Ajutor de şomaj pentru absolvenţii de liceu
Agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă se confruntă cu o cerere suplimentară de ajutor de şomaj din partea absolvenţilor de liceu care au sau nu diplomă de bacalaureat.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 29 Iulie 2011, 14:46
Câteva sute de absolvenţi de liceu intră direct în şomaj în fiecare judeţ.
Sunt primele estimări ale agenţiilor judeţene de ocupare a forţa de muncă, care adună la sfârşitul acestei luni la numărul de şomeri existent la nivel naţional, de aproape 436 de mii, dosarele, pe care şi le depun mulţi dintre cei care nu au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat în prima sesiune.
Din cauza ratei mare de respinşi - mai bine de jumătate - autorităţile de la muncă se aşteaptă ca numărul celor aflaţi în căutarea unei slujbe să crească serios, mai ales după a doua sesiune de bacalaureat, de la începutul toamnei.
Celor peste 15 mii de şomeri, câţi se aflau în evidenţa agenţiei judeţene de ocupare a forţei de muncă Vaslui la finele lunii iunie, luna aceasta li s-au mai adăugat alte câteva sute.
Ei sunt absolvenţii de liceu, care cu sau fără diplomă de bacalaureat, vin să solicite ajutorul de şomaj.
Pentru mulţi dintre ei, puţinii bani primiţi vor fi în următoarele luni o sursă importantă de venit, în condiţiile în care angajatorii nu prea oferă locuri de muncă tinerilor fără experienţă.
Nici pentru cei cu vechime în câmpul muncii oferta nu este prea generoasă în prezent.
Purtătoare de cuvânt a agenţiei judeţene de ocupare a forţei de muncă Vaslui, Laura Toporăscu, spune că în această săptămână agenţia pune la dispoziţia persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă 164 de locuri de muncă vacante.
În aceste condiţii, tinerilor absolvenţi nu le rămâne decât să beneficieze de ajutorul de şomaj.
Reprezentanţii agenţiei le transmit acestora că acest lucru nu se va întâmpla imediat şi le pun în vederea acestora că pentru următoarele 60 de zile, ei îşi vor căuta un loc de muncă, dar fără să fie plătiţi.
"Au venit absolvenţi, într-adevăr. Şi cei care au terminat, au absolvit liceul cu diplomă de bacalaureat şi cei fără diplomă de bacalaureat, îşi caută un loc de muncă în termen de 60 de zile de la absolvire şi dacă nu îşi găsesc un loc de muncă, după acele 60 de zile se pot înscrie pentru indemnizaţie de şomaj.
"Teoretic, dar şi practic, în alea 60 de zile de la înregistrare, îşi caută activ un loc de muncă. Pot să urmeze un curs de calificare, beneficiază de servicii de consiliere, de formare profesională", a declarat Laura Toporăscu.
Prin urmare, nu este de mirare că tinerii absolvenţi de liceu sau chiar de facultate găsiţi pe holurile agenţiilor de şomaj din Vaslui nu speră decât să îşi găsească într-o zi un loc de muncă peste hotare, unde, cred tinerii absolvenţi, munca beneficiază de salarii pe măsură.