Aderarea la spaţiul Schengen, "prioritară"
România va trimite tuturor şefilor de stat şi de guvern din UE o scrisoare comună a guvernului, Preşedinţiei şi parlamentului în legătură cu aderarea la spaţiul Schengen.
Articol de Carmen Gavrilă, 04 Februarie 2013, 16:14
România va trimite tuturor şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană o scrisoare comună a guvernului, Preşedinţiei şi parlamentului în legătură cu aderarea la spaţiul Schengen, a declarat la Bruxelles premierul Victor Ponta după întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Manuel Durao Barroso.
Şeful executivului de la Bucureşti a spus că România speră ca o decizie să fie stabilită în luna martie la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne.
Cei doi demnitari au mai discutat despre absorbţia fondurilor europene, viitorul buget al Uniunii şi raportul privind justiţia prezentat săptămâna trecută.
Preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, a explicat că acum, după ce s-a ajuns la stabilitate politică în România, se aşteaptă ca autorităţile să facă progrese mai mari în reforma justiţiei.
"Ne aşteptăm ca politicienii să ofere un exemplu şi să renunţe la funcţii atunci când există îpotriva lor acuzaţii privind integritatea şi condamnări" a spus preşedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso.
La viitorul raport pe justiţie, CE şi Bucureştiul "vor lucra mai îndeaproape la formulări"
Premierul Victor Ponta a spus că la viitorul raport pe justiţie Comisia Europeană şi Bucureştiul vor lucra mai îndeaproape la formulări.
Premierul s-a referit la punctul privind presa.
"Sunt sigur că libertatea presei în România, ca în restul Europei, va fi respectată şi va fi mereu o valoare fundamentală luând în acelaşi timp în considerare echilibrul cu o justiţie independentă şi statul de drept" afirmă Victor Ponta.
Preşedintele Comisiei Europene, Manuel Baroso, a dat asigurări că Bruxellesul nu intenţionează să reglementeze presa şi că libetatea acesteia este sfântă, dar că nu pot fi ignorate acuzaţiile privind campanii de presă împotriva procurorilor şi judecătorilor.
Reforma justiţiei "trebuie să continue"
Preşedintele CE, Manuel Durao Barroso, consideră că acum, după alegeri, România este stabilă politic şi sunt condiţii favorabile pentru ca noul guvern şi Parlament să avanseze în reforma justiţiei şi pentru numirile în posturi cheie.
Cum în raportul pe justiţie, în premieră a fost menţionată presa, preşedintele CE a explicat că Bruxelles-ul nu intenţionează să reglementeze presa dar nici nu poate ignora plângerile de la Curtea Constituţională şi CSM că procurorii şi judecătorii ar fi ţinta unor campanii de presă.
Premierul Victor Ponta a declarat că, la viitorul raport pe justiţie, CE şi Bucureştiul vor lucra mai îndeaproape.
La câteva zile distanţă de un Consiliu European cu negocieri dificile privind viitorul buget al UE, preşedintele CE, Jose Manuel Durao Barroso a spus că va promova un buget al investiţiilor, creşterii economice, locurilor de muncă şi al solidarităţii.
Evident România vrea acelaşi lucru, dat fiind interesul pentru egalarea plăţilor directe pentru agricultorii români cu cele primite de alţi agricultori europeni şi menţinerea dacă nu chiar creşterea fondurilor pentru coeziune.
În ce priveşte temerile din Marea Britanie privind un aşa numit val de muncitori români din 2014, odată cu ridicarea tuturor restricţiilor pe piaţa muncii, preşedintele CE a spus ferm că regulile europene trebuie respectate de toate statele membre.
CE încă nu a primit lămuriri de la Londra în ce priveşte o serie de acuzaţii că muncitorii români sunt discriminaţi când cer rezidenţă în baza contractelor de muncă.