Ameninţări cu proteste după concedierile cerute de Traian Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la RRA, că este nevoie urgentă de reducerea aparatului de stat cu 20 la sută.
Articol de Bogdan Mihai, 31 Iulie 2009, 20:04
Sindicate ale funcţionarilor publici ameninţă cu proteste dacă se va recurge la disponibilizarea a 20 la sută din funcţionarii instituţiilor publice, aşa cum a menţionat, joi, preşedintele Traian Băsescu, considerând că personalul din aceste unităţi este subdimensionat.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la RRA, că este nevoie urgentă de trimiterea în şomaj a unui "mare număr" de funcţionari din aparatul de stat, care sunt "inutili", el menţionând, în acest context, un procent de 20 la sută şi precizând că Guvernul trebuie să se grăbească în acest sens.
Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică şi alte organizaţii sindicale au anunţat, vineri, că vor întreprinde acţiuni sindicale pentru "păstrarea demnităţii corpului funcţionarilor publici din România, susţinând importantul rol pe care acesta îl are în impunerea autorităţii de stat".
Reprezentanţii SNFP susţin, într-un comunicat de vineri, că organizaţia sindicală a cerut de mai multe ori realizarea unui audit independent cu privire la corecta dimensionare a personalului instituţiilor publice, dar acest lucru nu s-a realizat.
"În schimb, s-a preferat aruncarea pe piaţă de cifre şi verdicte direct din cabinetele demnitarilor, în funcţie de escaladarea diferitelor conflicte în rândul clasei politice. Încărcătura de sarcini extrem de mare pe cap de funcţionar în decursul timpului a dus la ineficienţa instituţiilor, accentuând starea de nemulţumire şi neîncredere a contribuabililor în instituţiile statului", susţin sindicaliştii SNFP.
Potrivit SNFP, în condiţiile actuale, declaraţiile politice ale preşedintelui Traian Băsescu "induc o stare de inhibiţie tot mai mare" în rândul funcţionarilor din instituţiile publice, în special din cele de control, mult subdimensionate ca personal, dar principale responsabile în alimentarea bugetului de stat, "sărăcit zi de zi tot mai mult pe fondul actualei crize economice".
Astfel, funcţionarul devine tot mai obedient faţă de şeful ierarhic, în loc să-şi ducă cu profesionalism la îndeplinire sarcinile de serviciu, "având asupra sa teama că la o eventuală disponibilizare şi în lipsa unor criterii obiective ar putea să rămână fără mijloace de subzistenţă", precizează SNFP.
Şeful statului a mai spus, joi, la RRA, că aparatul de stat este "mult supradimensionat", foarte mulţi angajaţi fiind inutili, ceea ce poate afecta resursele din bugetul de stat.
Băsescu a afirmat că nu înţelege de ce Guvernul tergiversează diminuarea "aparatului de stat exagerat de mare". El a menţionat că diminuarea "aparatului de stat exagerat de mare" înseamnă "trimiterea în şomaj a unui mare număr din funcţionarii de la stat, care sunt inutili".
"Ce nu înţeleg este tergiversarea diminuării aparatului de stat excesiv, adică trimitere în şomaj a unui mare număr de funcţionari publici şi contractuali pentru că încarcă inutil ştatul de plată şi cheltuielile din bugetul de stat", a spus Băsescu.
În România sunt, în prezent, aproximativ 1.400.000 de angajaţi în sistemul de stat.