A crescut numărul cazurilor de rubeolă şi rujeolă
Ministerul Sănătăţii a organizat campanii suplimentare de vaccinare împotriva rujeolei şi rubeolei, după ce s-a constatat că numărul îmbolnăvirilor la nivel naţional a crescut anul acesta.
08 Decembrie 2011, 08:16
Specialiştii spun că sunt focare izolate şi nu se poate vorbi de o epidemie, dar aceste aşa-numite boli ale copilăriei trebuie tratate corespunzător şi la timp, pentru a nu avea consecinţe grave.
Cele mai multe cazuri de rujeolă au apărut în judeţele Bihor, Cluj, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare, acestea însumând aproape trei sferturi din totalul la nivel naţional.
Géza Molnár, consilier al ministrului sănătăţii a declarat pentru Radio România că lumea nu trebuie să intre în panică, pentru că nu e vorba în niciun caz de epidemie.
Potrivit lui Géza Molnár "sunt focare în colectivitate, deci îmbolnăviri mai multe în colectivităţi şcolare, dar nu este vorba de o epidemie pe plan naţional".
Cât priveşte cazurile de rubeolă, numărul acestora a crescut în acest an de aproape trei ori în comparaţie cu 2010.
Trebuie menţionat faptul că şi rujeola şi rubeola fac parte din categoria aşa-numitelor boli ale copilăriei, care însă trebuie tratate corespunzător.
Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii atrage atenţia că lipsa de atenţie în astfel de cazuri poate avea consecinţe nefaste.
"Complicaţiile pot fi fatale. La rubeolă, complicaţia majoră este că rubeola congenitală se transmite la făt şi fătul iese sigur cu malformaţii, dacă nu chiar letale", a declarat Victor Olsavszky.
În prezent, Ministerul Sănătăţii a dispus organizarea unei campanii suplimentare de vaccinare în toate colectivităţile cu risc crescut.