Angajaţi ai Poliţiei de Frontieră Siret, în atenţia DGA
77 de angajaţi ai Poliţiei de Frontieră Siret au primit mandat de aducere, fiind acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu.
03 Februarie 2011, 09:18
Circulaţia prin Vama Siret dinspre România spre Ucraina a fost reluată, după ce a fost blocată mai mult timp în urma intervenţiei lucrătorilor Direcţiei Generale Anticorupţie.
77 de angajaţi ai Poliţiei de Frontieră Siret au primit mandat de aducere, fiind acuzaţi de procurorii DGA de luare de mită şi abuz în serviciu.
Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne, acţiunea de la Vama Siret a avut ca scop securizarea frontierelor şi combaterea corupţiei în rândul personalului vamal.
Ancheta Direcţiei Generale Anticorupţie vizează poliţişti de frontieră şi vameşi - presupuşi membri ai unei reţele de contrabandă cu ţigări.
Cei vizaţi au fost urmăriţi timp de mai multe luni, fiind necesară colaborarea dintre Poliţia Română, Direcţia Naţională Anticorupţie, Jandarmerie, SRI şi Poliţia de Frontieră.
Potivit corespondentului Radio România, Mihaela Buculei, în municipiul Suceava şi în zona Siret procurorii anticorupţie desfăşoară percheziţii la domiciliul persoanelor care au primit mandat de aducere.
Acestea urmează să fie audiate la Direcţia Naţională Anticorupţie.
În timpul nefuncţionării vămii pe ambele sensuri, cozile de maşini se întindeau pe 3 km.
Liderul Sindicatului naţional al poliţiştilor şi vameşilor, ProLex, Vasile Lincu, este de părere că adevăraţii beneficiari sunt cu mult în umbra acestor percheziţii de la Vama Siret.
"Există prezumţia de nevinovăţie urmând ca probele să demonstreze dacă sunt vinovaţi sau nu. Având în vedere precedentele am şi această suspiciune dar n-aş vrea să fie doar de impresie artistică. Sunt convins ca se pot găsi cu adevărat vinovaţi şi ca sunt cu adevărat vinovaţi, dar ar trebui să mergem până la adevăraţii beneficiari, iar adevăraţii beneficiari sunt persoane destul de importante", a declarat Vasile Lincu pentru Radio iaşi.