Acordul de parteneriat România-CE, în consultare publică
Documentul stabileşte priorităţile de finanţare şi urmează să fie trimis Comisiei Europene, la sfârşitul acestei luni.
Articol de Iulian Olescu, 11 Februarie 2014, 14:40
Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, aflat într-o vizită de trei zile la Bucureşti, se întâlneşte astăzi cu ministrul fondurilor europene, Eugen Teodorovici.
Ministerul a lansat, aseară, spre consultare publică a doua versiune a Acordului de parteneriat cu executivul european pentru perioada 2014 - 2020.
Documentul stabileşte priorităţile de finanţare şi urmează să fie trimis Comisiei Europene, la sfârşitul acestei luni.
Potrivit documentului, supus consultării publice, propunerile de alocări financiare la nivelul programelor operaţionale prin care România intenţionează să atragă bani din fondurile alocate pentru politica de coeziune se îndreaptă cu precădere către Programul Operaţional Infrastructură Mare, cu peste 9 miliarde de euro, şi Programul Operaţional Regional, cu aproape 6,5 miliarde.
Alocări importante se vor îndrepta, conform propunerilor autorităţilor, şi către Programul Operaţional Capital Uman, aproximativ 3,5 miliarde de euro, şi Programul Operaţional Competitivitate, aproape 1,3 miliarde.
Autorităţile române susţin că sistemul de implementare a fondurilor europene va fi mult mai eficient, datorită structurii instituţionale şi, în acelaşi timp, mai bine coordonat, deoarece numai trei ministere vor mai avea atribuţii de autoritate de management, respectiv, Ministerul Fondurilor Europene, cel al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi cel al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
În perioada 2014 - 2020 România are alocate fonduri europene în sumă de aproximativ 21 de miliarde de euro pentru politica de coeziune, cifră care, raportată la numărul de locuitori, este cea mai mică din UE.
Prima variantă a acordului de parteneriat a fost criticată de Comisia Europeană, documentul fiind considerat a fi lipsit de viziune strategică, prea vag şi a nu dovedi că s-a învăţat lecţia dată de eşecul cheltuirii banilor europeni în perioada 2007 - 2013.