70 de ani de la abdicarea Regelui Mihai I
Astăzi se împlinesc 70 de ani de la abdicarea Regelui Mihai I şi proclamarea republicii - o republică populară de extracţie sovietică.
Articol de Radiojurnal, 30 Decembrie 2017, 09:27
Astăzi se împlinesc 70 de ani de la abdicarea Regelui Mihai I şi proclamarea republicii - o republică populară de extracţie sovietică, instaurată cu acordul marilor puteri învingătoare în cel de-Al Doilea Război Mondial.
În opinia istoricului Adrian Niculescu, profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, e mai puţin important dacă trăim într-o monarhie sau într-o republică, dar este esenţial să existe democraţie.
Adrian Niculescu: Ce s-a întâmplat la 30 decembrie 1947 este, evident, un abuz. Este un abuz şi este voinţa lui Stalin impusă poporului român. Proclamarea republicii a fost un act samavolnic, care nu are nici o legătură cu modul în care, de exemplu, în acelaşi timp, în 1946, la 2 iunie, în Italia era proclamată republica, mai precis, s-a făcut un referendum. Acolo s-a făcut democratic. S-a făcut o opţiune pentru republică, de 55% circa, chiar dacă au fost şi nişte contestaţii, dar aici este voinţa lui Stalin, este vorba despre o impunere prin intermediul servitorilor lor din România, Petru Groza, Ana Pauker, Gheorghiu-Dej.
Forma de stat e mai puţin importantă. Conţinutul statului este fundamental: democraţia. Dacă e democraţie, poate să fie şi o formă de stat, şi cealaltă. Când treci din Regatul Spaniei în Republica Franceză şi intri în Republica Federală Germania şi după aceea ajungi în Regatul Olandei, nu ai în nici un fel sentimentul că ai trecut dintr-o lume într-alta.