Ascultă Radio România Actualitaţi Live

A murit Ivan Patzaichin, legendarul campion român la canoe

Doliu în sportul românesc. Multiplul campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin a decedat la vârsta de 71 de ani, a anunţat Comitetul Olimpic şi Sportiv Român.

A murit Ivan Patzaichin, legendarul campion român la canoe
Ivan Patzaichin. Foto: Alexandru Dolea

Articol de Răzvan Stancu, 05 Septembrie 2021, 10:26

UPDATE

AUDIO: Adrian Soare și Cătălin Cîrnu despre legendarul campion român la canoe, Ivan Patzaichin.

Multiplul campion olimpic la canoe Ivan Patzaichin a decedat la vârsta de 71 de ani, a anunţat Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Anunțul Comitetului Olimpic și Sportiv Român:

E legendă... un CampiOM s-a transformat în stea. Ivan Patzaichin a plecat dintre noi.
Povestea sa e povestea succesului, a bunului simț și a caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit și a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice ( 4 de aur), cele 21 mondiale (8 de aur), a fost un OM dăruit și generos.
Drum lin, Ivan! Veșnic în inimile noastre!
Condoleanțe familiei!
Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească!

AUDIO: Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi din istoria României, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 71 de ani.Ivan Patzaichin nu mai este printre noi fizic, însă ne va însoți mereu dragostea lui pentru sport, pentru Deltă si pentru România.

AUDIO: A încetat din viața Ivan Patzaichin

Ivan Patzaichin era cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, unde a câștigat medalii la edițiile din 1968, 1972, 1980 și 1984.

Are în total 7 medalii la Jocurile Olimpice (4 de aur și 3 de argint), fiind al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice.

VIDEO: Arhivă - Secvențe de la Campionatul Mondial de Canotaj 1981 - Ivan Patzaichin.

Ivan Patzaichin, multiplu campion european, mondial şi olimpic la kaiac-canoe, fost antrenor al lotului olimpic de kaiac-canoe, s-a născut la 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23, judeţul Tulcea. A început să practice sportul la Tulcea, la 18 ani fiind transferat la secţia de kaiac-canoe a clubului Dinamo, unde a reuşit o carieră sportivă excepţională.

În cei 17 ani dedicaţi sportului de performanţă a câştigat peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic. A fost campion european în 1969. A cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Campionatele Mondiale. Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediţii (1968-1984), cucerind de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968 (C2 1.000 m), Munchen 1972, (C1 1.000 m), Moscova 1980, (C2 1.000 m) şi Los Angeles 1984 (C2 1.000 m), şi de trei ori medalia de argint (1972, 1980 şi 1984), potrivit site-ului www.csdinamo.eu.

S-a retras din activitatea competiţională, în 1984, dedicându-se antrenoratului, la început la clubul unde şi-a desfăşurat întreaga carieră, Dinamo. În 1983 a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, iar în anul 2008 a susţinut lucrarea de dizertaţie la masterul Educaţie fizică şi managementul structurilor şi activităţilor sportive. În 1986 a fost promovat, ca antrenor, la lotul naţional, pentru ca din 1995 să fie numit antrenor coordonator al lotului naţional olimpic.

A reuşit să câştige peste 150 de titluri ca antrenor al lotului naţional şi olimpic de kaiac-canoe, calitate în care a fost prezent la Olimpiadele din 1992 - Barcelona, 1996 - Atlanta, 2000 - Sydney, 2004 - Atena, 2008 - Beijing, potrivit site-ului https://rowmania.ro. În perioada 1990-1998 a contribuit la obţinerea a două medalii la Jocurile Olimpice, 23 la Campionatele Mondiale şi zece la cele europene. În 2000, sportivii pregătiţi de Patzaichin au cucerit trei medalii de argint la Campionatele Europene de la Poznan şi o medalie de aur şi una de bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney. A fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Kaiac-Canoe şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic Român (ales în 1990).

La 1 decembrie 2004, colonelul în rezervă Ivan Patzaichin din Ministerul Administraţiei şi Internelor a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea), în rezervă. În septembrie 2009, Ivan Patzaichin a anunţat că a renunţat la funcţia de la lotul naţional de kaiac-canoe. Maestru Emerit al Sportului şi Antrenor Emerit, a fost preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Sport Columbofil şi al Asociaţiei Hipice Eclipse Racing, asociaţie privată a crescătorilor de cai de curse.

Comitetul Olimpic Internaţional i-a decernat, în 1990, cea mai înaltă distincţie a acestui for, respectiv Ordinul Olimpic Colanul de Platină, în anul 2000 a fost distins cu Ordinul Naţional ''Serviciul Credincios'' în grad de Ofiţer, iar în 2008 i-a fost conferit ''Meritul Sportiv'' clasa I, de preşedintele Traian Băsescu. Regele Mihai I i-a conferit, la 13 septembrie 2010, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta din Bucureşti, Decoraţia regală "Nihil Sine Deo", pentru merite deosebite aduse sportului românesc. În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. La 26 noiembrie 2019, Ivan Patzaichin, legendă a sportului românesc şi internaţional, a primit, la aniversarea a 70 de ani, cea mai înaltă decoraţie a statului român, Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler, din partea preşedintelui României, Klaus Iohannis.

I-a fost conferit, în 2016, titlul academic de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti.

Ivan Patzaichin a fost declarat Sportivul Secolului XX de Federaţia Internaţională de Kaiac-Canoe.

În 2010, a pus bazele Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23, alături de Teodor Frolu (specialist în industriile creative). Asociaţia organizează competiţii anuale dedicate popularizării sportului pe apă şi a zonelor naturale din România, dezvoltă o serie de proiecte care se îngrijesc de natură, cultură locală, tradiţii, dar şi de latura socială a antreprenoriatului.


Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 a iniţiat mişcarea Rowmania, brandul sub care sunt realizate produse de turism, proiecte de antreprenoriat social, campanii de popularizare a vâslitului şi programe de dezvoltare durabilă în zonele naturale protejate. Sub brandul Rowmania sunt organizate, în ţară şi în Europa, nenumărate evenimente adresate turiştilor, pentru promovarea unei Românii naturale, admirate pe îndelete, din barcă. Mişcarea Rowmania a fost lansată în luna aprilie a anului 2011, odată cu prezentarea unui model de barcă cu un design unic - canotca.

Rowmania FEST - Festivalul internaţional al bărcilor cu vâsle este organizat în fiecare început de toamnă, la Tulcea, din 2011. Evenimentul include secţiunea ''Descoperă Rowmania'', o campanie naţională care urmăreşte reconectarea oamenilor la natură, valorificarea patrimoniului hidrografic românesc, promovarea ecoturismului şi a mişcării în aer liber prin sportul cu vâsle, dar şi o mai bună înţelegere şi interpretare a naturii. Un alt segment este Competiţia pescărească ''Ivan Patzaichin'', desfăşurată pe Dunăre, care aliniază la start echipaje de pescari din localităţile Deltei.

La Rowmania FEST, în 2018, a fost lansată Flotila România Centenar (alcătuită din bărci ce reprezintă regiunile istorice ale României - "Dobrogea", "Basarabia", "Bucovina", "Transilvania", "Moldova" şi "Ţara Românească") care a participat, în perioada 8-9 septembrie 2018, la The Great River Race, pe Tamisa, la Londra.

În acest an, la acelaşi festival, a fost lansat programul Apele Unite ale României (AUR), o campanie de activare pentru conştientizarea valorii patrimoniului hidrografic.

(RS)

Președinta CE, mesaj la 35 de ani de la Revoluție: România și Europa își amintesc de sacrificiul lor
România 22 Decembrie 2024, 17:21

Președinta CE, mesaj la 35 de ani de la Revoluție: România și Europa își amintesc de sacrificiul lor

Mesajul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţia Română.

Președinta CE, mesaj la 35 de ani de la Revoluție: România și Europa își amintesc de sacrificiul lor
Unde sunt condiții bune de schiat în țară
România 22 Decembrie 2024, 16:55

Unde sunt condiții bune de schiat în țară

Turist: Noi mereu mergeam în Poiană, dar aici e superb.

Unde sunt condiții bune de schiat în țară
Consultări la Palatul Cotroceni
România 22 Decembrie 2024, 13:36

Consultări la Palatul Cotroceni

La Palatul Cotroceni au fost invitate pentru discuții toate partidele parlamentare, dar deja reprezentanții AUR au boicotat...

Consultări la Palatul Cotroceni
FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
România 22 Decembrie 2024, 13:18

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio

La monumentul din fața Sălii Radio, foști și actuali angajați ai Radiodifuziunii Române, cadre militare și reprezentanții...

FOTO: Victimele revoluţiei din 1989, comemorate la Sala Radio
Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
România 22 Decembrie 2024, 12:47

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"

Excesele alimentare sau de băuturi alcoolice pot avea uneori consecințe mortale. În toate județele, în zilele de sărbătoare...

Medici: În perioada sărbătorilor de iarnă cuvântul de ordine ar trebui să fie "cumpătare"
Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
România 22 Decembrie 2024, 12:04

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță

Proprietarii de hoteluri și pensiuni din Clisura Dunării și Băile Herculane spun și ei că posibila eliminare a tichetelor de...

Patronatele și sindicatele din turism, nemulțumite de posibila eliminare a voucherelor de vacanță
MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
România 22 Decembrie 2024, 11:41

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte

Nouă cetățeni români care se aflau în insula Mayotte au fost preluaţi de o aeronavă aparținând Forțelor Aeriene Franceze.

MAE: 9 cetățeni români, evacuați de pe insula Mayotte
Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române
România 22 Decembrie 2024, 10:23

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române

11 persoane și-au pierdut viața pentru a apăra Radioul public, una dintre instituțiile asupra căreia, în urmă cu 35 de ani, a...

Eroii Revoluţiei, comemoraţi la Monumentul din fața Sălii de Concerte a Radiodifuziunii Române