Analist economic: Frica de ceea ce se poate întâmpla în viitor
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în luna noiembrie cu 13,5 puncte.
Articol de Iulian Olescu, 05 Decembrie 2024, 13:33
Încrederea analiştilor în economia românească a scăzut luna trecută, în contextul evoluţiilor politice recente.
Un sondaj realizat în rândul specialiştilor anticipează o majorare a inflaţiei în următorul an, o depreciere a leului şi o creştere economică mai mică decât cea estimată anterior.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în luna noiembrie cu 13,5 puncte, până la valoarea de 31,4 puncte, cel mai mic nivel înregistrat din iulie 2020 până în prezent, pe fondul incertitudinii politice extrem de ridicate și a majorării puternice a aversiunii la risc a investitorilor, subliniază președintele asociației, Adrian Codirlașu.
Investitorii s-au speriat și în acest context și indicatorul nostru a scăzut la niveluri nemaiîntâlnite din timpul crizei Corona, deci atât de puternic este impactul și frica de ceea ce se poate întâmpla în viitor. Practic, ce rezultă, de asemenea, din acest sondaj, o inflație ușor în creștere, deci undeva la 5% pe următoarele 12 luni, dar de asemenea și dobânzi mai mari în următoarele 12 luni, chiar semnificativ mai mari, adică, de exemplu, la cursul de finanțare al statului român chiar și cu 1% mai mari decât cele din luna octombrie.
În ceea ce priveşte cursul de schimb euro-leu, 77% dintre analiștii asociației participanți la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare.
Astfel, valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de șase luni este de peste 5,03 lei, în timp ce pentru orizontul de 12 luni depășește 5,08 lei pentru un euro.
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 ar urma să se situeze, în medie, la 7,2% din produsul intern brut, creșterea economică la 1,3%, iar datoria publică se anticipează a ajunge la 58% din PIB în următoarele 12 luni.