A început eutanasierea porcilor de la ferma din Gropeni, Brăila
Medicii veterinari brăileni au început astăzi la ora 9:00 operaţiunea de eutanasiere la una din cele trei ferme din exploataţia Tebu Conslut din localitatea Gropeni.
Articol de Gina Bahor, Brăila, 28 August 2018, 12:13
A început eutanasierea celor 140 de mii de porci de la cea mai mare fermă de acest fel din ţară - Tebu Consult - din Gropeni, judeţul Brăila, unde a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane.
În paralel continuă procedura şi la o a doua fermă din judeţ - Romsoci SRL Tichileşti, unde se află 35 de mii de porci.
Numărul animalelor sacrificate va depăşi astfel 200 de mii numai în judeţul Brăila. Corespondenta noastră Gina Bahor transmite.
Medicii veterinari brăileni au început astăzi la ora 9:00 operaţiunea de eutanasiere la una din cele trei ferme din exploataţia Tebu Conslut din localitatea Gropeni unde se află 140 de mii de porci.
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare, Gicu Drăgan, ne-a declarat că echipele au fost pregătite să acţioneze de luni, dar procedura a fost întârziată întrucât operatorul economic sub impactul emoţiei a întocmit greşit documetele înaintate Agenţiei de Mediu, actele fiind refăcute.
O problemă uriaşă este modul în care vor fi îngropaţi sau incineraţi porcii.
Pericolul este ca virusul pestei să se infiltreze n pânza freatică şi să ajungă în apa folosită la adăparea animalelor. Inspectorii Aganţiei de Mediu monitorizează escavarea gropilor unde vor fi îngropate animalele pentru a nu deveni ulterior bombe ecologice.
Este vorba despre o operaţiune care ar putea să dureze mai multe luni de zile.
Uciderea animalelor înseamnă şi închiderea fermelor unde erau crescuţi porcii.
Sute de oameni vor fi concediaţi, dar pentru ca impactul asupra afacerii să nu fie atât de mare, operatorul economic va menţine linia de procesare a cărnii de porc şi va fi adusă materie primă din alte ferme din ţară sau chiar din străinătate.
Valoarea exactă a pagubelor va fi stabilită de Comisia pentru Despăgubiri întrunită la faţa locului. Gicu Drăgan a dat asigurări că fermele vor fi despăgubite şi că va fi nevoie de aproximativ 75 de zile, până când halele crescătorilor vor putea fi repopulate.