Acţiunile de salvare continuă
Misiunile pompierilor militari se desfăşoară de peste 72 ore în judeţele afectate de vremea severă.
Articol de Radiojurnal, 08 Ianuarie 2017, 17:13
Acţiuni de salvare se desfăşoară în continuare în judeţele afectate de vremea severă
Misiunile pompierilor militari se desfăşoară de peste 72 ore în judeţele afectate de vremea severă. Eforturile lor se concentrează, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, pe salvarea oamenilor blocaţi în zăpadă şi înlăturarea urmărilor fenomenelor meteorologice produse.
Aproape 5.400 pompieri, cu mai mult de 2.800 mijloace de intervenţie, au participat la evacuarea celor surprinşi de viscol pe anumite tronsoane de drum şi la preluarea cazurilor medicale din locurile greu accesibile. S-au folosit şenilate şi autospeciale pentru victime multiple, pentru transportul a 102 femei însărcinate şi aproape 30 de pacienţi care necesitau dializă.
Pentru optimizarea misiunilor operative din Dobrogea s-a dispus retragerea echipajelor din regiunile unde vremea s-a îmbunătăţit şi dislocarea lor în judeţul Constanţa, unde în continuare se înregistrează probleme.
"Perseus", cel mai mare spărgător de gheaţă românesc, intervine pe segmentul brăilean al Dunării
"Perseus", cel mai mare spărgător de gheaţă din România, aflat în patrimoniul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi, intervine în această după-amiază pe segmentul brăilean al fluviului, unde s-au format sloiuri.
Corespondentul nostru Gina Bahor ne informează că nava, care măsoară 70 de metri în lungime şi alţi 16 în lăţime, poate înlătura stratul gros de până la 10 metri de gheaţă. "Perseus" a fost construit la Brăila în perioada 1984-1989.
Porturile de la Marea Neagră au fost redeschise
Zăpada şi viscolul perturbă, în continuare, traficul rutier. Sunt închise autostrăzile A2, pe tronsonul Lehliu-Gară – Constanţa, şi A4 Ovidiu - Agigea. De asemenea, nu se circulă pe 11 drumuri naţionale din judeţele Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vaslui şi Suceava, anunţă Ministerul de Interne. Porturile de la Marea Neagră au fost redeschise, dar cele fluviale de la Călăraşi şi Olteniţa rămân închise.
La Bara Sulina manevrele au fost reluate. Punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria sunt în continuare impracticabile, cu excepţia celor de la Giurgiu şi Calafat. Şi traficul feroviar este afectat, astăzi fiind anulate 79 de trenuri, iar mâine sunt anunţate ca fiind anulate două.
Ajutor pentru oamenii străzii, din partea Primăriei Generale
Peste 320 de persoane fără adăpost au fost luaţi de pe străzi în aceste zile geroase şi duse în unităţile de primiri urgenţe sau în spaţiile special amenajate de autorităţile locale. Măsura a fost luată pentru preîntâmpinarea unor situaţii grave.
Un astfel de exemplu vine din Bucureşti, unde din nefericire mulţi dintre oamenii străzii au acceptat masa caldă primită, dar au refuzat să meargă în adăposturi.
Reporter: Ramona Alexandrescu - Zeci de persoane defavorizate sau fără locuinţă din zona Gării de Nord au primit astăzi din partea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, dar şi din partea primarului sectorului 6, Gabriel Mutu, o masă caldă.
Gabriela Firea:Există locuri de cazare. Nu s-au înregistrat decese. Apelul nostru a fost foarte clar: să accepte ajutorul Primăriei Generale şi a primăriilor de sector şi să intre într-un centru social, unde condiţiile sunt decente, pentru că am auzit că acolo sunt bătuţi. Nu există aşa ceva. Nu este normal să rişte, să-şi expună sănătatea şi viaţa din cauza condiţiilor meteo. Este mai bine să accepte ajutorul Primăriei.
Reporter: Ce aţi primit astăzi?
-: Sandvişuri, ciorbă de porc.
Reporter: E bună o masă caldă acum pe vremea asta?
-: Este, este, dar mie mi-ar plăcea dacă venea în fiecare zi, nu o dată pe an. Noi suntem vai de capul nostru, trăim ca nişte animale maidaneze pe străzi.
Reporter: La adăposturi te duci?
-: Nu mă duc acolo, că îşi bate joc de noi, că vede că suntem fără apărare şi nu avem pe nimeni.
Reporter: Ce aţi primit?
-: Ciorbă şi ceai, sandvişuri, două.
Reporter: Cum e mâncarea?
-: Foarte bună.
Reporter: Mergeţi şi în centre?
-: Da.
Reporter: Şi cum e în centru?
-: Binişor, acceptabil.
-: Ei ne oferă condiţii, este apă, ne dă şi trei mese pe zi, dar tot noi ne facem singuri, între noi. Alţii mai bea. Eu sunt acolo şi mie îmi place.