Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alexandru Rafila: ”Încercăm să găsim o soluţie prin care informarea şi vaccinarea voluntară să fie încurajate”

"Apel matinal" - Invitat: ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: ”Încercăm să găsim o soluţie prin care informarea şi vaccinarea voluntară să fie încurajate”
Foto: gov.ro

Articol de Radio România Actualităţi, 01 Octombrie 2024, 09:18

Emisiunea: "Matinal" - Realizator: Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu

Săptămâna prevenției gripei în România - instituită anul acesta prin lege în prima săptămână din luna octombrie - începe astăzi, după ce actul normativ a intrat în vigoare pe 26 septembrie, legea fiind deja promulgată de președintele României.

Conform inițiatorilor, este necesară o lege, pentru că procentul de vaccinare antigripală în România se diminuează constant, mai ales după pandemia de COVID, fiind necesară informarea populației în primul rând privind riscurile gripei, având în vedere și că nivelul de vaccinare antigripală din România este unul foarte, foarte scăzut. O temă de discuție pe care o abordăm aici, la "Matinal", alături de invitatul de astăzi, ministrul sănătății, profesor doctor Alexandru Rafila. Bună dimineața!

Bună dimineața!

Înainte de toate, facem o recapitulare ca de fiecare dată. Când începe toamna, ne pregătim și de iarnă. Care sunt categoriile de persoane vulnerabile, mai ales că avem cazul despre care s-a vorbit și astăzi în grupajele informative, cu copilul internat la Institutul Matei Balș?

Da, bună dimineața, încă o dată! E vorba despre persoanele care au boli cronice, mai ales afecțiuni cardio /.../. Persoanele peste 65 de ani beneficiază de vaccinare, însă și femeile gravide /.../, desigur, și copiii. Vacinarea pentru toate aceste categorii este gratuită, deci compensarea este de 100%, iar rețeta care este eliberată de medicul de familie este onorată în farmacii, fără niciun fel de problemă, pentru unul dintre vaccinurile gripale existente pe piață.

Dar de ce încă avem o rată scăzută de acceptare? Ce ar trebui să știm?

E o problemă care nu este de ieri, de astăzi. Noi, în general, nu am reușit să depășim acest prag de 1,5 milioane. Cam asta a fost maximul de acceptanță pentru populația din România - 1,5 milioane de persoane vaccinate. La acest nivel, nu putem să discutăm despre o eficienţă a vaccinării la nivel populaţional, în sensul că apare o manifestare de tip epidemic, atunci nu este influenţată foarte mult de acest nivel de vaccinare, iar protecţia este mai degrabă individual, nu este şi colectivă. Cât ar trebui să vaccinăm, mai ales la categoriile la care v-am spus, orobabil că undeva în jur de 3-3,5 milioane de persoane ar trebui să fie minim vaccinate în România, însă, aşa cum spuneaţi şi dvs., acceptanța a scăzut după pandemie. Și vreau să vă mai spun un lucru care s-a întâmplat practic odată cu pandemia, mai degrabă, numărul de cazuri de gripă a scăzut foarte mult în timpul celor doi ani în care pandemia a fost la maximul ei, din cauza sau datorită măsurilor luate pentru a limita circulaţia /.../. Acest lucru a creat un sentiment fals de siguranţă, de lipsă de interes pentru vaccinare. Și noi acum încercăm să găsim o soluţie prin care informarea şi vaccinarea voluntară să fie încurajate, iar noul sistem care permite persoanelor adulte, nu numai pentru gripă, ci şi pentru alte afecţiuni, să se vaccineze cu o compensare integrală a vaccinului sau cu o compensare de 50% pentru persoanele adulte, dacă ne referim la vaccinul gripal, care nu au comborbidităţi, atunci cred că și România va intra pe un trend crescător, la fel cum sunt alte ţări, mai ales din partea de vest a Uniunii Europene. Mai e şi o chestiune de percepţie, de mentalitate. Aţi văzut şi în cazul coronavirusului diferenţele dintre România, de exemplu, şi ţările din vestul Europei au fost notabile în ceea ce priveşte acoperirea vaccinală, cam de unu la doi, adică în România a fost acoperire vaccinală cam de două ori mai mică decât în alte ţări din vestul Europei. În România trebuie să vii cu argumente solide, ştiinţifice, şi poate că lucrul cel mai dificil nu este acesta, ci combaterea ştirilor false şi a predispoziţiei pe care o au unii dintre concetăţenii noştri să asculte sau să se informeze din surse care nu că nu sunt neautorizate, sunt lipsite de credibilitate din punct de vedere medical sau ştiinţific.

Da, în general, mulţi sunt reticenţi. Medicii de familie cred că au rostul lor, mai ales că majoritatea dintre români merg la medicii de familie, unii însă nu recomandă neapărat vaccinarea, în condițiile în care mulți dintre ei chiar te pot vaccina. Corect, nu, medicul de familie sau...?

Da, te vaccinează medicul de familie sau te poți vaccina... De curând am introdus și vaccinarea în farmacii, ca să fie și mai ușor pentru unii concetățeni. Pe măsură ce numărul de farmacişti care sunt instruiți de către colegii epidemiologi va crește, sunt instruiți în ceea ce privește vaccinarea, cred că și vaccinarea în farmacii va deveni o rutină și va fi favorabilă politicii pe care o dezvoltăm noi în acest domeniu.

Vaccinul se cumpără cu rețetă de la medicul de familie. Este compensat?

Exact... Da, tocmai v-am spus.

Şi sunt necesare condiții speciale de depozitare, de transport?

Știți ce se întâmplă? Sigur, orice vaccin trebuie ținut la frigider, dar el este stabil dacă îl cumpărăm de la farmacie și îl ducem acasă, chiar dacă îl ducem în geantă, mai ales că nu discutăm de o perioadă foarte călduroasă, și ulterior îl punem în frigider până ni-l administrează medicul de familie, nu există niciun fel de problemă. Sunt vaccinuri care /.../, să-și închipuie că dacă vaccinul stă o oră sau două ore la frigider își pierde eficacitatea, nu este influențat, ele sunt stabile, chiar câteva zile. /.../...

Există și contraindicații pentru vaccinul antigripal?

Sunt foarte puține, doar cei care au alergie la proteinele care provin din ou, pentru că aceste vaccinuri sunt preparate în marea lor majoritate de ouă embrionate de găină.

Noi am tot vorbit, astăzi cel puțin, de vaccinarea antigripală, Dar la nivel național, care mai este situația cu vaccinarea antirujeolică, de exemplu?

Nu s-au schimbat foarte mult datele. Noi am reușit să vaccinăm suplimentar câteva zeci de mii de copii prin campania de catch-up care a fost desfășurată în timpul epidemiei, adică de recuperare, ca să înțeleagă toată lumea, a copiilor care nu fuseseră vaccinați. Sunt câteva zeci de mii de copii suplimentari pe care am reușit să-i vaccinăm. Trebuie să înțelegem cum evoluează aceste epidemii. Ele evoluează prin faptul că populația receptivă se epuizează, în sensul că se infectează de foarte multe ori și ulterior intensitatea transmiterii scade, dar, pe măsură ce se acumulează din nou persoane nevaccinate, riscurile de apariție a unei epidemii reapar. Problema este că au fost și decese. Mai mult de 10 decese s-au înregistrat în urma epidemiei de rujeoă la la persoane care nu fuseseră anterior vaccinate, unele dintre ele chiar adolescenți sau adulți.

Valeria Herdea, președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a sugerat că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie. Chiar și dumneavoastră ați menționat de importanța vaccinării. Vedeți necesar în viitor și un act normativ mai strict privind vaccinarea?

Acuma, sincer să fiu, mai ales /.../ am văzut foarte clar că reacțiile sunt virulente împotriva unei obligativități a vaccinării. Eu sunt un om de sănătate publică și înțeleg necesitatea vaccinării și faptul că pe cursul timpului s-a dovedit /.../ măsură preventivă, însă nu cred că este cazul, cel puțin în momentul de față, să discutăm despre obligativitate. Mă rog, e punctul de vedere al doamnei doctor, nu pot să-l combat în niciun fel, dar cred că efectul este contrar scopului.. ar fi contrar scopului pentru care toți promovăm vaccinarea.

Da, cred că trebuie o campanie, în primul rând, de informare; și o întrebare venită de la mai mulți ascultători: ministrul sănătății s-a vaccinat antigripal, sau a făcut-o, o va face?

Încă nu, dar așa cum o fac de /.../, o să mă vaccinez cu siguranță în cursul lunii octombrie.

Mulțumim pentru informații, pentru discuția pe care am purtat-o. Important e să fim și să rămânem sănătoși./editor Florin Lepadatu/

Circulaţia rutieră este deschisă pe toată reţeaua de drumuri din administrarea CNAIR
România 21 Noiembrie 2024, 14:40

Circulaţia rutieră este deschisă pe toată reţeaua de drumuri din administrarea CNAIR

Circulaţia rutieră este deschisă pe toată reţeaua de drumuri din administrarea Companiei Naţionale de Administrare a...

Circulaţia rutieră este deschisă pe toată reţeaua de drumuri din administrarea CNAIR
Ambasadorul SUA la București: Avioanele F-35 vor contribui semnificativ la securitatea României
România 21 Noiembrie 2024, 13:24

Ambasadorul SUA la București: Avioanele F-35 vor contribui semnificativ la securitatea României

"Cele 32 de aeronave F-35 pentru care s-a semnat contractul de achiziție între guvernele român și american reprezintă vârful...

Ambasadorul SUA la București: Avioanele F-35 vor contribui semnificativ la securitatea României
Guvernul vrea reorganizarea Agenţiei Naţionale Antidrog
România 21 Noiembrie 2024, 13:20

Guvernul vrea reorganizarea Agenţiei Naţionale Antidrog

Intenția Guvernului legată de reorganizare a Agenției Naționale Antidrog este aceea ca tinerii care cad pradă traficanților...

Guvernul vrea reorganizarea Agenţiei Naţionale Antidrog
Întreruperi de curent în mai multe localități din Sibiu
România 21 Noiembrie 2024, 13:15

Întreruperi de curent în mai multe localități din Sibiu

Din cauza ninsorilor abundente și a vântului au fost afectate 13 linii de tensiune.

Întreruperi de curent în mai multe localități din Sibiu
În judeţele Harghita şi Covasna 5 trenuri sunt blocate de copaci căzuţi pe calea ferată
România 21 Noiembrie 2024, 13:10

În judeţele Harghita şi Covasna 5 trenuri sunt blocate de copaci căzuţi pe calea ferată

RRA: În judeţele Harghita şi Covasna, cinci trenuri blocate din cauza unor copaci căzuţi pe calea ferată RADOR RADIO...

În judeţele Harghita şi Covasna 5 trenuri sunt blocate de copaci căzuţi pe calea ferată
Atenționare cod roșu de viscol puternic, pentru vineri, în zone montane din șapte județe
România 21 Noiembrie 2024, 12:21

Atenționare cod roșu de viscol puternic, pentru vineri, în zone montane din șapte județe

Meteorologii au emis o atenționare cod roșu de viscol puternic, pentru vineri, în zone montane din șapte județe, precum...

Atenționare cod roșu de viscol puternic, pentru vineri, în zone montane din șapte județe
Târgul de Turism îşi deschide porţile la Romexpo, în Capitală
România 21 Noiembrie 2024, 11:27

Târgul de Turism îşi deschide porţile la Romexpo, în Capitală

Programul de vizitare a târgului este, de joi până sâmbătă, între orele 10:00 - 18:00, iar duminică, între 10:00 şi 16:00.

Târgul de Turism îşi deschide porţile la Romexpo, în Capitală
Traficul feroviar este afectat de condiţii meteo
România 21 Noiembrie 2024, 10:09

Traficul feroviar este afectat de condiţii meteo

Sunt probleme de circulație pe raza regionalelor Iași, Brașov și București, informează Compania Națională de Căi Ferate.

Traficul feroviar este afectat de condiţii meteo