Alimentele "s-ar putea scumpi cu până la 5%"
Preţul alimentelor ar putea creşte din cauza condiţiilor meteo şi a contextului internaţional, susţin agricultorii din România. Ministrul de resort respinge teoria unei crize alimentare în următorii ani.
Articol de Iulian Olescu, 27 Mai 2011, 20:31
Membrii Federaţiei Sindicale Agrostar afirmă că preţurile alimentelor vor urca în perioada următoare cu trei până cinci la sută din cauza condiţiilor meteo, a contextului internaţional, dar şi din cauza a ceea ce numesc "lipsa unei strategii coerente a Ministerului agriculturii".
Preşedintele Agrostar, Ştefan Nicolae, spune că deşi ministerul nu poate interveni direct pentru reglarea preţurilor, ar putea acţiona indirect asupra acestora prin politici sectoriale, prin măsuri de stimulare a investiţiilor şi de creştere a gradului de absorbţie a fondurilor europene.
"Dacă noi avem preţuri foarte mari la ora actuală în agricultură, cred că se datorează şi modului în care politicul din România, timp de 21 ani, a tratat acest sector ca pe un sector experimental.
"Nu este posibil ca după 21de ani să avem 8% agricultură performantă şi restul din agricultori să trăiască la pragul de subzistenţă. Nu este posibil în anumite zone din ţara asta să se arunce laptele pe şanţ pentru că nu avem un sistem de colectare", a afirmat Ştefan Nicolae.
Agricultorii se plâng şi de lipsa sistemelor de irigaţii, de subvenţiile mici pe care le primesc, de neasigurarea unor pieţe de desfacere, dar şi de implicarea politicului în structura camerelor agricole, de nivelul mare al taxei pe valoare adăugată pentru alimente şi de faptul că marile lanţuri de magazine preferă produsele de import în locul celor autohtone.
Ei spun că toate aceste probleme au un impact mai mare sau mai mic asupra preţurilor.
Analistul economic Dan Suciu crede că nu se pot face aprecieri asupra creşterilor de preţuri înainte de a vedea cum va fi anul agricol.
"Cred că e imposibil de preconizat o majorare între trei şi cinci la sută. Ce înseamnă asta la preţul pâinii? Nici nu poţi să-l pui în calcul. Ei au constatat un lucru, că anul agricol nu e pe atât de bun pe cât se aşteptau. Dacă e aşa, evident, există o influenţă pe preţ."
"Cererea de produse agricole în ultima perioadă am văzut de alimente şi de bunuri de consum în general este în scădere. În consecinţă, pe undeva, din acest punct de vedere, e greu de susţinut că se poate solicita o creştere de preţuri. Probabil că vom avea influenţe de preţ, dacă anul agricol este atât de prost", a afirmat acesta.
Indiferent dacă vor creşte sau nu preţurile la alimente, problemele agriculturii româneşti rămân, cei din domeniu confruntându-se şi cu o acută lipsă de finanţare, dar şi cu tendinţa din ultima vreme de reorientare către culturile energetice pentru biocombustibili.
Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, spunea recent că există condiţii ca anul 2011 să fie unul bun pentru România.
El a respins teoria unei crize alimentare în România şi Europa, precizând că există rezerve foarte mari la nivel mondial "care nu vor pune probleme, încă mulţi ani".