Ambasadoarea Suediei, Therese Hydén, invitată la Între prieteni
Articol de Bucuresti FM, 05 Iulie 2022, 12:18
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 iulie, ora 11:36) - Realizator: Dan Creţa - Dragi prieteni, în perioada 7-10 iulie, adică de joi până duminică, se desfășoară la București Festivalul de Film CineFEMINA, festival organizat de Ambasada Suediei, ca o recunoaștere adusă femeilor din industria cinematografică - regizoare, producătoare, scenariste, care au contribuit prin munca lor la consolidarea egalității de gen în acest domeniu. Este a doua ediție a acestui eveniment, despre care discutăm cu Excelența Sa Therese Hydén, ambasadoarea Suediei în România. Bună ziua! Bun venit la Radio România Actualități!
Therese Hydén: Bună ziua și mulțumesc mult pentru invitație și interesul față de țara mea, Suedia.
Realizator: Doamnă Therese Hydén, ce aduce nou acest festival?
Therese Hydén: Aș dori în primul rând să menţionez că festivalul este organizat în colaborare cu clusterul EUNIC. Sunt 10 țări participante și cum deja aţi menționat, deoarece industria cinematografică este încă o industrie dominată de bărbați, prin acest festival dorim să aducem în lumina reflectorului femeile creatoare de film - regizoare, producătoare, scenariste. Munca lor este încă prea puțin recunoscută. Dorim să aducem în prim-plan teme importante precum valorile feminine din lumea artistică, inegalitatea de gen și de șanse din industria de film, dar și să combatem stereotipurile din societate.
Realizator: Deja îmi place cum vorbiți. Felicitări pentru limba română!
Therese Hydén: Mulţumesc mult.
Realizator: Aşa că mă grăbesc să văd aud din nou spunându-mi care este programul evenimentului.
Therese Hydén: Festivalul va avea loc la Cinema "Elvire Popesco", între 7 și 10 iulie, și propune o selecție de 11 filme realizate de regizoare din Austria, Belgia, Franța, Germania, Grecia, Polonia, România, Spania, Suedia și Turcia. Joi, în ziua din care debutează festivalul, vor avea loc două proiecții la ora 18:30 și 20:30, iar de vineri până duminică câte trei proiecţii și o proiecţie de autor la 21:30.
Realizator: Sunt foarte curios dacă aveți vreo preferință pentru filmele din festival? Ce titluri ne recomandați?
Therese Hydén: Este o întrebare dificilă și nu aș vrea să influențez spectatorii, dar pot spune că deși sunt filme regizate de femei, filmele nu au tematică feministă, ci teme variate de viață, întrebări și adevăruri despre viață și moarte, iubiri, identitate, secrete, descoperirea drumului ca adolescent, filme cu atitudine fără componentă de happy ending întâlnită în filmele hollywoodiene. De asemenea, aş menționa că spectatorii pot găsi genuri diferite de film, de la filme documentare, de la filme de ficțiune, toate foarte diferite ca mod de concepție și de realizare, cu manieră de abordare complexă, de la experimental la povești personale.
Realizator: Şi unde găsim bilete pentru festival?
Therese Hydén: Biletele se pot găsi online, pe Eventbook, sau se pot achiziționa direct de la Cinema "Elvire Popesco".
Realizator: V-aş întreba dacă e pentru prima dată când Ambasada Suediei organizează un festival de film în România.
Therese Hydén: Nu, bineînțeles că nu. Sprijin multe festivalurile de film, în care sunt prezente pelicule suedeze, unde pe lângă pelicule suedeze avem uneori oportunitatea de a avea și invitați din Suedia, regizori, producători, scenarişti. Am participat în aproape fiecare an la TIFF, la European Film Festival, am participat la București International Film Festival, la Festivalul de Film și Istorie Râșnov. La majoritatea festivalurilor importante de film există măcar o peliculă suedeza. Am organizat mai multe ediții ale Festivalului de Film Nordic împreună cu colegii nordici, iar începând de anul trecut, Festivalul de Film CineFEMINA, în colaborare cu alți membri ai EUNIC, suntem foarte activi nu doar pe Facebook, unde ne cunoaște multă lume deja pentru stilul informal de comunicare. Organizăm și participăm la multe evenimente.
Realizator: Şi ce vi se pare cel mai greu în organizarea unui astfel de festival?
Therese Hydén: La prima vedere poate părea simplu să participi cu un film la un festival, dar sunt multe detalii de care trebuie să te ocupi, cum ar fi traducerea și subtitrarea filmului, materialele de promovare ale peliculei, drepturile de autor. Bineînţeles când organizezi chiar tu festivalul, totul se complică. În acest caz trebuie să ai în vedere toate aspectele organizatorice, de la alegerea locului pentru proiecţii la imaginea festivalului, la publicul țintă și promovare. Sunt foarte multe aspecte, dar cel mai important cred că este să ai un bun management al proiectului, să planifici toate etapele, să le implementezi și să te adaptezi din mers la situațiile neprevăzute./denisse
Realizator: Stăm de vorbă cu Excelența Sa Therese Hydén, ambasadoarea Suediei în România, despre Festivalul de film CineFEMINA, organizat de Ambasada Suediei. Legat de egalitatea de gen și tematica festivalului, spuneți-ne care este locul femeii în societatea suedeză?
Therese Hydén: În Suedia, femeie ocupă o poziție egală cu a bărbatului. Societatea noastră se caracterizează printr-un nivel înalt al egalității sociale. Populația activă este formată din femei și bărbați în egală măsură, dar, în medie, femeie câştigă mai puțin decât bărbații chiar în cadrul aceleași profesii. Concediul pentru îngrijirea copilului poate fi împărțit între mamă și tată, iar un procent de 30% dintre tați se dedică îngrijirii copilului în timp ce mamele lucrează. Este doar un exemplu al acestei egalităţi între sexe.
Realizator: Şi, revenind la noi în ţară, sunt curios cum se vede România prin ochii unui ambasador, prin ochii dumneavoastră, ce locuri, oameni, tradiții, obiceiuri sau tentații gastronomice v-au impresionat?
Therese Hydén: România e foarte frumoasă și foarte sigură, iar poporul român m-a primit cu multă căldură. Am fost foarte bucuroasă și onorată în același timp, din momentul în care mi s-a oferit posibilitatea de a-mi reprezenta ţara în România. România este, din punctul meu de vedere, o țară interesantă și cumva necunoscută, din Europa. În profesia pe care mi-am ales-o, trebuie să fii obișnuit să te muți dintr-un loc în altul și să începi de fiecare dată o nouă viață. Aici, în București, adaptarea fost destul de simplă. Legat de gastronomie, oriunde călătoresc îmi place să mă delectez cu mâncarea tradițională a țării respective, așa că mă pot lăuda că am gustat ceva mâncăruri tradiționale românești, dar sunt sigură că mai am multe de experimentat la acest capitol. Îmi place totul, începând cu mici și până la supele de diferite feluri. Având în vedere și că sunt o mare iubitoare de dulciuri, am să menționez delicioșii papanași.
Realizator: Probabil că aţi avut o anumită imagine, sunt convins că s-a schimbat percepția asupra României, venind ca ambasador?
Therese Hydén: Da, am avut mai multe experiențe frumoase. Sunt foarte impresionată de peisajele frumoase, de munții și satele din România, sunt plăcut surprinsă că există locuri în oraș unde poți merge și cu bicicleta. Ar fi grozav să existe mai multe piste pentru biciclete. La București, am reușit să fac câteva călătorii în afara Bucureștiului şi mi-aş dori să le pot face cât de des pentru a cunoaşte cât mai bine ţara. Dintre toate locurile vizitate de mine ca turist, am fost foarte impresionată de Transfăgărășan și de Delta Dunării.
Realizator: Şi cum vi se pare limba română?
Therese Hydén: Cred că este un pic dificilă, dar îmi place să învăţ limba ţării care mă găzduieşte pentru câţiva ani.
Realizator: Suedia, ştim, este celebră pentru muzica bună, ABBA, Ace of Base, Roxette, Avicii, pentru mobilă, pentru mașini, celebrele chifteluțe suedeze, prăjiturile cu scorțișoară și conceptul de bufet suedez. Dar v-aş ruga să ne spuneți câteva cuvinte despre un lucru interesant și mai puțin cunoscut despre țara sau poporul dumneavoastră.
Therese Hydén: Mulțumesc pentru întrebare. În acest aspect, aș vrea menţiona dreptul de acces la pădure și orice teren, chiar dacă este proprietatea privată. Atâta timp cât nu deranjați natura, nu deranjaţi animalele și nu lăsați gunoiul, puteți să vă plimbați, să înotați sau să vă ridicați cortul, dar doar pentru o noapte, apoi trebuie să vă mutați în altă locație.
Realizator: Şi nu puteam să nu discutăm şi despre politică, pentru că în aceste zile s-a vorbit foarte mult despre aderarea la NATO a Suediei şi Finlandei. Cum vedeți dumneavoastră importanța acestei aderări?/amirea
Therese Hydén: E o chestiune foarte importantă în acest moment, dacă situația de siguranță la regiunile unde se afla România, dar și Suedia, s-a schimbat foarte mult după războiul lui Putin. Agresivă pentru Ucraina. Și decizia Suediei de aderare la NATO se bazează pe evaluarea că vom fi mai în siguranță cu NATO și considerăm și sperăm că aderarea Suediei va consolida NATO. Și în calitate de membru, încă nu suntem membrii complet, dar când vom fi, Suedia va contribui la securitatea NATO în ansamblu, în toate teritoriile de la Marea Neagră, până la Marea Baltică, într-un spirit de solidaritate.
Realizator: Când ați venit nu v-am spus „willkommen”, dar aș vrea să vă spun în suedeză „mulțumesc”. Cum se spune mulțumesc?
Therese Hydén: Tack så mycket.
Realizator: Tack så mycket!
Therese Hydén: Perfect!
Realizator: Mulțumesc frumos pentru interviul de astăzi! Vă doresc un mandat ușor, plăcut, în România, și să ne auzim cu bine!
Therese Hydén: Da. Mulțumesc mult pentru interes și pentru timp! Mulțumesc și ascultătorilor!
Realizator: Dragi prieteni, am stat de vorbă cu Excelența Sa, Therese Hydén, ambasadoarea Suediei în România. Vă recomandăm să ajungeți începând de joi până duminică la festivalul de film CineFEMINA, organizat de Ambasada Suediei, ca o recunoaștere adusă femeilor din industria cinematografică.