Amenzi pentru cei care îşi neglijează terenurile agricole
Guvernul a elaborat un proiect de lege care prevede amenzi pentru cei care-şi neglijează terenurile în proprietate. În România ar exista în medie un milion de hectare de teren agricol necultivat.
Articol de Mihaela Buculei, Suceava, 24 Aprilie 2012, 18:52
În România există în medie un milion de hectare de teren agricol necultivat, ceea ce reprezintă aproximativ 10% din suprafaţa totală.
Autorităţile spun că este destul de mult, în condiţiile în care se urmăreşte creşterea suprafeţelor cultivate pentru a face exploataţiile agricole mai eficiente.
Guvernul a elaborat un proiect de lege care prevede amenzi pentru cei care-şi neglijează terenurile în proprietate.
Proiectul se află în lucru la parlament, iar sancţiunile avute în vedere sunt între 200 şi 400 de lei pentru fiecare hectar nelucrat.
Perspectiva unei amenzi consistente i-a determinat pe proprietari să-şi facă ordine pe terenurile pe care le deţin, astfel că suprafeţele rămase nelucrate au scăzut de la an la an.
În judeţul Suceava, a rămas mai puţin de o treime pământ agricol necultivat, în condiţiile în care şi suprafaţa însămânţată s-a redus din cauza secetei.
Suprafaţa de teren agricol nelucrat "s-a redus în judeţul Suceava"
Se pare că în judeţul Suceava lucrurile au luat-o pe un făgaş bun, cel puţin aşa susţin proprietarii de terenuri, dar şi cei de la Direcţia Agricolă Suceava.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Suceava, Vasile Tofan, spune că suprafaţa de teren agricol nelucrat s-a redus.
"Faţă de anul trecut de circa 10.000 hectare care au fost lăsate aşa-zisă pârloagă, deci terenuri nelucrate, anul acesta, mai precis din toamna anului trecut şi primăvara anului acestuia, acestea s-au redus la circa 3.000 hectare", a declarat Vasile Tofan.
Motivele pentru care oamenii au început să lucreze pământul ar putea fi pierderea subvenţiei, mai adaugă purtătorul de cuvânt.
Se pare că nu amenzile i-au speriat pe oameni, ci simplul fapt că dintotdeauna ei au fost învăţaţi să lucreze pământul.
Cei care nu pot munci pământul îl dau în arendă. Este şi cazul unui cetăţean din Bosanci.
"Eu am 82 de ani şi nu pot lucra, nu pot. Mi-am dat interesul ca pământul să nu rămână pârlog. L-am dat la unul, la altul, chiar degeaba. Nu mi-a dat nimic pe el, numai să fie cultivat, ca să pot lua subvenţiile de la APIA", a spus un cetăţean din comuna Bosanci.
Deşi cheltuielile pentru întreţinerea unui hectar de teren sunt destul de mari, oamenii cultivă terenurile, pentru a nu fi lăsate în paragină deşi, potrivit oamenilor din zonă, "e scump. E 6.000 numai de arat".
Puţini tineri mai au terenuri sau mai lucrează, spun cetăţenii, "majoritatea care s-a dus, s-a dus în străinătate. Toată familia lucrează în Belgia".