"Adevărata inflaţie a fost ecranată de măsuri fiscale"
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că Banca Centrală nu influenţează preţurile stabilite de guvern sau politicile fiscale.
Articol de Florin Lepădatu, 30 Martie 2018, 06:50
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat joi că Banca Centrală nu influenţează preţurile stabilite de guvern sau politicile fiscale, ci încearcă doar ca prin diverse mijloace care îi stau la îndemână să controleze echilibrele în economie.
El a spus că inflaţia a fost redusă în ultimii trei ani datorită măsurilor de politică fiscală şi a precizat că nu împărtăşeşte viziunea alarmistă asupra creşterii inflaţiei şi a dobânzilor.
Guvernatorul BNR a făcut aceste declaraţii la şedinţa comisiei economice a Senatului, unde a fost invitat să ofere explicaţii asupra situaţiei economice actuale, dar de la care au lipsit senatorii PSD şi UDMR.
Reporter Iulian Olescu: "Inflaţia nu a crescut brusc în ultima parte a lui 2017 şi prima parte din 2018, tendinţa spre majorare existând şi anterior, însă valorile negative ale acestui indicator din prima jumătate a anului trecut a fost determinată de efectele temporare ale măsurilor de relaxare fiscală - a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Mugur Isărescu: "Adevărata inflaţie a fost ecranată de măsuri fiscale.
Dacă am calcula rata inflaţiei fără impactul fiscal, ea nu a fost atât de negativă ca să spunem aşa, iar în prima jumătate a anului trecut a fost chiar pozitivă.
Noi nu avem nici o putere să intrăm în piaţă într-un magazin, să îl întrebăm de ce a stabilit preţul cutare sau preţul cutare.
Nu avem nici o influenţă chiar asupra preţulior administrate, adică cele stabilite de către guvern."
Mugur Isărescu a precizat că BNR a crescut politica de dobândă monetară tocmai pentru a combate majorarea inflaţiei şi a o aduce pe o traiectorie descendentă.
El a spus că BNR nu împărtăşeşte opiniile pesimiste privind escaladarea inflaţiei şi a cursului de schimb şi a adăugat că în lipsa unor şocuri externe semnificative şi cu sprijinul politicii fiscale consideră că inflaţia se va reduce spre 3,5% la finalul acestui an.
Mugur Isărescu a mai explicat faptul că în ţările din regiune cu care ne putem compara nu a fost crescută dobânda cheie pentru că inflaţia nu se situa în afara ţintei băncilor centrale respective, iar monedele locale au tendinţe de apreciere, nu de depreciere, cum este în cazul leului."