lucrătorilor din primăriile de comune şi oraşe au organizat astăzi o grevă de avertisment de două ore.
Articol de Andrei Şerban, 31 Ianuarie 2024, 16:49
Sindicatele funcţionarilor care lucrează în primăriile din comune şi oraşe au discutat, la Palatul Victoriei, cu reprezentanţii guvernului despre majorări salariale. Reprezentantul sindicaliştilor, Dan Cârlan, a arătat că salariile acestor angajaţi s-au plafonat la nivelul anului 2022, în timp ce ale celorlaţi funcţionari publici s-au majorat anul trecut. El a explicat că veniturile celor pe care îi reprezintă se calculează în funcţie de salariul viceprimarului, care nu a mai crescut în ultimii ani, motiv pentru care a solicitat ca în viitoarea lege să nu mai existe acest criteriu.
Dan Cârlan: Noi, administraţia publică locală, trebuie să ajungem să nu mai fim dependenţi de indemnizaţia viceprimarului, pentru că am văzut mecanismul acesta perfid şi demagogic prin care la televizor ni se vorbeşte despre demnitari că nu au dreptul să li se mai majoreze indemnizaţiile şi, de fapt, este vorba de zeci de mii de salariaţi care au aceeaşi soartă. Salarii îngheţate vreme de cinci ani cred că sunteţi de acord că nu se poate cu o inflaţie de 50%. Vrem un sistem de salarizare prevăzut în lege, care să fie anexă la lege, şi nu la dispoziţia fiecărui consiliu local din ţara asta. Să facă demnitarii ce-or şti cu indemnizaţiile lor, noi, ca şi funcţionari publici, trebuie să fim în rând cu toţi ceilalţi.
Sindicatele lucrătorilor din primăriile de comune şi oraşe au organizat astăzi o grevă de avertisment de două ore, iar pentru luni, 5 februarie, au anunţat că vor declanşa greva generală pe termen nelimitat, dacă nu le vor fi rezolvate revendicările. Mâine ar putea avea loc noi runde de discuţii la Ministerele Muncii şi de Finanţe.