ALRO Slatina ar putea opri temporar o parte din producţie
Compania beneficiază doar de jumătate din cantitatea de energie necesară, iar compania este nevoită să îşi asigure necesarul lipsă cumpărând de pe alte pieţe mult mai scumpe.
Articol de Roxana Dumitrescu, 19 Ianuarie 2012, 15:28
Singurul producător de aluminiu din ţară, ALRO Slatina, are cu Hidroelectrica un contract pe termen lung, valabil până în 2018, prin care primeşte energie ieftină sub preţul stabilit pe bursa de energie.
În acest moment însă, compania beneficiază doar de jumătate din cantitatea contractată din cauza secetei, care a obligat producătorul de energie să-şi reducă livrările către clienţii săi de câteva luni încoace.
ALRO este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est şi unul dintre cei mai mari consumatori de energie ai ţării, iar dacă compania nu va contracta ceea ce conducerea combinatului numeşte "energie la costuri viabile" ar putea opri temporar o parte din capacităţile de producţie
Dacă situaţia va continua, conducerea companiei vizează restructurarea operaţională şi oprirea temporară a capacităţilor de producţie mai puţin eficiente.
Reducerea de personal nu intră deocamdată în discuţie - dă asigurări conducerea companiei - ci doar o amânare a semnării contractelor colective de muncă cu şase luni.
Până la asigurarea unei independenţe energetice, menită să se întâmple la jumătatea anului, odată cu construcţia unei termocentrale proprii, ALRO este nevoită să îşi asigure necesarul lipsă cumpărând energie de pe alte pieţe, precum cea de echilibrare sau Piaţa pentru Ziua Următoare, mult mai scumpe şi considerate pieţe penalizatoare.
Conducerea ALRO mai spune că situaţia este îngreunată şi de faptul că următorii producători de energie ieftină - termocentralele - au ales în această perioadă să vândă energie tot de pe aceste pieţe scumpe şi nu pe Bursa Opcom, unde se tranzacţionează cantităţi foarte mici, absolut insuficiente producătorului de aluminiu.
Directorul general este de părere că Hidroelectrica poate ridica clauza de forţă majoră întrucât Dunărea este la nivelul normal în acest moment.
O estimare a Institutului de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor de miercuri arată însă că debitul Dunării este în scădere.
ALRO este, în acest moment, şi în vizorul Comisiei Europene, care îi verifică contractele încheiate cu Hidroelectrica pentru primirea de energie la preţuri preferenţiale, suspectate ca fiind ajutor de stat.