Angajaţii CFR Marfă, "şomaj prin rotaţie" până la sfârşitul anului
Salariaţii vor intra în şomaj prin rotaţie, astfel încât activitatea companiei să nu fie afectată.
Articol de Paul Poteraşi, 11 Octombrie 2009, 18:32
Secretarul de stat din Ministerului Transporturilor, Gheorghe Popa a anunţat că s-a ajuns la un acord cu sindicaliiştii, astfel că şomajul tehnic la CFR Marfă a fost prelungit cu trei luni, până la sfârşitul acestui an.
"Unitatea a fost deja în şomaj tehnic trei luni, iar fiecare angajat s-a aflat în medie 25 de zile şomaj şi, potrivit legii, mai poate face 15-16 zile de şomaj tehnic", a mai precizat Gheorghe Popa.
Acesta a menţionat faptul că, până la sfârşitul anului, salariaţii vor intra în şomaj prin rotaţie, astfel încât activitatea companiei să nu fie afectată şi că masura va fi aplicată zonelor cu activitate scazută.
'"Prima perioadă de 3 luni, în timpul căreia angajaţii s-au aflat în şomaj tehnic, a expirat pe 30 septembrie. Începând de luni, 12 octombrie, în acord cu sindicatele, s-a decis extinderea cu încă trei luni a perioadei de aplicare a măsurii" a afirmat Mihai Frăsinoi, director general CFR Marfă.
La începutul lunii iulie, aproximativ 7.000 de angajaţi ai CFR Marfă au intrat prin rotaţie în şomaj tehnic, unii dintre aceştia dorind să stea toate cele trei luni în şomaj tehnic. Cei 7.000 de salariaţi ai CFR Marfă din 17.500 au primit pe parcursul celor trei luni 75 la sută din salariul de bază corespunzător locului de muncă.
Ministerul Transporturilor a pregătit un proiect de ordonanţă prin care peste 10.300 de angajaţi vor fi concediaţi de la companiile din sectorul feroviar şi vor primi dublul salariului mediu net pe economie, la data încetării contractului de muncă, indemnizaţie de şomaj şi un venit lunar de completare pe parcursul a 20-24 luni, în funcţie de vechimea în activitate.
Cei mai mulţi angajaţi vor fi concediaţi de la CFR Marfă (6.700 persoane), CFR Călători (1.032 angajaţi), Societatea de Întreţinere şi Reparaţii Vagoane CFR IRV (800 salariaţi), CFR SA (600 posturi) şi Societatea de Întreţinere şi Reparaţii Locomotive şi Utilaje CFR IRLU (500 de persoane).
Sindicatele din CFR ameninţă cu greva generală dacă proiectul elaborat de Ministerul Transporturilor va fi aplicat, considerând însă că ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, nu va semna acest document.
Conform datelor furnizate de sindicate în luna aprilie, la CFR Călători lucrează 16.986 angajaţi, la CFR SA sunt 28.045 de salariaţi, iar la CFR Marfă sunt angajate 17.863 persoane.