Anchetă pentru stabilirea cauzei incendiului din sudul Capitalei
Incendiul care a afectat blocul din cartierul Vitan din Bucureşti a ridicat probleme asupra calităţii lucrărilor de execuţie şi a materialelor folosite.
03 Octombrie 2012, 19:44
Locatarii apartamentelor avariate de incendiul de marţi, de la un bloc din sudul capitalei, aşteaptă evaluarea pagubelor, în timp ce autorităţile continuă cercetările pentru a analiza cauzele incidentului.
Joi sunt aşteptate şi primele rezultate ale anchetei.
Informaţiile de până acum vorbesc despre faptul că focul s-a declanşat de la aprinderea unui aparat de aer condiţionat montat în exterior.
Flăcările au izbuncit la mansarda din lemn a unui bloc de 11 etaje şi s-au propagat ulterior pe faţada şi la etajele inferioare.
Favorizat de vânt, incendiul a cuprins toate cele opt scări ale imobilului, afectând peste 300 de apartamente.
Toţi cei afectaţi au fost între timp transferaţi la un hotel din capitală, unde vor rămâne timp de trei săptămâni, până la reabilitarea imobilului.
Incendiul care a afectat blocul din cartierul Vitan din Bucureşti a ridicat probleme asupra calităţii lucrărilor de execuţie şi a materialelor folosite.
Dorin Şerban Catrinescu, şeful Direcţiei Regionale Construcţii Bucureşti-Ilfov, a declarat pentru Radio România Actualităţi, că trebuie verificate ce materiale au fost puse în operă şi dacă a fost respectată tehnologia de execuţie acelei termo-izolaţii.
"La ora actuală sunt pe teren reprezentanţii noştri, verifică documentele", a mai spus Dorin Şerban Catrinescu.
Reabilitarea termică, doar după o expertiză
Incendiul izbucnit a determinat şi o serie de întrebări legate de reabilitarea termică a locuinţelor.
Arhitectul Alexandru Belinschi a declarat că orice bloc poate suporta tehnic procesul de anvelopare, dar acesta nu ar recomanda nimănui să-şi facă o anvelopare până nu ar trece prin auditul energetic din care reiese ce trebuie făcut la acel imobil.
Arhitectul spune că există pericole prin folosirea polistirenului în procesul de izolare.
"Sigur, cu totul altfel se comportă polistirenul faţă de o tencuială simplă, care există la ora actuală, peste cărămidă. Aceste materiale ajung să ardă mocnit, şi atunci, de multe ori, este o problemă mai ales datorită fumului degajat, chiar şi pentru pompieri.
"Standardele de izolare termică, până la revoluţie, în România, erau mult mai scăzute.
"Mi se pare normal ca noi să ne aliniem la aceste norme europene de economie, de energie, care duc şi la o poluare mai mică a mediului. Dar dacă anveloparea se face haotic, atunci, şi rezultatele nu sunt cele dorite", a declarat Alexandru Belinschi.
Arhitectul spune şi că peste polistiren, un material uşor inflamabil, trebuie aplicate substanţe de protecţie în caz de incendiu.
Aşadar, trebuie insistat pe asigurarea calităţii lucrărilor, astfel încât să se evite orice tip de pericol.