Agenda ședinței de guvern
Executivul ar putea aproba proiectul de lege care le va permite angajaților să rămână în activitate până la 70 de ani, dacă doresc la cerere.
Articol de Florin Lepădatu, 09 Iunie 2021, 14:16
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Este ședință de guvern de la această oră, cu un subiect important pe agendă pentru sistemul de pensii.
Executivul ar putea aproba proiectul de lege care le va permite angajaților să rămână în activitate până la 70 de ani, dacă doresc la cerere.
Proiectul propus de Ministerul Muncii este văzut și ca o soluție parțială la situația tot mai presantă pentru autorități că actualul sistem acumulează datorii şi nu va mai putea face față plăților în câțiva ani.
Reporter: Petruța Obrejan: Angajații de la stat care îndeplinesc condițiile de pensionare pot să mai rămână în activitate la cerere până la împlinirea vârstei de 70 de ani.
Această regulă se aplică inclusiv pentru cei care deja beneficiază de pensii de serviciu sau pensii militare, ei putând să revină în cadrul autorităților, instituțiilor publice centrale și locale sau companiilor de stat. Însă, dacă deci să se reîncadreze, persoanele în cauză trebuie să știe că nu vor mai primi pensie, ci doar salariu.
Ministrul muncii, Raluca Turcan, spunea recent că proiectul de lege nu impune rămânerea în serviciu până la vârsta de 70 de ani, ci este o opțiune personală a fiecăruia, dar executivul intenționează să încurajeze oamenii să petreacă mai mult timp în activitatea profesională, să elimine astfel acele pusee de pensionări anticipate, chiar printr-un sistem de bonificații, astfel încât angajații să rămână mai mult în viața activă.
Potrivit ministrului muncii, aceasta este, de fapt, şi direcția urmărită la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, trebuie spus că proiectul de lege prevede totodată și o serie de excepții, în care pensia se va cumula cu salariul.
Este vorba despre personalul didactic, despre persoanele care beneficiază de drepturi de autor, pensionarii încadrați în gradul trei de invaliditate, membrii Academiei Române, asistenții maternali sau îngrijitorii la domiciliu pentru persoanele vârstnice.
Tot astăzi, executivul va decide și cu privire la declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul care face parte din coridorul lucrării de utilitate publică de interes național, cunoscut sub numele de 'pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila'.
Se apreciază că este necesară suma de 40.000 de lei pentru un număr de 20 de imobile. De asemenea, se pregătesc și o serie de numiri, respectiv eliberări de prefecţi și subprefecți.