Afaceriştii chinezi, "interesaţi să investească în România"
Reprezentanţi a peste 20 de firme din China au participat la un forum de afaceri, în România, pentru a discuta posibilitatea finanţării unor proiecte ale ţărilor dunărene.
Articol de Iulian Olescu, 09 Iulie 2012, 19:35
România rămâne o ţară atractivă pentru investitorii străini, iar dacă aceştia sunt chinezi, şansele încheierii unei afaceri de anvengură cresc considerabil.
Oamenii de afaceri chinezi sunt interesaţi să investească, în România, în principal în infrastructură, agricultură, energie şi tehnologia informaţiei.
Există deja două proiecte cu participare chineză pentru realizarea a două grupuri energetice la termocentralele Rovinari şi Doiceşti.
Camera de Comerţ şi Industria municipiului Bucureşti vrea să extindă această colaborare şi a anunţat că-şi va deschide o reprezentanţă la Beijing.
Reprezentanţi a peste 20 de firme din China au participat la un forum de afaceri, în România, pentru a discuta posibilitatea finanţării unor proiecte ale ţărilor dunărene în vederea dezvoltării regiunii Dunării.
Europa este piaţa care a înregistrat din anul 2008 cea mai rapidă creştere a investiţiilor chineze, tocmai în ideea atragerii investitorilor chinezi şi în România.
Camera de Comerţ şi industria municipiului Bucureşti va deschide o reprezentanţă la Beijing
"Vom deschide în trimestrul trei, al acestui an, la Beijing pe lângă sprijinul firmelor româneşti care doresc să lucreze cu parteneri chinezi acordăm consultanţă şi asistenţă pentru operaţionalizarea unor proiecte de cooperare cu firme din această ţară şi urmărim atragerea de investiţii chineze în România.
"Companiile interesate vor beneficia de serviciile oferite de specialiştii Camerei bucureştene de la Beijing, constând în: promovarea ofertelor pe piaţa locală, alocarea unui specialist care se va ocupa de identificarea şi concretizare oportunităţilor de afaceri şi a proiectelor de cooperare pe piaţa chineză, studii de piaţă personalizate şi asistenţă la încheierea de contracte cu cei mai potriviţi parteneri", a declarat preşedintele camerei, Sorin Dimitriu.
În cadrul forumului s-a semnat şi un acord de cooperare economică între Camera de Comerţ şi Industria municipiului Bucureşti şi Biroul de Promovare a Investiţiilor de la Beijing.
Secretarul de stat în ministerul economiei comerţului şi mediului de afaceri, Rodin Traicu, a precizat că există deja două proiecte cu participare chineză pentru realizarea a două grupuri energetice la termocentralele Rovinari şi Doiceşti şi că le va propune investitorilor chinezi şi alte proiecte în domeniile infrastructurii şi energiei.
"Este vorba de unităţile 3-4 de la Cernavodă. Este vorba de hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, precum şi câteva investiţii importante în domeniul transporturilor şi infrastructurii în România, precum austostrada de centura municiului Bucureşti, Canalul Dunăre-Bucureşti şi Canalul Siret-Bărăgan", a declarat Rodin Traicu.
În cadrul forumului din Bucureşti, reprezentanţi ai Camerelor de Comerţ, autorităţilor publice şi mediului privat din Austria, Bulgaria, Croaţia, Serbia, Ungaria şi bineînţeles România au avut prilejul de a-şi expune proiectele de investiţii destinate modernizării şi dezvoltării regiunii Dunării în faţa investitorilor chinezi şi de a participa la întrevederi de afaceri cu aceştia.