A intrat în vigoare noua lege a taximetriei
Noua lege a taximetriei, cerută de mai multe organizaţii ale taximetriştilor şi aprobată în urma unor serii de proteste ale acestora, a intrat în vigoare astăzi.
Articol de Radiojurnal, 16 Mai 2019, 16:56
Noua lege a taximetriei, cerută de mai multe organizaţii ale taximetriştilor şi aprobată în urma unor serii de proteste ale acestora, a intrat în vigoare astăzi.
Taximetriştii au susţinut că platformele de ridesharing, cum sunt Clever, Bolt şi Uber, ar funcţiona ilegal şi le-ar face concurenţă neloială.
De astăzi, şoferii care folosesc aceste platforme şi care nu au licenţă de taximetrie pot fi sancţionaţi chiar de prima dată, riscând amenzi care pot ajunge şi la 50.000 de lei.
Mulţi dintre aceştia nu au mai ieşit pe traseu astăzi, de exemplu în Bucureşti, dar cei care au avut mai mult curaj au profitat de creşterea tarifului pentru cursele făcute. Ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, afirmă că platformele de ridesharing nu au fost interzise de autorităţi şi a dat asigurări că în perioada următoare guvernul va veni cu o ordonanţă care să reglementeze funcţionarea acestora.
Răzvan Cuc: Uber-ul poate funcţiona, nu este interzis. Noi am dat o ordonanţă care combate pirateria, nu are nicio treabă cu platformele electronice. Din contră, aceste platforme nu au fost reglementate de cinci ani de zile dde către nimeni. Ei, iată că acum guvernul PSD lucrează la o ordonanţă împreună cu cei care deţin aceste platforme. Am finalizat în proporţie de 90% ordonanţa pentru reglementarea Uber, Clever, Bolt; pe de o parte, în Uber nu este interzis, pe de altă parte, guvernul PSD reglementează această problemă. Inclusiv ieri am avut o întâlnire cu reprezentanţii tuturor platformelor electronice la Ministerul Transporturilor, la ora 14:00. Au venit cu câteva observaţii pe ordonanţa la care lucrăm. Vom integra aceste observaţii, după care vom pune pe procedură de transparenţă ordonanţa.
La ora 18:00, ministrul transporturilor are anunţată o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
O ordonanţă care să reglementeze sistemul de ridesharing din România ar putea fi supusă dezbaterii publice după campania electorală, a afirmat Anca Gherle, reprezentanta Clever.
Anca Gherle: Aplicaţiile au avut toată deschiderea faţă de autorităţi. Am avut în această lună numeroase întâlniri cu vicepremierul Daniel Suciu, pentru a le transmite propunerile noastre, despre cum vedem noi un cadru de reglementare pentru aplicaţii, dar, din păcate, în acest moment, încă nu ştim un termen când se va pune în transparenţă ordonanţa de urgenţă pentru reglementarea noastră. Chiar ieri am mai avut o întâlnire cu vicepremierul Daniel Suciu şi ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, iar dânşii ne-au asigurat că după campania electorală vom avea în transparenţă o ordonanţă de urgenţă.
Între timp, clienţii Bolt şi Uber au primit din partea acestor companii mesaje în care sunt asiguraţi că activitatea lor continuă în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.
Oamenii sunt încurajaţi să folosească aplicaţiile respective pentru a susţine o nouă legislaţie care să le permită pasagerilor să aibă parte de un transport modern, accesibil şi fiabil.
Cele două companii susţin că le vor asigura şoferilor parteneri sprijin financiar şi juridic.