Accidentul din Muntenegru - cronologia unei tragedii
Optsprezece români şi-au pierdut viaţa în Muntenegru după ce un autocar plin cu turişti s-a prăbuşit într-o prăpastie. În România a fost declarată o zi de doliu naţional.
25 Iunie 2013, 15:02
Joi, 27 iunie
Ora 10.30. Procurorii români au început audierile în cazul accidentului de duminică din Muntenegru, în care 18 români şi-au pierdut viaţa şi 29 au fost răniţi. Toate audierile au loc în ţară.
Ancheta va fi uşurată de descoperirea tahografului, un fel de cutie neagră a autocarului, dar şi de mărturiile martorilor. Între timp, continuă ceremoniile funerare în Bucureşti şi în ţară, pentru cei care ş-au pierdut viaţa în accident.
Procurorul general al ţării, Tiberiu Niţu, a anunţat în această dimineaţă că au fost audiaţi până acum reprezentanţii legali ai agenţiei de turism şi ai firmei care a pus la dispoziţie autocarul.
Miercuri, 26 iunie
Ora 18.20. 437 de unităţi de sânge au fost strânse în Bucureşti, dar au venit cantităţi importante şi din ţară. Anchetele pentru elucidarea cauzelor accidentului continuă.
Ora 12.05. La Spitalul Floreasca din capitală o persoana este in coma, fiind diagnosticata cu traumatism cranio-cerebral grav, au anunţat reprezentanţii spitalului.
Ora 11.20. Medicii de la Spitalul Universitar au anunţat că doi dintre cei 11 pacienţi internaţi sunt în stare critică.
Ora 11.00. Unul dintre cei 29 de răniţi a fost externat de la Spitalul Elias din capitală. Potrivit redactorului nostru, Adriana Turea, este vorba despre o femeie din Cluj Napoca.
Ora 9.00. Premierul Victor Ponta, împreună cu miniştrii apărării, de interne şi cel al afacerilor externe, au participat la ceremonia publică dedicată Zilei Drapelului National, în Piaţa Tricolorului din Bucureşti.
Video: Repatrierea victimelor accidentului din Muntenegru. Imagini filmate în avionul MApN. Sursa: MApN.
Zi de doliu naţional
Drapelul a fost binecuvântat de un preot militar şi apoi a fost ridicat pe catarg în acordurile Imnului Naţional al României.
După ce a fost citită hotărârea de Guvern prin care 26 iunie a fost declarată zi de doliu national, drapelul a fost arborat în bernă şi s-a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului rutier din Muntenegru.
Ora 8.30. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat la Radio România Actualităţi că există psihologi care oferă gratuit asistenţă de specialitate pacienţilor şi membrilor celor 18 familii care au pierdut rude în tragedia de la sfârşitul săptămânii.
Marţi, 25 iunie
Ora 21.45. Toate victimele accidentului din Muntenegru au ajuns în România.
Răniţii au fost transportaţi la patru spitale din Capitală, iar cei 18 decedaţi au ajuns la IML pentru identificare.
Ora 21.00. Cea de a doua aeronavă cu români răniţi în accidentul din Muntenegru a aterizat la Bucureşti.
Prima aeronavă cu răniţi a ajuns în România în jurul orei 18.00, pacienţii fiind transferaţi la cele patru spitale pregătite în Capitală.
Ora 18.00. Guvernul afirma ca decide mâine modul în care va acoperi cheltuielile făcute cu operaţiunea din Muntenegru, dar şi ajutoarele ce pot fi acordate victimelor accidentului.
Ora 17.55. Primii 12 grav răniţi în accidentul rutier din Muntenegru au ajuns în ţară cu o aeronavă miliatară care a aterizat la Baza Aeriană 90 de la Otopeni.
Ora 17.00. Parchetul de pe lângă ÎCCJ i-au audiat pe reprezentanţii operatorului de turism şi ai firmei de transport care a organizat excursia din Muntenegru.
La Parchetul de pe lângă ÎCCJ au fost audiaţi Ştefan Grigore, patronul firmei Gregory Tour, şi Marius Usturoiu, directorul agenţiei de turism Mareea Travel.
Ora 11.03. PDL cere demisia imediată a ministrului de Externe, Titus Corlăţean, pentru "incompetenţă" şi lipsa procedurilor la nivelul MAE în cazul accidentului din Muntenegru, a anunţat marţi preşedintele PDL, Vasile Blaga.
Ora 10.50. Premierul Milo Djukanovici i-a trimis o telegramă de condoleanţe omologului său român Victor Ponta cu privire la tragicul accident de autocar din Muntenegru.
Ora 10.06.. Primarul din Curtea de Argeş, Nicolae Diaconu, spune că soţia omului de afaceri Nicolae Derviş, despre care iniţial s-a anunţat că este decedată, este în viaţă, iar confuzia aparţine rudelor, care nu au avut acces la Secţia de Terapie Intensivă, unde ar fi putut să o recunoască pe femeie.
Ora 09.58. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a transmis un mesaj de condoleanţe familiilor îndoliate ale românilor decedaţi în urma accidentului rutier produs duminică în Muntenegru.
Ora 09.31. Familiile persoanelor decedate în accidentul produs în Muntenegru sunt anunţate de echipe mixte formate din poliţişti şi psihologi, nouă dintre victime fiind din Capitală, cinci din judeţul Argeş, două din Timiş şi câte una din Ilfov şi Cluj, au declarat pentru Mediafax oficiali din Poliţie.
Ora 09.27. Regele Mihai transmite o scrisoare de condoleanţe după accidentul din Muntenegru, exprimând solidaritatea cu membrii familiilor greu încercate şi speranţa că aceştia "vor avea puterea de a trece peste aceste momente grele".
Ora 09.23. Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, să informeze Guvernul dacă familiile ai căror membri au murit sau au fost răniţi în accidentul din Muntenegru au o situaţie materială precară, astfel încât să fie găsită "o cale legală pentru ca acestea să fie ajutate suplimentar".
Ora 09.15. Autorităţile au constatat că printre persoanele rănite în urma accidentului din Muntenegru există şi unele cazuri extrem de grave, pentru care nu poate fi făcut altceva decât să fie asigurată cea mai bună îngrijire medicală posibilă, dar "rămânem circumspecţi", a declarat premierul Victor Ponta.
Ora 09.17. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că azi vor fi transportaţi în ţară toţi cei 29 de români răniţi în accidentul de duminică din Muntenegru, aflaţi la spitalul din Podgoriţa, inclusiv cei de la Terapie Intensivă.
Ora 09.02. Autorităţile din Muntenegru au încheiat procedura de identificare a persoanelor decedate în accidentul rutier, Guvernul de la Bucureşti urmând să asigure transportul în ţară al acestora, a anunţat premierul Victor Ponta.
Ora 08.47. Guvernul a decis ca ziua de miercuri, 26 iunie 2013, să fie zi de doliu naţional pentru victimele accidentului din Muntenegru. Hotărârea privind declararea zilei de doliu naţional a fost aprobată în şedinţă specială a Guvernului.
Ora 08.29. Şoferul care conducea autocarul ce s-a răsturnat într-o prăpastie din Muntenegru a decedat, iar al doilea şofer este în stare gravă la Terapie Intensivă, a anunţat adjunctul şefului Poliţiei din Muntenegru.
Ora 08.15. Ministerul Afacerilor Externe informează că a fost finalizată la Podgoriţa, pe baza evaluării stării de sănătate a pacienţilor, operaţiunea repartizării victimelor la cele patru spitale din Bucureşti - Floreasca, Elias, Bagdasar Arseni şi Universitar - pregătite să primească răniţii.
Ora 07.01. Mihail Florovici, ambasadorul României la Podgorica, a declarat că pe viaductul de pe care s-a prăbuşit autocarul cu turişti români se aflau copii pe ambele sensuri, iar şoferul ar fi încercat să evite lovirea acestora.
Ora 06.52. Unul dintre cei doi şoferi ai autocarului prăbuşit în Muntenegru este angajat al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, la Serviciul de Logistică, şi era în timpul liber, la momentul producerii accidentului, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Capitalei.
Luni, 24 iunie
Ora 19.52. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, aflat la Podgoriţa, a declarat că autorităţile române "s-au mişcat foarte repede" în cazul accidentului din Muntenegru şi au comunicat "atunci când au avut informaţia certificată de autorităţile din Muntenegru".
Ora 18.59. Agenţia de turism Mareea Travel, care a organizat circuitul în care a avut loc accidentul din Muntenegru, transmite într-un comunicat că a fost informată despre incident duminică la ora 19.00 şi că a comunicat MAE datele turiştilor pentru identificarea lor de urgenţă.
Ora 21.45. Premierul Ponta afirmă că a aflat despre accidentul din Muntenegru duminică la ora 22.55, când a fost sunat de către subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, moment din care a luat legătura cu miniştrii cu atribuţii. El a mai spus că regretă că "personaje politice" precum fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu "se comportă ca hienele" atunci când critică ceea presupusa întârziere a reacţiei guvernului.
Ora 18.12. Ministrul Apărării Mircea Duşa a declarat la prezentarea de la Baza 90 din Otopeni a cele două aeronave care îi vor aduce marţi în ţară pe românii răniţi în accidentul din Muntenegru că urmeaza "cea mai mare intervenţie aviatică medicalizată a MApN".
Ora 16.45. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat că persoanele rănite în accidentul din Muntenegru care vor fi aduse în ţară, marţi, cu două avioane militare, vor fi supravegheate de peste 25 de medici şi asistente, aeronavele fiind aşteptate la Podgorica în jurul orei 09.00.
Ora 16.44. Premierul Victor Ponta a declarat după şedinţa Celulei de criză desfăşurată la sediul MAE că marţi dimineaţă vor decola către Podgoriţa două avioane dotate cu facilităţi medicale destinate transportului în ţară a supravieţuitorilor accidentului rutier.
Ora 16.30. Premierul Victor Ponta a declarat după şedinţa Celulei de criză desfăşurată la MAE că identificarea victimelor accidentului rutier de la Podgoriţa este întârziată din cauza faptului că acestea nu aveau acte asupra lor, el arătând că procesul de identificare ar putea continua la Bucureşti.
Ora 16.00. Guvernul va decreta ziua de miercuri, 26 iunie, drept zi de doliu naţional pentru victimele accidentului din Muntenegru, a anunţat premierul Voctor Ponta.
Ora 12.15. Preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanţe familiilor cetăţenilor români care au murit în accidentul rutier petrecut în Muntenegru, şeful statului român mulţumind autorităţilor din Muntenegru pentru sprijinul acordat victimelor, dar şi autorităţilor române.
Ora 11.11. Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a transmis, în numele Parlamentului român şi al autorităţilor din România, mulţumiri autorităţilor şi cetăţenilor din Muntenegru care s-au implicat direct, fie acordând ajutor la faţa locului, fie donând sânge pentru cetăţenii români răniţi.
Ora 11.03. Ministrul Titus Corlăţean, aflat în drum spre Podgoriţa, transmite condoleanţe familiilor victimelor accidentului din Muntenegru.
Ora 10.58. Parchetul General va face o anchetă în cazul accidentului din Muntenegru, sesizându-se din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Simona Frolu.
Ora 09.50. Unul dintre pasagerii accidentaţi în Muntenegru a declarat la Ştirile Pro TV că în momentul producerii accidentului şoferul ar fi fost într-o depăşire la intrarea într-un viaduct şi deşi limita de viteză era de 50 km/oră, el ar fi avut în jur de 90 km/oră.
Ora 09.44. Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat la spitalul din Podgoriţa că vor fi trimise la faţa locului două avioane pentru transportul răniţilor în România şi un altul pentru aducerea în ţară a persoanelor decedate.
Ora 08.12. Guvernul anunţă că va iniţia rapid toate verificările necesare pentru a se constata dacă firma implicată în organizarea transportului din Muntenegru, unde au decedat mai mulţi români, a respectat toate prevederile legale de siguranţă.
Ora 07.41. Directorul firmei de transport Gregory Tour, Ştefan Grigore, care opera autocarul prăbuşit în Muntenegru, spune că autovehiculul avea toate verificările tehnice la zi, iar şoferii aveau experienţă de cel puţin zece ani, fără niciun incident până acum.
Ora 07.42. Cel puţin 18 persoane au murit, duminică, în Muntenegru, după ce autocarul în care se aflau, înmatriculat în România, a căzut într-o râpă, a anunţat postul public de televiziune RTCG pe siteul său de internet.
Ora 06.38. Autorităţile anunţă că ministrul român de externe, Titus Corlăţean, şi-a anulat participarea la reuniunile CAE şi CAG din Luxemburg, urmând să plece la Podgoriţa pentru a coordona la faţa locului activităţile echipei operative din România, în cooperare cu autorităţile locale, pentru asistenţa victimelor accidentului.
Ora 05.54. Aeronava C-27J Spartan a Forţelor Aeriene, care transportă două echipe de evaluare, una medicală şi una consulară, a aterizat luni dimineaţă la Podgoriţa. La bord se află şi secretarul de stat Raed Arafat.
Ora 04.54. Numărul persoanelor decedate ca urmare a accidentului din Muntenegru a crescut la 18, informează MAE, care a anunţat că a deschis două linii telefonice pentru familiile celor care se aflau în autocarul prăbuşit.
Duminică, 23 iunie
Ora 22.17. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a declarat că 17 români au murit în accidentul de autocar din Muntenegru şi că opt dintre cele 30 de persoane rănite internate în spitalul din Podgoriţa se află la terapie intensivă.
Ora 22.02. Marius Usturoi, directorul Mareea Travel, agenţia de turism care a organizat excursia, a declarat că în autocarul operat de Gregory Tour care s-a prăbuşit într-o prăpastie în Muntenegru se aflau 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor.
Ora 21.33. Şaisprezece români au murit şi alţi 31 au fost răniţi în Muntenegru după ce autocarul care îi transporta s-a răsturnat într-o prăpastie, a anunţat televiziunea publică din Muntenegru RTCG, citând poliţia, relatează AFP.
Ora 21.27. O aeronavă militară pusă la dispoziţie de MApN este pregătită să plece în Muntenegru pentru a aduce cetăţenii români răniţi în accidentul în care un autocar românesc cu turişti s-a prăbuşit într-o prăpastie, a anunţat ministrul apărării Mircea Duşa.
Ora 20.13. Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a convocat "Celula de criză a MAE" pentru accidentul din Muntenegru în care un autocar cu numere de înmatriculare româneşti s-a prăbuşit într-o prăpastie. Anunţul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu.
Ora 19.42. Ministerul român de Externe informează că un autocar cu turişti s-a prăbuşit sâmbătă într-o prăpastie de 30 de metri din Muntenegru, iar din primele cercetări "se pare că printre victimele accidentului se află şi cetăţeni români".
Ora 19.10. Mediafax scrie că accidentul s-a produs la Grlo, pe o şosea dintr-o regiune montană la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegru. Agentia mai transmite că "majoritatea răniţilor au răni foarte grave iar printre ei se numără şi un copil", potrivit medicului Vladimir Dobricanin de la un spital din Podgorica. Autocarul a derapat pe un pod din Zdijelo, în apropiere de mănăstirea Moraca, şi a căzut în gol 40 de metri. Accidentul s-a produs în jurul orei 18:00, ora României.
Ora 18.47. Agentiile de presă transmit că treisprezece persoane au murit şi alte 32 au fost rănite în Muntenegru într-un accident de autocar, cu număr de înmatriculare de România, care s-a răsturnat într-o prăpastie.
Este citat ministrul muntenegrean de Interne, Rasko Konjevic.
Surse: Mediafax, Agerpres, AFP, Reuters.