Accesul în magistratură, condiţionat de reputaţie
Noul proiect de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, adoptat miercuri de guvern, reintroduce cerinţa bunei reputaţii pentru accesul în magistratură.
Articol de Petruţa Obrejan, 10 Noiembrie 2011, 08:33
Guvernul României a aprobat proiectul pentru modificarea şi completarea legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi cea a Consiliul Superior al Magistraturii.
Ministerul justiţiei doreşte extinderea sferei abaterilor disciplinare şi introducerea suspendării din funcţie pe o perioadă de până la şase luni - ca sancţiune disciplinară.
În acelaşi timp, iniţiatorii au urmărit consolidarea instituţională a Inspecţiei Judiciare, prin creşterea autonomiei acesteia.
În proiect se vorbeşte şi despre criterii de acces şi menţinere în funcţie a magistratului.
Accesul în magistratură va fi condiţionat, pe lângă criteriile deja stabilite, şi de existenţa unei bune reputaţii.
Secretarul de stat în ministerul justiţiei, Lidia Barac, susţine că pierderea bunei reputaţii, dar şi a altor criterii, ar echivala cu încetarea calităţii de magistrat.
Lidia Barac a mai spus că noul proiect de lege, aprobat miercuri de guvern, permite ministerului justiţiei să iniţieze acţiuni disciplinare împotriva judecătorilor sau procurorilor care comit abuzuri.
"Inspecţia judiciară este abilitată să aprecieze dacă fapta magistratului este de natură să pună în discuţie prestigiul funcţiei de magistrat, prestigiul justiţiei, demnitatea funcţiei", a declarat secretarul de stat în ministerul justiţiei.
"Există o procedură pe care legea aceasta o prevede de stabilire dacă acele fapte echivalează cu pierderea reputaţiei pe care un magistrat trebuie să o aibă pentru a putea continua această activitate", a mai spus Lidia Barac.
Oficialul din ministerul justiţiei a adăugat că noua reglementare oferă şi o mai mare independenţă Inspecţiei Judiciare faţă de Consiliul Superior al Magistraturii întrucât aceasta capătă personalitate juridică şi un buget distinct cu criterii proprii de acces în funcţie.