60% dintre tinerii din mediul rural "nu au lucrat niciodată"
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă spun că problema subvenţiilor pentru angajatori se va rezolva în luna iulie, la redistribuirea bugetară.
Articol de Diana Domenico, 23 Aprilie 2012, 20:19
Autorităţile spun că problema subvenţiilor pentru angajatori se va rezolva în cel mult două-trei luni, când se aşteaptă o rectificare a bugetului asigurărilor sociale.
Situaţia este, însă, deja, una delicată în condiţiile în care, potrivit unui studiu publicat luni, peste 60% din tinerii din mediul rural nu au lucrat niciodată, undeva.
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă spun că situaţia, mai mult ca sigur, se va rezolva în luna iulie, când se va face redistribuirea bugetară.
Tot de atunci, angajatorii îşi vor recupera subvenţiile, acolo unde nu au fost plătite, potrivit convenţiilor încheiate anul trecut, cu Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă.
Pentru patronii care vor să angajeze tineri absolvenţi, persoane în vârstă de peste 45 de ani, persoane cu handicap sau unici susţinători ai familiilor, convenţiile urmează să se încheie la vară, când se va completa fondul pentru subvenţii.
La nivel naţional, suma prevăzută în bugetul asigurărilor pentru şomaj pe 2012 se ridică la aproape 130 de milioane de lei, potrivit purtătorului de cuvânt al ANOFM, Liliana Bogdan.
"Din această sumă, sunt plătite atât subvenţiile aferente convenţiilor încheiate anul trecut, între AJOFM şi angajator, cât şi o parte din convenţiile noi, încheiate în cursul acestui an. Convenţiile sunt încheiate pe o durată de 12 luni şi se plătesc până la expirarea acestora. Pentru a acoperi şi convenţiile care mai urmează a se încheia anul acesta, se vor face redistribuiri de credite bugetare, între capitole bugetare, începând cu data de 1 iulie 2012", a declarat Liliana Bogdan.
Măsura acordării subvenţiilor vine pentru a stimula angajarea tinerilor şi a persoanelor în vârstă; în rândul acestora, şomajul atinge cele mai mari cote.
Un studiu sociologic publicat luni arată faptul că peste 60% dintre tinerii din mediul rural, de 19 ani şi peste, neocupaţi sau inactivi, nu au avut, vreodată, vreun loc de muncă.
Dintre cei care au avut un serviciu, 60% au peste 26 de ani, iar 3/4 nu mai au serviciu, de cel mult trei ani.