Accesarea fondurilor europene, "mai dificilă pentru apicultori"
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine, Ioan Fetea, afirmă că o problemă pentru apicultori este modificarea condiţiilor de accesare a fondurilor europene.
Articol de Radiojurnal, 21 Martie 2015, 09:21
Peste o sută de apicultori din ţară au venit la Târgul Naţional al Mierii, deschis pe platforma Apicolă Băneasa.
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine, Ioan Fetea, i-a declarat reporterului nostru Florentina Varga că o problemă pentru apicultori este modificarea condiţiilor de accesare a fondurilor europene.
Noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală impune un plafon prea mare pentru suma minimă.
"Ca să iei 50.000 de euro, îţi trebuie de la 577 de familii de albine în sus. A crescut faţă de vechiul PNDR cu aproape 60 de familii. Nu ştiu ce va fi cu fermele de familie, pentru că încă nu au apărut norme exacte şi criterii de eligibilitate. Sigur, cel mai sigur este Programul Naţional Apicol, acei 7 milioane de euro care se dau anual. Anul trecut a fost suplimentat cu cei aproape 1,5 milioane de euro cu minimisul, a fost binevenit într-un an de criză, să fie un an bun şi să nu fie nevoie de minimis şi de alt sprijin financiar, pentru că atunci când e cules şi este nectar, toate se rezolvă", spune Ioan Fetea.
Apicultorii români se confruntă anul acesta cu o creştere considerabilă a mortalităţii albinelor - a mai declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine, Ioan Fetea.
Cauza principală pare a fi o boală parazitară provenită din America, care în unele zone a dus la pierderi de 30 la sută.
Târgul este deschis până duminică între orele 10 şi 18, iar intrarea este liberă.
Scopul este de a promova produsele apicole, în condiţiile în care românii sunt pe ultimul loc în clasamentul european al consumului de miere, deşi ţara noastră este al patrulea producător al Europei.