Agenţia Naţională de Transplant, "în impas"
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, scandalul privind traficul de ovule de la o clinică privată din Bucureşti a deteriorat imaginea Agenţiei, numărul donatorilor scăzând puternic în 2009.
Articol de Marilena Frâncu, 07 Mai 2010, 15:17
Agenţia Naţională de Transplant riscă să-şi înceteze activitatea şi astfel să fie puse în pericol vieţile a câtorva mii de oameni care sunt pe listele de aşteptare pentru un transplant vital de organ, atrage atenţia directorul instituţiei, Dan Luscalov.
Lipsa acută de personal cu care se confruntă Agenţia Naţională de Transplant s-a făcut simţită în vara anului trecut, după scandalul cu traficul de ovule de la o clinică privată din Bucureşti.
Directorul executiv al Agenţiei, Dan Luscalov, spune că în toamna anului trecut, Agenţia ajunsese în prag de incapacitate funcţională, activitatea fiind asigurată cu doar patru medici.
"S-a schimbat directorul executiv al Agenţiei, l-au demis pe doctorul Zota şi, în interval de o lună jumătate, şapte persoane au plecat prin demisii. Problema a fost însă că anunţurile au scăzut.
"Consecinţa fiind că, faţă de anul 2008, când la nivel de România au fost 60 de donatori în moarte cerebrală, la sfârşitul anului 2009, au fost numai 40", a spus Dan Luscalov.
Pe listele de aşteptare pentru un transplant de organ se află 2.000-2.500 de persoane, iar imaginea Agenţiei a afectat negativ tot sistemul de transplant.
Şeful Centrului de transplant hepatic, profesor doctor Irinel Popescu, mărturiseşte că dacă în prima jumătate a anului trecut s-au înregistrat 25 de transplante hepatice, în cea de-a doua jumătate a anului, numărul acestora a scăzut la o pătrime, iar România ocupă, astfel, un loc codaş printre ţările europene şi la acest capitol.
"România ocupă penultimul loc, practic, 2,9 donatori la un milion de locuitori, faţă de 10, 15, 20 sau peste 30 cât are Spania. Şi asta, evident, are legătură cu funcţionalitatea Agenţiei Naţioanle de Transplant", a explicat Irinel Popescu.
Deşi România stă bine din punct de vedere legislativ la capitolul transplanturi, profesorul Irinel Popescu spune că este necesar un control în activitatea de transplant, pentru a fi înlăturate situaţiile de neraportare către Agenţia de Transplant a posibililor donatori.
La rândul său, directorul executiv al Agenţiei, Dan Luscalov spune că este necesară deblocarea posturilor rămase vacante în urma demisiilor.