Alexandru Florian, despre personalitatea lui Elie Wiesel
Despre personalitatea lui Elie Wiesel a vorbit la RRA şi Alexandru Florian, preşedintele Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România.
Articol de Radiojurnal, 03 Iulie 2016, 14:03
Despre personalitatea lui Elie Wiesel a vorbit la RRA şi Alexandru Florian, preşedintele Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România.
Alexandru Florian: Până nu demult a fost omul, cel care cu înţelepciunea filozofului şi cu determinarea aceluia care a trăit iadul s-a implicat o viaţă întreagă pentru a demonstra ororile Holocaustului, cel care s-a implicat o viaţă întreagă cu echilibru şi demnitate pentru libertăţile şi drepturile omului de astăzi. Elie Wiesel este un simbol şi Institutul pentru Cercetarea Holocaustului din România are determinarea de a-şi continua misiunea pentru care a fost organizat în 2005, ca urmare a concluziilor şi sugestiilor Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului, care a fost prezidată de Elie Wiesel.
Citiţi aici mai multe despre viaţa lui Elie Wiesel.
Martor al atrocităţilor comise în timpul celui de-al doilea război mondial, Elie Wiesel a fost trimis în lagarele de exterminare naziste de trupele hortiste aflate în retragere. S-a născut în Maramureş, de unde vine în radiojurnal cu repere biografice corespondentul RRA Adrian Marchiş.
Elie Wiesel s-a născut la Sighetul Marmaţiei în 30 septembrie 1928 într-o familie de evrei şi era singurul băiat dintre cei patru copii. Studiile gimnaziale le-a făcut la Debrţin şi apoi la Oradea, de unde a fost exmatriculat din cauza legilor antisemite din învăţământul public maghiar. Familia lui Elie Wiesel a fost internată într-un lagăr de concentrare şi la 16 mai 1944 a fost transportată la lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau.
Un an mai târziu, Elie Wiesel a supravieţuit şi /a fost/ eliberat de armata americană. A publicat aproape 60 de cărţi şi multe dintre ele despre viaţa în lagărele de exterminare. În 1994 a primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului Sighetul Marmaţiei.
Ultima vizită a lui Elie Wiesel în municipiul în care s-a născut a fost în 2002, când s-a inaugurat casa memorială Elie Wiesel în care funcţionează şi Muzeul Culturii Evreieşti din Maramureş.