Adrian Maizel, Administrația Fluvială: Monitorizăm Dunărea în zona Cernavodă
Adrian Maizel, de la Administrația Fluvială a Dunării de Jos din Galați, a fost invitat la Apel Matinal.
Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 27 August 2024, 12:35
A: Seceta severă a afectat grav rezervele de apă ale României
Seceta severă din ultima perioadă a afectat grav rezervele de apă ale României.
Două râuri din județul Argeș au secat complet, iar peste 650 de localități primesc apă cu restricții. Și debitele Dunării sunt în scădere îngrijorătoare, aproape de minimul istoric înregistrat acum 10 ani.
Invitat la "Apelul matinal" de la Radio România Actualități, inginerul Adrian Maizel, de la Administrația Fluvială a Dunării de Jos din Galați, spune că autoritățile intervin cu lucrări specifice pentru ca traficul să se desfășoare în siguranță.
El a subliniat că o atenție deosebită este acordată sectorului de la Cernavodă, unde se află și centrala nucleară.
Adrian Maizel: În ultima perioadă, în ultimii 30 de ani, nivelul Dunării a scăzut vertiginos. Noi activăm și menținem monitorizarea foarte atentă pe zona Cernavodă, acolo unde nivelul apei pe miră actual astăzi este de -121 de centimetri, ceea ce este cu 50 de centimetri sub. Anul trecut, spre exemplu, nivelul de la Cernavodă a ajuns la valoarea de -165. Acum vreo doi ani, într-adevăr, a fost mai binișor, dar probleme de genul acesta au fost întâmpinate chiar în ultima perioadă de 10 ani destul de des. De fapt, asta este și temerea noastră majoră, că aceste perioade sunt din ce în ce mai frecvente și cu perioade lungi de timp. Anul trecut, în luna august, am avut un nivel ridicat pentru această perioadă, dar în septembrie și octombrie, perioade de aproape 60 de zile cu niveluri sub etiaj.