Ana Blandiana va deveni Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş Bolyai
Interviu cu Ana Blandiana, "Poetul european al libertăţii"
Articol de RADOR, 22 Martie 2016, 03:04
Ana Blandiana a fost desemnată la Gdansk, în Polonia, "Poetul european al libertăţii". Distincţia a fost acordată pentru volumul "Patria mea A4", care a apărut în traducere în limba polonă în luna ianuarie. Ca o recunoaştere în plus a poetei disidente, Ana Blandiana, aceasta va deveni peste câteva zile Doctor Honoris Causa al Universităţii "Babeş Bolyai" din Cluj Napoca. Iată şi motivaţia: pentru excelenţa operei sale literare şi pentru calitatea civică a angajării sale în reforma societăţii româneşti, amândouă expresii ale unei voci singulare a culturii europene. Alla Stâncaru Luncă a stat de vorbă cu Ana Blandiana.
Reporter: Aţi fost întotdeauna un poet al libertăţii şi cred că în interiorul dvs. aţi fost întotdeauna un om liber.
Ana Blandiana: "Da. Cred că orice poet adevărat este aşa. Problema este în ce măsură libertatea sa interioară rimează cu libertatea celor din jurul său, iar lupta pentru libertate în asta constă, în punerea de acord a interiorului cu exteriorul.
Faptul că acest premiu se dă la Gdansk nu este întâmplător, adică Gdansk este un oraş-simbol al curajului şi al libertăţii, iar noi, soţul meu, Romulus Ruşan şi cu mine am fost aici nu numai în zilele pe care le-am petrecut la Gdansk nu am fost numai scriitori, deci am participat la recitaluri de poezie, însă restul timpului l-am petrecut în întalniri cu conducerea muzeului "Solidarnost" şi cu colegii de acolo cu care suntem în legătură de la începutul memorialului şi cu care avem tot timpul proiecte comune. Noi avem un ghid al memorialului în limba polonă pentru că au fost studenţi polonezi care au făcut practică la memorial.
(Mâine) plec la Cluj pentru că acolo mi se întâmplă ceva mai important pentru mine decât acest premiu, mă face Doctor Honoris Causa al universităţii mele, deci universitatea pe care am terminat-o eu, Universitatea din Cluj şi în care am intrat foarte greu, era perioada când tata era închis şi am intrat abia în al patrulea an. Niciodată n-aş fi visat să devin Doctor Honoris Causa al universităţii în care abia dacă speram să fiu primită ca studentă".