30 de ani de la Mineriada din 13 -15 iunie 1990
Articol de Cătălin Radu, 13 Iunie 2020, 19:44
Se împlinesc 30 de ani de la Mineriada din 13 -15 iunie 1990, care a pus capăt protestelor maraton anticomuniste din Piaţa Universităţii.
Cele 53 de zile de proteste neîntrerupte în centrul capitalei au fost reprimate de noua putere din România, cu ajutorul minerilor aduşi din Valea Jiului în Bucureşti.
Victimele de acum 30 de ani au fost comemorate astăzi în Piaţa Universităţii. Cătălin Radu a fost acolo şi a stat de vorbă cu presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor din 1990-1991, Viorel Ene, dar şi cu unul dintre rănitii de atunci.
Viorel Ene: Mineriada este de fapt o represiune a statului român din iunie '90 sub denumirea "mineriada". Represiunea a fost organizată de către preşedintele statului, Ion Iliescu, şi Petre Roman, prim-ministru, cu ajutorul celor de la SRI, de la Ministerul de Interne, de la MApN şi toate instituţiile care au conlucrat la acele tragice evenimente. Noi am făcut hârtii, peste 160 de morţi la Străuleşti 2 şi la Domneşti. Au fost 1.030 de reţinuţi, dintre care 164 arestaţi. Au fost 764 de persoane rănite. Sistemul le-a lovit şi acum sistemul îi protejează pe cei vinovaţi.
Reporter: Alături de mine este una dintre victimele de atunci.
Mihail Eugen Chiţu: Mihail Eugen Chiţu - am fost bătut cu sălbăticie de mineri, capul spart de jur împrejur, coloana deplasată în patru locuri, rinichiul pe dreapta spart, 120 de zile de spitalizare după cele 12 zile de reţinere la Măgurele.
Reporter: Când speraţi să se finalizeze acest dosar?
Mihail Eugen Chiţu: Eu sper să se finalizeze cât de curând se poate.
Realizator: Dosarul Mineriadei, în care a fost inculpat şi fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, nu a ajuns să fie judecat pe fond, astfel că nimeni nu a fost pedepsit.
La fel ca şi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, care a depus astăzi coroanede flori în Piaţa Universităţii, a făcut apel la magistraţi să facă lumină şi să stabilească adevărul în aceast dosar.
Ludovic Orban: Lucrurile abominabile care s-au petrecut în zilele de 13, 14 și 15 iunie au lăsat urme adânci în conștiința românilor, au reprezentat o pată pe obrazul României zeci de ani și această pată trebuie scoasă de pe obrazul României, iar lucrul acesta nu poate fi realizat decât prin pedepsirea celor vinovați.
Realizator: De asemenea, studenţii din Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România pledează pentru aflarea adevărului şi pentru pedepsirea celor care se fac vinovaţi de violenţe.
Studenţii din Alianţă care derulează o campanie de informare denumită Cronologia Democraţiei argumentează că trebuie să ne cunoaştem trecutul pentru că în acest fel vom putea reprezenta viitorul.
(PH)