Amenzi pentru neverificarea cărnii de porc pentru trichineloza
ANSV anunţă că testarea cărnii de porc pentru depistarea trichinelozei este obligatorie. Cei care sacrifică animalele în gospodărie trebuie să testeze carnea la medicul veterinar.
Articol de Radiojurnal, 30 Noiembrie 2014, 11:03
Examinarea cărnii de porc pentru depistarea trichinelozei este obligatorie.
În caz contrar, cei care vând carne şi preparate neverificate vor primi amenzi, care pot ajunge până la 2.000 de lei - anunţă Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară, care atrage atenţia asupra incidenţei crescute a trichinelozei în perioada sărbătorilor de iarnă.
Cei care sacrifică animalele în gospodărie trebuie să meargă neapărat să testeze carnea la medicul veterinar, a spus Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar Veterinare Caraş-Severin, Radu Tătaru.
"Acele circumscripţii sanitar-veterinare zonale care sunt în piaţă nu vor mai face acest examen; doar la medicul veterinar de liberă practică. La mistreţi, aici nu are voie să facă niciun concesionar, numai la Direcţia Sanitar Veterinară.
Se face pentru o probă digestie artificială, carnea având nuanţa mai închisă poate scăpa la un examen trichineloscopic. Noi avem metode mai complexe aici pentru mistreţi. Preţul diferă; aici este un pic mai scump, în jur de 50 de lei aproximativ", a spus Radu Tătaru.
Dacă porcul este bolnav, oamenii nu trebuie să rişte, pentru că vor fi despăguţi de stat la valoarea de piaţă a animalului.
Cetăţenii pot solicita controalele şi în zilele de sâmbată şi duminică.
Programul de lucru va fi extins înaintea Crăciunului.