A treisprezecea zi de proteste, pe viscol şi ninsoare
Peste 100 de oameni s-au adunat în Piaţa Universităţii şi cer demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a guvernului deşi în Capitală viscoleşte. Mitinguri au fost anunţate şi la Bistruiţa Năsăud şi la Târgu Jiu.
Articol de Paul Poteraşi, 25 Ianuarie 2012, 17:17
În Piaţa Universităţii din Capitală protestele continuă în a 13-a zi consecutiv, deşi la Bucureşti este foarte frig, iar vântul suflă cu putere.
Potrivit reporterului Radio România, Ioana Stătescu, s-au adunat peste 100 de oameni care cer, în continuare, demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a guvernului.
Fostul premier Petre Roman a fost busculat, miercuri, de câteva zeci de oameni adunaţi în Piaţa Universităţii pentru a treisprezecea zi de proteste, Roman fiind ajutat de o grupă de jandarmi să iasă din grupul de protestatari care îl îmbrânceau.
Fostul premier a ajuns pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional puţin după ora 16.00.
Imediat protestatarii adunaţi deja acolo l-au înconjurat şi au început să-l împingă, astfel că jandarmii s-au văzut nevoiţi să intervină pentru a-l proteja.
Roman este al patrulea politician respins la protestele din Piaţa Universităţii în ultimele câteva zile.
Anterior, Dan Diaconescu, Irinel Columbeanu şi Ludovic Orban au fost şi ei busculaţi de protestatari atunci când au apărut între ei.
Peste o sută de reprezentanţi ai institutelor naţionale de cercetare dezvoltare din Bucureşti şi din ţară au pichetat ministerul educaţiei, nemulţumiţi de întârzierea plăţii salariilor, trecerea personalului din cercetare în şomaj, concedii fără plată şi impunerea unui program de lucru de patru ore.
În faţa Palatului Cotroceni au protestat, membrii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate.
Mitinguri au fost anunţate şi la Bistruiţa Năsăud şi la Târgu Jiu.
"Violenţa nu face parte din dreptul la libera exprimare"
Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, afirmă că este de înţeles ca oamenii să-şi exprime dezacordul faţă de politicienii din guvern, dar violenţa nu face parte din dreptul la libera exprimare.
"Noi, americanii, credem cu putere în dreptul oferit de Dumnezeu cetăţenilor de a protesta paşnic, şi subliniez cuvântul "paşnic".
"Dreptul constituţional oferit de primul articol din legea fundamentală americană de a petiţiona guvernul, de a-ţi exercita libera exprimare nu include şi dreptul de a arunca pietre în jandarmi.
"Poţi fi arestat pentru asta şi în Statele Unite. Violenţa nu face parte din dreptul de liberă exprimare", a spus Mark Gitenstein.
Măsurile de austeritate, deşi necesare, au fost dificil de îndurat de către populaţie - a adăugat diplomatul american.
Este vital pentru România să continue reformele, dar doar reducerea costurilor nu va asigura creşterea economică, crede Mark Gitenstein.
Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti a subliniat că pentru aceasta sunt necesare politici şi programe noi, investiţii private şi de stat.