33 de mineri protestează în subteran la Roşia Montană
Numărul minerilor de la Roşia Montană blocaţi în subteran a crescut la 33 când echipa care a coborât să le ducă provizii celor 22 de colegi aflaţi în galerie s-a alăturat acestora.
Articol de Radiojurnal, 14 Septembrie 2013, 16:19
La Roşia Montană, 33 de mineri sunt în continuare blocaţi în galeria subterană Cătălina-Monuleşti şi sunt decişi să nu iasă la suprafaţă până când nu vor discuta cu liderii grupurilor parlamentare sau cu reprezentanţi ai Guvernului.
Ei încearcă să convingă Parlamentul să adopte proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană.
Doi parlamentari de Alba, amândoi din Partidul Naţional Liberal, senatorul Theodor Atanasiu şi deputatul Cătălin Potor au coborât, sâmbătă, în subteran, pentru a discuta cu protestatarii şi pentru a le prelua doleanţele şi pentru a le face cunoscute în Parlament.
Minerii blocaţi în subteran nu au fost însă de acord să înceteze proiectul.
La intrarea în mină, câteva sute de oameni i-au susţinut şi sâmbătă pe cei autoblocaţi în galerie, deşi la Roşia Montană a plouat.
Corespondentul nostru Mihai Bantea a stat de vorbă cu câţiva protestatari:
Protestatar: E greu, foarte greu. Stăm aici de cinci zile şi protestăm şi aşteptăm să ne dea un semn să vedem ce facem, să începem cu proiectul ăsta.
Reporter: Cât credeţi că mai rezistă colegii din subteran?
Protestatar: Nu ştiu dar sunt deterioraţi. Oricum, de cinci zile, uitaţi, afară e greu, afară, la suprafaţă şi e frig, dar acolo în subteran?
Corespondentul RRA ne-a mai transmis că starea de sănătate a minerilor din subteran este satisfăcătoare, având în vedere frigul şi umiditatea din galerie.
Unii dintre ei au deja probleme cu tensiunea arterială sau glicemia.
Pareri pro şi contra proiectului
Numărul minerilor de la Roşia Montană blocaţi în subteran a crescut la 33, când echipa care a coborât să le ducă provizii celor 22 de colegi aflaţi de trei zile în galerie s-a alăturat protestatarilor.
Acţiunea din subteran este susţinută şi sâmbătă, la gura de intrare în mină, de 200 de localnici.
Cu toţii cer să înceapă exploatarea aurului pentru că - spun ei - fără reluarea mineritului, şomajul în zonă va fi masiv şi regiunea condamnată la sărăcie.
Pe de altă parte, ecologiştii şi organizaţiile de profil, care se opun începerii proiectului, au chemat la mitinguri şi alte acţiuni de stradă în acest sfârşit de săptămână.
600 de locuri de muncă acum nu compesează efectul devastator asupra mediului pe care extragerea aurului cu cianuri l-ar avea pe termen lung - spun activişti antiminerit la Roşia Montană.
Pe reţelele de socializare de pe Internet ei anunţă o mobilizare globală şi vor să organizeze acţiuni nu numai în ţară, ci şi în străinătate.