Amenzi mai mari pentru nerespectarea regimului transportului de persoane
Amenzile pentru nerespectarea perioadelor de conducere şi odihnă ale şoferilor au fost triplate ajungând la 6.000 de lei.
Articol de Bogdan Mihai, 30 August 2009, 11:23
Executivul a decis sâmbătă, în şedinţă, majorarea amenzilor contravenţionale aplicate operatorilor rutieri care nu respectă perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale conducătorilor auto, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
În acest sens, Guvernul a adoptat un set de măsuri în vederea prevenirii accidentelor rutiere prin înăsprirea sancţiunilor aplicate pentru nerespectarea normelor legislative, în condiţiile în care în ultima perioadă au avut loc foarte multe accidente provocate de oboseală, în care au fost implicate microbuze de transport persoane.
"Aceste măsuri au fost luate în condiţiile în care, în ultima perioadă, au avut loc accidente provocate de oboseală, în care au fost implicate microbuze de transport persoane", a afirmat Ioana Muntean. Guvernul a modificat în şedinţa de sâmbătă OG 37 din 2007 care reglementa perioadele de conducere, pauzele şi perioadele de odihnă ale şoferilor şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora.
Astfel, amenzile pentru nerespectarea perioadelor zilnice sau săptămânale de conducere şi odihnă ale şoferilor au fost triplate ajungând la 6.000 de lei. Pentru utilizarea vehiculelor fără tahograf (aparat pentru înregistrarea frecvenţei pulsului, respiraţiei). sau cu tahografe neomologate, operatorii de transport rutier riscă amenzi între 10.000 şi 20.000 de lei. Acelaşi cuantum se va aplica pentru operatorii care nu stochează odată la 28 de zile datele din cartelele tahografice sau nu păstrează datele privind perioadele de odihnă şi de şofat ale conducătorilor auto.
"Aceste reglementări au scopul de a înlesni controalele care se fac ulterior producerii unui accident", a explicat Ioana Muntean. Noile prevederi vor intra în vigoare în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, a mai spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Setul de măsuri adoptat de guvern vine după ce, în data de 14 august, un microbuz a fost lovit de un tren de călători în comuna Scânteia, judeţul Iaşi. Şoferul micorbuzului nu avea autorizaţie pentru a efectua transport în zonă. Bilanţul accidentului a fost de 13 morţi si trei răniţi.
Un alt accident feroviar a avut loc pe 23 august in judeţul Bacău, unde un tren de călători a lovit în plin un tractor la o trecere la nivel cu calea ferată în dreptul localităţii Răcăciuni. Locomotiva trenului a fost avariată uşor, iar şoferul tractorului, în vârstă de 29 de ani, a scăpat cu viaţă.
Potrivit statisticilor oficiale, de la începutul anului în România au avut loc aproximativ 30 de coliziuni la trecerile de cale ferată, accidente în care şi au pierdut viaţa 18 persoane.