Ajutoare de stat pentru dezvoltare regională, aprobate de CE
Guvernul poate subvenţiona întreprinderi din orice zonă a ţării, potrivit deciziei anunţate astăzi, de Comisia Europeană.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 09 Aprilie 2014, 20:42
Executivul comunitar a aprobat harta, în funcţie de care România va acorda ajutoare de stat pentru dezvoltare regională până în 2020.
Şase, din cele opt regiuni, pot beneficia de nivelul maxim de subvenţie, stabilit între 35 şi 50% din costurile eligibile ale proiectelor de investiţii realizate de întreprinderile mari.
Doar în zona Bucureşti - Ilfov şi regiunea de Vest aceste ajutoare sunt limitate la 35 %.
Pentru investiţiile realizate de IMM-uri, procentajele pot fi majorate.
Noile orientări îşi propun să ajute statele membre la elaborarea măsurilor privind ajutoarele de stat pentru atingerea obiectivelor climatice pentru 2020 şi garantarea eficienţei din punct de vedere al costurilor.
"Obiectivul nostru este să sprijinim energia regenerabilă prin integrarea graduală a electricităţii produse din astfel de resurse, în piaţa energetică. Printre măsurile definite în orientări se numră ajutoarele publice pentru producerea energiei regenerabile, scutirea marilor consumatori de energie de finanţarea surselor de energie regenerabil şi investiţiile în infrastructurile energetice sau în mecanismele de asigurare a capacităţii.
"Un element de noutate este includerea criteriilor de acordare de ajutoare de stat pentru infrastructură şi asigurarea securităţii energetice prin mecanismele construite în acest scop. O mai bună interconectare între sistemele naţionale este esenţială pentru realizarea pieţei comune de energie" spune comisarul pentru concurenţă, Joaquin Almunia.
Încurajarea competiţiei în domeniu va duce la scăderea preţului la energie, adică la creşterea competitivităţii economiei europene.
Noile orientări le înlocuiesc pe cele din 2008, după ce s-a observat că o mare parte din cheltuielile publice au fost utilizate de statele membre, la promovarea surselor de energie regenerabilă, precum cea eoliană sau solară, şi pentru proiectele de infrastructură sau măsuri de garantare a aprovizionării cu energie.
Câmpul de aplicare a orientărilor a fost deci extins, pentru a include criteriile de evaloare necesare pentru aceste tipuri de ajutoare de stat.