Aderarea la spaţiul Schengen, "prioritate zero a diplomaţiei"
Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut ambasadorilor ţării noastre în statele Uniunii Europene să se implice pentru ca România să adere în 2011 la spaţiul Schengen.
Articol de Ioana Dogaru, 01 Septembrie 2010, 19:24
Preşedintele Traian Băsescu a făcut bilanţul politicii interne şi externe româneşti, după întâlnirea, de la Palatul Cotroceni cu ambasadorii, care au participat la reuniunea diplomaţiei române.
El le-a cerut acestora să se implice pentru ca ţara noastră să îşi atingă obiectivul de a adera în 2011 la spaţiul Schengen, obiectiv ce reprezintă o prioritate a politicii externe.
"Este clar că ne menţinem obiectivul de a deveni stat membru Schengen în aprilie 2011, un efort care este clar pentru mine acum că nu vizează doar realizarea condiţiilor tehnice.
"Sunt unele state care încearcă să pună probleme de liberă circulaţie a minorităţii rome în sarcina accesului nostru în spaţiu Schengen, lucru care mi se pare incorect şi nu este în conformitate cu tratatul", le-a spus preşedintele Traian Băsescu ambasadorilor români.
Relaţia cu Republica Moldova şi cu românii din afara graniţelor, printre priorităţi
În cadrul aceluiaşi discurs Traian Băsescu a reiterat faptul că una dintre priorităţile României este sprijinul transparent al ţării noastre pentru ca Republica Moldova să îşi urmeze drumul european.
"Rămâne pentru noi o prioritate să promovăm ideea că Republica Moldova trebuie să aibă o perspectivă europeană similară cu ţările din Balcanii de Vest.
"Moldova nu poate să rămână într-o situaţie neclară, într-o zonă gri, din care nu se ştie în ce direcţie s-ar putea îndrepta", a spus preşedintele României.
Traian Băsescu a atras atenţia că apropierea Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană "trebuie să fie una din marile priorităţi ale diplomaţiei româneşti".
Preşedintele a ţinut să menţioneze că în ultimii doi ani lucrurile s-au îmbunătăţit în ceea ce priveşte relaţia cu românii afara frontierelor.
"S-au deschis încă destule consulate în Italia, în Franţa, în SUA. Vom continua deschiderea de consulate, în aşa fel încât cei circa 3 milioane de români care lucrează în străinătate, Spania, Italia, Germania, Franţa, Marea Britanie şi alte ţări europene, să poată avea legătura cu autorităţile române" a declarat Traian Băsescu.
Pentru sprijinirea comunităţilor româneşti tradiţionale din ţări ca Serbia, Ucraina, Republica Moldova au fost alocate bugete acceptabile, chiar şi pe fond de criză, potrivit lui Traian Băsescu.
Reuşite dar şi eşecuri
Printre reuşitele diplomaţiei româneşti, Traian Băsescu a amintit că, prin efortul diplomaţiei, a reuşit să atragă atenţia asupra regiunii Mării Negre, care a devenit o zonă de securitate pentru Europa şi NATO.
El a mai spus că a fost consolidată, totodată, relaţia transatlantică.
"În ceea ce priveşte relaţia transatlantică, va este cunoscut faptul că toţi am făcut un efort consistent, toţi cei care am fost implicaţi în consolidarea acestei relaţii, care ţine, dincolo de orice, de securitatea noastră naţională, chiar ca stat membru NATO şi ca stat de frontieră al NATO şi al UE", a declarat traian Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu le-a reproşat ambasadorilor români că România a ratat şansa de a aduce Agenţia de Reglementare în Energie la Bucureşti, atenţionându-i că anul viitor va fi înfiinţată o nouă agenţie la nivel european.
"Aici am să vorbesc însă şi de un rateu pe care îl reproşez diplomaţiei româneşti: ratarea şansei de a aduce o agenţie europeană în România şi este vorba de Agenţia pentru Reglementare în Energie" a declarat preşedintele.
"Reacţia, fiind întârziată, nu a mai putut fi gestionată decât la nivel de şef de stat şi prea târziu, a făcut să ratăm şansa de a avea Agenţia de Reglementare în Energie la Bucureşti", a afirmat miercuri şeful statului în cadrul reuniunii anuale a diplomaţiei române.