A doua zi a Conferinţei de Securitate de la Bucureşti
Conferinţa de Securitate de la Bucureşti este o platformă de analiză şi dezbateri pe teme de securitate, organizată de SNSPA.
Articol de Carmen Gavrilă, 30 Septembrie 2017, 12:57
A doua zi a Conferinţei de Securitate de la Bucureşti a oferit, astăzi, ocazia unor discuţii despre cooperarea regională, despre ameninţările hibride sau despre dominaţie.
Între vorbitori s-au aflat adjunctul secretarului general al NATO, Sorin Ducaru, ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu sau vicepreşedintele Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu.
Conferinţa de Securitate de la Bucureşti este o platformă de analiză şi dezbateri pe teme de securitate, organizată de SNSPA.
Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat că în acest moment România vede trei priorităţi pentru NATO: întărirea solidarităţii, inclusiv prin combinaţia de descurajare şi dialog, întărirea rezilienţei, adică a capacităţii de a rezista încercărilor de influenţă din exterior, pe cale cibernetică şi informaţională, şi comunicarea strategică, pentru că lupta se duce, a spus ministrul, inclusiv pentru inimile şi minţile cetăţenilor.
Vicepreşedintele Parlamentului European, socialistul Ioan Mircea Paşcu, a explicat că dacă în anii '90 simpla apartenenţă la NATO era în sine o descurajare pentru eventuali agresori, acum acest lucru nu mai e suficient, deci e nevoia ca un stat să fie pregătit să se apere până când intervine Alianţa.
Ioan Mircea Paşcu: În timp ce NATO e foarte bine echipat ca să administreze dimensiunea externă de securitate, UE e cel mai bine echipată să trateze dimensiunea internă de securitate, iar când dimensiunile internă şi externă de securitate tind să fuzioneze înseamnă inevitabil că NATO şi UE trebuie să lucreze tot mai mult în cooperare