A treia generaţie de antiepileptice ”lipseşte cu desăvârşire din România”
Două clădiri importante din Capitală vor fi luminate diseară în culoarea mov, de Ziua Mondială de Conştientizare a Epilepsiei.
Articol de Radiojurnal, 26 Martie 2017, 13:24
Două clădiri importante din Capitală vor fi luminate diseară în culoarea mov, de Ziua Mondială de Conştientizare a Epilepsiei.
În aceeaşi culoare vor fi iluminate, de asemenea, toate fântânile de pe Bulevardul Unirii. Potrivit programului, de dimineaţă a avut loc o cursă ciclistă pe mai multe artere ale oraşului, iar mai târziu are loc o seară de salsa.
Organizatorii îşi propun să atragă atenţia, astfel, asupra problemelor cu care se confruntă bolnavii de epilepsie. În România, sunt aproximativ 180.000 de persoane aflate în această situaţie. România este, însă, pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte tratamentul medicamentos al bolii. 30 la sută dintre pacienţii cu epilepsie din România sunt rezistenţi la medicaţie, arată datele statistice.
O parte dintre ei au acces la proceduri chirurgicale sau de neurostimulare. Medicul neurolog Ioana Mândruţă, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, coordonator al subprogramului naţional de epilepsie farmaco-rezistentă, atrage atenţia că, în România, a treia generaţie de antiepileptice lipseşte cu desăvârşire.
Ioana Mândruţă:Mesajul din partea pacienţilor către autorităţi este că e nevoie de o medicaţie stabilă şi predictibilă în acest domeniu, că în fiecare lună dispar medicamente şi rămânem cu din ce în ce mia puţine. Pacienţii se supun unor situaţii extrem de dificile şi de bizare în a-şi procura medicaţia, unii dintre ei din afara ţării, în condiţiile în care în ţara noastră există, ca în toate părţile lumii, o populaţie de pacienţi farmaco-rezistenţi, care efectiv nu au alternativă la ceea ce li se oferă în acest moment.