Alternative la creşterea preţului la combustibili
Preţul ridicat al combustibililor din România îi face pe şoferi să îşi alimenteze autoturismele cu benzină sau motorină în ţările vecine, unde sunt preţuri mai scăzute.
Articol de Răzvan Stancu, 14 Martie 2011, 15:05
Din cauza creşterii preţului combustibililor la pompă în România, şoferii caută alternative la vecinii de graniţă, în special în Ucraina unde preţul este mai scăzut.
Potrivit corespondentului Radio România, Adrian Marchiş, în punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmaţiei – Solotvino către Ucraina, a crescut foarte mult traficul cetăţenilor care alimentează autoturismele cu benzină sau motorină din Ucraina.
De cele mai multe ori, se aşteaptă ore în şir din cauza numărului mare de autoturisme sau a excesului de zel al poliţiştilor de frontieră sigheteni.
În ultimele 24 de ore traficul prin punctele de trecere a frontierei cu Republica Moldova nu au prezentat creşteri semnificative faţă de aceeiaşi perioadă din luna precedentă, potrivit corespondentului Ştefan Daraban.
Atât poliţiştii de frontieră, cât şi lucrătorii vamali le consideră normale, în condiţiile în care şi vremea a devenit mai prielnică deplasărilor.
Cât priveşte un eventual interes al posesorilor de autoturisme pentru aprovizionarea cu combustibil mai ieftin din ţara vecină, acesta nu se manifestă, chiar dacă regulile vamale permit trecerea dintr-o parte în alta cu un plin de benzină, plus 10 litri în canistră, a mai informat corespondentul Radio România.
Preţuri similare în Serbia şi Bulgaria
În schimb preţul ridicat al carburanţilor în Serbia nu-i atrage pe români, spune corespondentul Mihai Bădescu.
În România şi Serbia preţul benzinei şi cel al motorinei pare să meargă mână în mână.
Astfel şi în ţara vecină tarifele au crescut în ultima perioadă la fel ca în România.
Diferenţa este de doar 10 până la 20 de bani, preţul mai scăzut fiind în ţara vecină.
Diferenţa însă nu-i atrage pe români. Vameşii spun că, dimpotrivă, pentru că benzina românească este de calitate superioară, sunt şoferi sârbi care vin să alimenteze din România, mai spune corespondentul Radio România.
Pentru că preţul la benzină în Bulgaria este aproximativ similar cu cel din Romania, în punctul de trecere a frontierei Giurgiu nu se semnalează maşini care să treacă graniţa pentru alimentare, informează corespondentul Radio România, Emil Talianu.
Şi preţul motorinei este cam la aceeaşi valoare ca şi în România.