Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alexandru Rafila: Variola maimuței are o transmisibilitate redusă

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a fost invitatul Apelului Matinal, la Radio România Actualități.

Alexandru Rafila: Variola maimuței are o transmisibilitate redusă
Foto: Arhivă.

Articol de RADOR, 23 Mai 2022, 09:57

Realizator - În lume există deja 80 de cazuri confirmate. Pe teritoriul României însă nu a fost înregistrat nici un caz de variolă a maimuței - și discutăm pe această temă alături de invitatul "Apelului matinal" de astăzi, ministrul sănătății, profesor doctor Alexandru Rafila. Bună dimineața!

Alexandru Rafila: Bună dimineața!

Realizator - Cătălin Cîrnu: Înainte de toate, pentru toți cei care abia acum am auzit de variola maimuței, ce este această...?

Alexandru Rafila: Este o boală infecţionază care apare de obicei pe continentul african şi se datorează fie contactului cu animale bolnave, fie prin consumul de carne provenind de la astfel de animale. Transmiterea interumană este relativ redusă, dar este posibilă și cazurile care au fost înregistrate în Europa până în momentul de față, până să apară această informare din partea autorităților de sănătate publică, erau cazuri sporadice, din import.

Realizator - Daniela Petrican: Dar cum se manifestă? La ce trebuie să fim atenți?

Alexandru Rafila: Bine, ea... trebuie să o judecăm totdeauna într-un anumit context epidemiologic, care înseamnă contact cu o persoană care prezintă strict simptomatologie specifică, respectiv o erupție care afectează tegumentul și mucoasele, o erupție caracteristică, însoțită de mărirea ganglionilor limfatici, se numeşte limfadenopatie, febră, senzaţie de slăbiciune, iar aceste simptome sunt variabile, însă, de la caz la caz, putând fi vorba despre forme ușoare în multe cazuri sau forme care trenează timp de mai multe săptămâni. Tratamentul este doar simptomatic, iar tulpina care a fost izolată în Europa, ca provenind din Africa, este o tulpină care este asociată cu o mortalitate în jur de 1%.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Când ați amintit de cuvântul "tulpină", cred că toți ne-am gândit la SARS-CoV-2, de fiecare dată...

Alexandru Rafila: Nu, acum, există şi alte virusuri şi discutăm de...

Realizator - Cătălin Cîrnu: Nu, apropo de pandemia pe care cred că am învins-o, sau în mare măsură am depășit-o, dar am primit deja întrebări de la ascultători. Este o diferență ca simptome între variola, să spunem, clasică, pe care mulți dintre noi am avut-o și această nouă tulpină?

Alexandru Rafila: Nu, nu am avut-o, mulţi dintre noi, variola clasică, din fericire. Cred că vă referiți la varicelă, nu la variolă./dsirbu

Realizator - Cătălin Cîrnu: Varicelă, /altă/ boală, e mai simplă, un pic.

Alexandru Rafila: Variola clasică a fost eradicată...

Realizator - Cătălin Cîrnu: Cu mulţi ani în urmă.

Alexandru Rafila: La sfârşitul anilor '70. Tot atunci a încetat şi vaccinarea. S-a făcut vaccinare împotriva variolei până în 1979. Eu, de exemplu, am fost vaccinat. Ulterior s-a renunţat la vaccinare prin eradicarea variolei la nivel global. Este un virus, acesta care produce această variolă a maimuțelor, înrudit cu cel care producea variola care apărea în mod obişnuit la om. Simptomatologia, dacă vreţi, este asemănătoare, dar mai uşoară la variola maimuţelor. Dacă discutăm de varicelă, acolo este cu totul atceva. Discutăm de virusul varicelo-zosterian, care produce varicelă la copii sau la adulţii nevaccinaţi sau imunodeprimaţi, iar la persoanele vârstnice produce zona zoster. Cazul de la Rădăuți are varicelă. Starea lui este bună în această dimineaţă. Am vorbit cu şefa secţiei, cu doamna doctor Popescu. Este o femeie în vârstă de 43 de ani, care a venit în contact cu copiii care făcuseră boala. Fiind vorba de una dintre bolile copilăriei, afectează, însă, câteodată şi persoanele adulte, dacă au fost nevaccinate sau sunt imunodeprimate.

Realizator - Daniela Petrican: Cât este de expusă populația României și cât de pregătiți suntem în acest moment, după doi ani de pandemie?

Alexandru Rafila: Doamnă, nu este vorba despre o expunere la nivel larg, populaţional, pentru că, spre deosebire de infecţia, de exemplu, cu noul coronavirus discutăm de o transmisibilitate redusă, care presupune un contact apropiat şi prelungit cu o persoană bolnavă. Rata de transmitere a acestei boli este undeva în jur de... rata de reproducere bazală este în jur de 0,3, deci este mult sub 1, faţă de infecţia cu noul coronavirus, la care ajunsese să depăşească 10 ca şi transmisibilitate, ca şi rată de reproducere. Adică o persoană infectată mai infectează încă 10 persoane în lipsa unor măsuri de precauţie. Deci este clar că dacă nu vii în contact cu o persoană bolnavă, care prezintă o astfel de simptomatologie, un contact apropiat şi prelungit, nu poate fi vorba despre transmitere.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Mă gândesc că în cazul apariției unor astfel de simptome, oricare dintre noi ar trebui să ajungă la doctor. Corect?

Alexandru Rafila: Bine, categoric trebuie să ajungă la doctor, dar toate lucrurile trebuie judecate în context clinic şi mai ales în context epidemiologic, pentru că cineva care nu are istoric de căltorie, de exemplu, într-o ţară africană sau într-o ţară în care s-au înregistrat deja cazuri şi nu a intrat în contact cu persoane care să aibă o astfel de simptomatologie, e puţin probabil să dezvolte această afecţiune. Este mult mai probabil să dezvolte o altă boală eruptivă, cum este varicela, care v-am spus că poate îmbolnăvi copiii, mai rar adulți, iar la persoanele vârstnice se manifestă sub forma unor erupții localizate care se numesc zona zoster, o afecţiune relativ frecventă.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Bine ar fi doar să vorbim despre variola maimuței și să nu o întâlnim în România. Dar aminteam ceva mai devreme și eu şi dumneavoastră de SARS-CoV-2 şi apropo de pandemia de coronavirus, doza a patra de vaccin, știm bine, este recomandată mai ales persoanelor de peste 60 de ani. De acum încolo putem merge la orice medic de familie.

Alexandru Rafila: Absolut, absolut.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Întrebarea este dacă acest vaccin s-a actualizat între timp la noile mutații ale virusului?

Alexandru Rafila: Nu s-a actualizat, așteptăm de mult timp deja această actualizare a formulei vaccinului. Producătorii au tot menționat-o. Se pare că în cursul acestei toamne vom avea la dispoziție și noua formulă de vaccin, care va fi o combinație, probabil, de vaccin care... faţă de tulpina originală și față de tulpina Omicron.

Realizator - Daniela Petrican: Şi ce vaccin va rămâne, Pfizer?

Alexandru Rafila: Atât Pfizer, cât și Moderna. Vaccinurile bazată pe tehnologia ARN sunt în faze avansate ale studiilor clinice pentru aprobarea unor formule noi de vaccin.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Mai sunt doze cumpărate, vor veni altele? Ştiu că aveau un termen de valabilitate.

Alexandru Rafila: Avem discuţii în această perioadă să vedem cum facem, pentru că, știţi bine, am declarat public acest lucru, nu mai avem unde să depozităm. Avem câteva milioane bune de doze în depozite, mai ales că vaccinurile se depozitează la temperaturi sub zero grade sau chiar de minus 70 de grade, dacă discutăm de produsul Pfizer-BioNTech, așa că încercăm să facem în așa fel încât să putem să găsim o soluție împreună cu Comisia Europeană, care a încheiat în numele țărilor aceste contracte și cu producătorii lor, o variantă care să nu dezavantajeze România. Sigur, într-un context mai larg, în care, ştiţi, multe dintre celelalte statele membre ale Uniunii Europene sunt preocupate de găsirea unei soluții care să nu ducă la risipirea fondurilor publice. Pentru mine personal este extrem de important să nu risipim fondurile publice și să nu aruncăm vaccinurile, pentru că așa și simbolic este foarte rău pentru populație să perceapă faptul că vaccinurile sunt plătite și distruse, neutilizate. Lucrul ăsta poate să afecteze și opinia legată de alte vaccinuri și nu trebuie să cădem într-o astfel de situație.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Și ca să conchidem, în acest moment nu avem niciun caz înregistrat în România de variolă a maimuței?

Alexandru Rafila: Nu avem, nu se pune problema.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Rămânem atenți și la ceea ce înseamnă SARS-CoV-2. Mulțumim pentru prezența la "Apel matinal"!

Alexandru Rafila: Şi eu vă mulţumesc!

Negocieri în vederea formării viitorului guvern, reluate la Palatul Parlamentului
România 21 Decembrie 2024, 13:49

Negocieri în vederea formării viitorului guvern, reluate la Palatul Parlamentului

Se știe că va fi o structură guvernamentală formată din 16 ministere, dintre care opt vor reveni PSD, cinci PNL și trei...

Negocieri în vederea formării viitorului guvern, reluate la Palatul Parlamentului
FOTO: Ceremonii  în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
România 21 Decembrie 2024, 13:45

FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989

Sute de oameni au participat la slujba religioasă de la troița din Piața Universității, în memoria eroilor care s-au jertfit...

FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti
România 21 Decembrie 2024, 11:42

Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti

Rudele eroilor Revoluției române: Uitând istoria negăm sacrificiul oamenilor acestora, negăm toate sacrificiile și toate...

Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti
Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg
România 21 Decembrie 2024, 10:22

Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg

Potrivit unor informații neconfirmate oficial, cel puțin 11 persoane ar fi murit, după ce un bărbat a intrat cu o mașină în...

Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg
Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989
România 21 Decembrie 2024, 09:15

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989

În capitală vor avea loc slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989 în Piața Universității și la Monumentul...

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989
Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
România 21 Decembrie 2024, 09:12

Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării

În Transilvania și Moldova vor fi precipitații mixte, la munte va ninge, iar în rest vor fi mai ales ploi.

Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
București: Incendiu puternic la Piața Matache
România 21 Decembrie 2024, 09:10

București: Incendiu puternic la Piața Matache

Nu au fost identificate persoane surprinse de incendiu.

București: Incendiu puternic la Piața Matache
La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani
România 20 Decembrie 2024, 19:53

La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani

Dacă ei şi-ar încheia activitatea acum, ar lăsa comunităţi întregi complet neacoperite, mai ales în mediul rural.

La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani