A. Zegrean: Practic, abuzul în serviciu a fost parţial dezincriminat
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale este de părere că neadoptarea modificărilor la Codurile Penale din ordonanţa 13 dezincriminează parţial abuzul în serviciu
Articol de Radiojurnal, 14 Februarie 2017, 15:57
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean consideră că, practic, abuzul în serviciu a fost parţial dezincriminat, având în vedere că legislaţia penală nu a fost modificată după ce instanţa de contencios constituţional a decis că unele prevederi ale Codului penal sunt neconstituţionale.
Augustin Zegrean a făcut câteva precizări pe această temă după ce Curtea de Apel Alba Iulia a admis recent contestaţia la executare depusă de un funcţionar de la Consiliul Judeţean Hunedoara care fusese condamnat definitiv la trei ani cu suspendare pentru abuz în serviciu, pe motiv că infracţiunea comisă a fost dezincriminată.
Augustin Zegrean: "Din câte am înţeles, omul acela a fost condamnat pentru abuz în serviciu şi ce s-a reţinut la el a fost că nu a respectat o hotărâre de guvern. Curtea Constituţională, prin decizia aceea din 15 iunie 2016, a spus că infracţiunea aceasta de abuz în serviciu se comite doar dacă prin fapta funcţionarului se încalcă o îndatorire prevăzută într-o ordonanţă, ordonanţă de urgenţă sau într-o lege.
Deci, din acel moment, când hotărârea Curţii Constituţionale a intrat în vigoare şi au trecut şi cele 45 de zile, este parţial dezincriminat. Parţial. Deci, din definiţia amplă a abuzului în serviciu au fost scoase celelalte aspecte şi a rămas doar fapta comisă prin încălcarea legii, a ordonanţei sau a unei ordonanţe de urgenţă."
Şi Curtea de Apel Cluj a decis achitarea definitivă a patru persoane judecate pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la abuz în serviciu, motivând că faptele nu mai sunt prevazute în legea penală, iar cei patru au încălcat doar prevederile legislaţiei secundare.