30 de psihologi vor fi la dispoziţia copiilor cu ADHD din Cluj
Datele statistice arată că peste 220 de mii de copii români au fost diagnosticaţi până în prezent cu Deficit de Atenţie şi Tulburare Hiperkinetică.
18 Noiembrie 2012, 12:22
O asociaţie din Cluj pregăteşte o echipă de 30 de psihologi care să îi ajute pe cei aproape 250.000 de copii care au fost diagnosticaţi cu Deficit de Atenţie şi Tulburare Hiperkinetică, cunoscută ca ADHD.
Specialiştii, însă, atrag atenţia că datele statistice nu sunt neapărat şi cele reale, pentru că la nivel naţional sunt foarte mulţi copii neînregistraţi.
"A-ţi vedea copilul înseamnă a iubi o parte din tine, bucăţica aceea de viaţă care s-a rupt din tine şi care trebuie să trăiască sub aripa ta ocrotitoare are în primul rând nevoie de atenţie" - este mărturia zguduitoare a unei mame care a aflat de ceva timp că fiica ei suferă de Deficit de Atenţie şi Tulburare Hiperkinetică.
Ramona Banto din Cluj-Napoca a făcut până acum tot ce omeneşte a fost cu putinţă, şi-a dus copilul la terapie de câte ori a fost nevoie, în speranţa că într-o bună zi totul va fi bine.
Primii paşi către acest bine par să vină de la asociaţia cu acelaşi nume, care de luni va facilita aplicarea unor intervenţii complexe menite să îi ajute pe copii să se acomodeze mai uşor, în special la clasă.
"Este o problemă cu care copiii se nasc şi care devine vizibilă atunci când ei sunt confruntaţi cu sarcini academice care încep pe undeva în grădiniţă. Dar foarte multe se pot remedia prin intervenţia comportamentală a părinţilor, prin intervenţia la şcoală", spune Andreea Pop, membru fondator.
Copiii, afectaţi de atmosfera în care trăiesc
Specialiştii apreciază că dinamica în creştere a copiilor diagnosticaţi cu Deficit de Atenţie şi Tulburare Hiperkinetică este favorizată şi de atmosfera în care micuţii sunt obligaţi să trăiască în ultimul timp.
"S-au accentuat şi alte aspecte şi din motivul acesta sunt multe cazuri. Ele interferează şi pot să complice situaţiile", spune Georgeta Bledea, psiholog.
Datele statistice arată că peste 220.000 de copii români au fost diagnosticaţi până în prezent cu Deficit de Atenţie şi Tulburare Hiperkinetică.
Afecţiunea se manifestă prin lipsa de concentrare la anumite sarcini, emotivitate, agitaţie, implicare în activităţi inutile şi poate duce uneori la automutilare şi chiar suicid la vârsta maturităţii.